Rechtbank Almelo experimenteert met iPad

Dit artikel delen:
ipad apple tablet

Acht rechters van de rechtbank in Almelo krijgen een iPad tot hun beschikking. De tablet van technologiebedrijf Apple is voorzien van juridische naslagwerken en kan door de rechters zelf worden aangevuld met nuttige inhoud. De inzet van de iPads is een proef die de rechtbank heeft opgezet samen met uitgeverij Kluwer en Bistro. Laatstgenoemde is het onderdeel van de rechtspraak dat internetsystemen en -toepassingen ontwikkelt.

Van 20 september tot 13 november 2010 gebruiken de rechters een iPad tijdens zittingen en bij het schrijven van uitspraken. Ze kunnen onder meer wetboeken raadplegen. Ook hebben ze via een internetverbinding direct toegang tot alle jurisprudentie. Kluwer hoopt met de proef het gebruik van zijn nieuwe digitale portfolio te onderzoeken.

Bistro, de andere initiatiefnemer, onderzoekt de gebruiksmogelijkheden van de iPad voor zijn eigen rechtspraakdocumenten. Daarbij gaat het onder meer om de jurisprudentie op de website Rechtspraak.nl in combinatie met de vernieuwde content van Kluwer.

Digitale voorzieningen

De rechtbank Almelo is voorlopig de enige waar de proef wordt uitgevoerd. Het gerecht ontwikkelt meerdere digitale voorzieningen ter ondersteuning van de rechtspraak. Zo start binnenkort de bouw van een digitale zittingszaal, waardoor rechtszittingen met een digitaal dossier en het horen van getuigen via een videoverbinding mogelijk wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zijn dat diezelfde rechters die van het OM nog steeds eisen dat ze alles op papier aangeleverd krijgen omdat ze anders geen uitspraak willen doen in een strafzaak "omdat ze de jurisprudentie niet kunnen doornemen"?

Lijkt me eerder dat de juridisch medewerkers hun lol kunnen hebben met deze iPad. De rechters zullen er hun handen niet aan willen branden. Het zou zo maar eens doorgevoerd kunnen worden... Het idee!

Nu de rest nog, menig beroepsbeoefenaar bedient zich van papier terwijl dit veel beter gaat met digitalisatie. Waar ligt het voordeel voor déze (justitie) professionals?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-17T15:42:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.