Eurofiber verglaast ook infrastructuur Vodafone

Glasvezelleverancier Eurofiber legt voor telecombedrijf Vodafone de komende vijftien jaar glasvezel aan tussen de zendmasten en de achterliggende centrale hubs van het telecomnetwerk. Deze opdracht komt bovenop de tienjarige overeenkomst die de twee bedrijven op 1 september 2010 wereldkundig maakten. Die betreft de gezamenlijke glasvezelontsluiting van bedrijven en bedrijventerreinen. Dat vertelt Lars Alkema van Eurofiber.

Alkema was tot januari 2010 account manager Mobile bij Eurofiber en als zodanig bij de onderhandelingen betrokken. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de Belgische tak van de glasvezelaanbieder.

Vodafone-woordvoerder Joost Galema bevestigt dat Eurofiber niet alleen zakelijke klanten van de telecomaanbieder op glasvezel gaat aansluiten, maar ook glasvezel legt tussen masten en hubs van Vodafone zelf. 'Wij hebben kortgeleden de uitrol van ons 28,8 mbps mobiele datanetwerk aangekondigd. Om die snelheid te kunnen aanbieden, moeten we zorgen dat niet alleen het mobiele netwerk, maar ook de achterliggende verbinding voldoende capaciteit aankan.'

Fiber to the site

Het verglazen van de aansluiting van de honderden zendmasten (opstelpunten) en de centrale netwerkhubs van Vodafone is vergelijkbaar met de opdracht die Eurofiber van concurrent T-Mobile kreeg.

'Net als bij T-Mobile gaat het hierbij om FttS, Fiber to the site', licht Alkema toe. 'Het enige verschil is de snelheid waarmee we de verschillende locaties moeten aansluiten op de glasvezel.' Bovendien is de looptijd van het contract van Vodafone vijftien jaar en geen twintig, zoals bij de opdracht van T-Mobile.

Tientallen miljoenen

Op 1 september werd bekend dat Vodafone een niet-exclusieve samenwerking met Eurofiber is aangegaan voor het ontsluiten van zakelijke klanten en bedrijventerreinen op glasvezel (FttO, ofwel Fiber to the Office). De overeenkomst heeft een periode van tien jaar en een waarde van 'tientallen miljoenen', vertelt Galema.

Een etmaal later meldde T-Mobile ook een deal met Eurofiber. Die heeft alleen betrekking op de aanleg van glasvezel tussen opstelpunten en centrale hubs van het telecomconcern. Deze overeenkomst heeft een looptijd van twintig jaar en vertegenwoordigt een waarde van zeventig miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-02T15:11:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.