'iPhone-app stuurt privédata naar adverteerder'

Dit artikel delen:
ipad apple tablet

Technologiebedrijf Apple wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het doorsturen van privégegevens aan adverteerders zonder toestemming van de gebruikers. Dat zou gebeuren via sommige apps voor de iPhone en de iPad. Dat schrijft het Belgische ict-vakblad Datanews.

Volgens de aanklacht, die dateert van 23 december en werd gedeponeerd bij het gerecht in San José, zouden sommige apps voor de iPhone en de iPad persoonlijke gegevens van gebruikers doorsturen naar adverteerders. Voorbeelden zijn data over welke toepassingsprogramma's gebruikers downloaden, en hoe lang en hoe vaak ze die gebruiken. 

iPhones en iPads

De aanklacht vermeldt ook dat sommige applicaties gegevens over locatie, leeftijd en geslacht van de gebruiker, tot zelfs seksuele en politieke voorkeur verkopen aan adverteerders. Onder meer Pandora, Dictionary.com en The Weather Channel worden genoemd. 

iPhones en iPads zijn uitgerust met een Unique Device Identifier (UDID), een uniek nummer per toestel zeg maar, dat gebruikers volgens de aanklacht niet kunnen uitschakelen. Apple spreekt dat tegen, en oppert dat het niet mogelijk is om data door te sturen zonder toestemming van de gebruiker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tjonge, alleen maar omdat er Apple op staat gaan we even negatief nieuws de wereld in brengen. Geloof me, voordat je Windows hebt opgestart is er al een hoop info over je verzonden naar Microsoft, Google en Adobe, dus er is geen systeem die niet met gegevens aan de haal gaat. Het enige wat veilig is, is een typemachine, Moet je wel het lint vernietigen na het briefje.

Bij Windows weet je tenminste van te voren dat je gegevens verstuurd worden, en je kan er wat tegen doen, als je wil, net als volgens Apple met de iPad.
Laten we eerst even wachten met commentaar tot er wat meer bewijs is.
Iedereen weet dat Apple-fans meteen in de pen springen als hun geliefde speeltje besproken wordt :-)
Als ik het geld had zou ik er overigens ook een nemen, maar dan wel voorzichtig met wat ik er op invoer.

Waarom wordt Apple aangeklaagd? Het zijn toch de apps die de info doorsturen?

Apple is erger als Microsoft, Google en Oracle tezamen. Ik blijf bij Linux. Dat kun je zo tweaken dat het er als een Apple uitziet, en dan net zo slecht bruikbaar is.
Ubuntu 10.10 ziet er toch veel beter uit!

En design? Wie een beetje zoekt op internet vindt dat het meeste 'geleend' was (en is?) van vroegere designer.
Die iPhone een design noemen vindt ik wel erg ver gaan voor een rechthoekig doosje met ronde hoeken en een slechte antenne.

Waarom een bericht zoals deze? Ik wil liever weten welke Apps de data doorsturen. Niet alleen op mijn iPhone/iPad, maar allen (ook op Windows, ect)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-29T11:21:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.