Qualcomm biedt miljarden voor Atheros

Dit artikel delen:

De Amerikaanse leverancier van 3G-chipsets Qualcomm neemt de leverancier van chipsets voor draadloze netwerkapparatuur Atheros over. Door de overname krijgt Qualcomm de mogelijkheid om processoren te ontwikkelen die 3G-functionaliteit combineren met draadloze netwerktoegang. Die kunnen onder meer in tablets en notebooks worden gebruikt.

Qualcomm betaalt ongeveer 2,4 miljard euro (3,1 miljard dollar) voor Atheros. De overname is goedgekeurd door de directie van zowel Qualcomm als Atheros, maar daarnaast is de instemming van toezichthouders en van de aandeelhouders van Atheros nodig. Zij ontvangen 32 euro per aandeel. De partijen hopen de overname te hebben afgerond in het eerste kwartaal van 2011.

Qualcomm

Qualcomm ontwikkelt 3G chipsets, die onder meer worden verwerkt in mobiele basisstations en in smartphones, bijvoorbeeld van Samsung en LG. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf onder meer satellietapparatuur en energiezuinige beeldschermen op basis van IMOD-technologie, die bijvoorbeeld in smartphones verwerkt kunnen worden.

Begin januari 2009 nam Qualcomm enkele divisies van chipfabrikant AMD over. Het bedrijf werd in 1985 opgezet door de Amerikaanse hoogleraar Irwin Jacobs uit San Diego, en een aantal van de onderzoekers uit zijn vakgroep.

Atheros

Atheros ontwikkelt chipsets voor draadloze netwerkapparatuur voor onder meer notebooks. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door Amerikaanse onderzoekers met grote kennis van signaalverwerking. Binnen de opensourcegemeenschap heeft het bedrijf een slechte naam, omdat het jarenlang geweigerd heeft documentatie vrij te geven waarmee opensourceontwikkelaars software zouden kunnen ontwikkelen voor Atheros-hardware. In 2008 gooide het bedrijf echter het roer om en ontwikkelde zelf een Linuxdriver voor zijn WiFi-apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-06T11:38:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.