Overheid zet extra 800 MHz-ruimte in voor 4G

Dit artikel delen:

De overheid stelt begin 2012 extra frequenties beschikbaar voor mobiel breedband, zoals 4G-telefonie. Het betreft een deel van de gewilde 800 MHz-frequentieband. De frequenties komen vrij doordat ze niet meer worden gereserveerd voor analoge ethertelevisie. Deze vrijgekomen band heet het 'digitaal dividend'. De ruimte rond 800 MHz is gewild onder aanbieders van mobiele telefonie, omdat de lage frequentie voor beter bereik zorgt.

Demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) meldt de toewijzing van het digitaal dividend aan 4G-toepassingen in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw zegt de frequenties van het digitaal dividend specifiek aan mobiel breedband te koppelen, omdat ze wil 'inspelen op de sterke groei in het gebruik van mobiel breedband door onder andere smartphones en mobiel laptopgebruik.'

Goed nieuws

Het besluit van Van der Hoeven is goed nieuws voor de aanbieders van mobiele telefonie. Voor mobiele telefonie geldt dat hoe lager de frequentie waarin gesprekken en data worden verspreid door de ether, hoe verder de reikwijdte en beter de ontvangst in gebouwen. Laagfrequent signaal dringt dieper door in gebouwen en vereist minder zendmastlocaties.

Zo werkt aanbieder Tele2 aan een 4G-netwerk waarvoor hij vergunningen verwierf voor de 2,6 GHz-frequentieband. 'Wij hebben ook laagfrequent spectrum nodig', legde directeur Günther Vogelpoel half juli uit. 'Zonder 800 of 900 MHz-frequenties kunnen we ons lte-netwerk niet landelijk uitrollen. We hebben wel die ambitie, maar het moet wel mogelijk zijn.'

Storing

Voor de overheid is van belang dat het gebruik van de 800 MHz-band voor mobiele communicatie niet stoort op kabeltelevisie. Buitenlandse onderzoekers toonden in 2009 aan dat het 4G-signaal via deze frequenties de kabeltelevisie kan storen. Uit aanvullend onderzoek van het Agentschap Telecom blijkt dat de kans op storing 'ver beneden de 1 procent ligt', aldus Van der Hoeven.

Voordat de frequenties definitief voor mobiel breedband kunnen worden ingezet, moet de overheid bepaalde tv-vergunningen van de publieke omroep en Digitenne wijzigen. In september 2010 maakt de minister bekend wat de planning is voor de verdeling van het spectrum.

De 800 MHz-frequentieband waarop Van der Hoeven doelt, kwam in de zomer van 2009 vrij nadat het ministerie besloot om hem niet meer te reserveren voor analoge ethertelevisie. Televisiesignaal via een analoge antenne uit de ether plukken, is sindsdien in Nederland niet meer mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Analoge antennes bestaan niet. Het tv-signaal wordt niet meer analoog gemoduleerd uitgezonden.

De 800 MHz-band is niet vrij. Een deel van de Digitenne zenders werken hier nog op, die moeten eerst een andere frequentie krijgen. Daarnaast werken draadloze microfoons ook in deze band, die moeten straks dus allemaal vervangen worden wat een aanzienlijke kostenpost wordt voor facilitaire bedrijven in de AV-sector.

Wat er wordt bedoeld is dat de frequenties boven de 800 MHz worden onttrokken aan de etherruimte voor digitale omroep, in de praktijk alle kanalen boven de 60.
Wat opvalt is dat de overheid salami tactiek toepast. Eerst veilt men 2,6 GHz, dan 800 MHz, dan 900/1800 MHz.

Het zou eerlijker zijn alle ruimte te bedoemen en die als geheel te veilen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-28T16:10:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.