KPN wint kort geding OT2010-aanbesteding

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

Telecombedrijf KPN mag niet worden uitgesloten in de overheidsaanbesteding vaste telefonie. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de aanbieder in het gelijk gesteld in het kort geding dat KPN in december 2010 tegen de Staat aanspande. KPN had de aanbesteding in eerste instantie gewonnen, maar werd later alsnog gepasseerd toen concurrent Tele2 met belastende informatie kwam.

De rechter heeft beslist dat KPN ten onrechte is uitgesloten van de aanbesteding. Hij vindt dat de aanbestedingsdocumenten niet meldden dat KPN zich aan de van kracht zijnde regelgeving moest houden om voor de opdracht in aanmerking te komen. 'In feite hanteert de Staat een nieuwe, niet vooraf kenbare, uitsluitingsgrond, waartegen het aanbestedingsrecht zich verzet', aldus de uitspraak.

De rechter heeft bovendien bepaald dat de Staat zijn voorgenomen gunning aan Tele2 moet intrekken. Dat betekent overigens niet dat de opdracht automatisch bij KPN moet worden neergelegd, meldt hij.

Kort na bekendmaking van de voorlopige gunning aan KPN (september 2010) overhandigde Tele2 documenten waaruit blijkt dat de wholesale-afdeling van KPN een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven afsprak met de retailtak van het bedrijf, zonder dit tijdig te melden aan zijn concurrenten. Op deze manier kon KPN Retail de gunstige tarieven verwerken in de offerte voor OT2010, terwijl de andere partijen dat niet konden.

Herziening

Telecomwaakhond Opta laakte de handelswijze van KPN en programmabureau OT2010 herzag de gunning. Half november werd de opdracht toegekend aan Tele2. Dat was voor KPN aanleiding om naar de rechter te stappen.

Het cluster Vaste telefonie vormt een van de onderdelen die onder de noemer Overheidstelecom 2010 (OT2010) worden aanbesteed voor zo'n tweehonderd (semi-)overheidsinstellingen. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van vijftien tot twintig miljoen euro per jaar, voor een termijn van zes jaar.

Het programmabureau OT2010 bestudeert de uitspraak van de voorzieningenrechter en kan pas later deze week een inhoudelijke reactie geven, meldt de voorlichter. De reactie van Tele2 laat ook op zich wachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

KPN krijgt vooralsnog maar 1 opdracht OT2010

OT2010 passeert KPN en gunt aan Tele2

OT2010 besteedt telefooncentrales apart aan

'KPN verstoorde concurrentie bij OT2010'

OT2010 kiest leverancier voor SMS-diensten

OT2010 overleeft kort geding SMS Gateway

OT2010-verliezers tekenen bezwaar aan

KPN en BTC winnen telecomopdrachten OT2010

Vodafone wint mobiel cluster OT2010

Overheid toetst netwerkdekking voor OT2010

OT2010 rondt publicatie aanbestedingen af

Genomineerde ICT-projecten van het jaar 2010 in de publieke sector

OT2010 is populair onder grote gemeenten

Telecomsector adviseert dual-SIM bij overheid

Ruim 100 overheden doen mee met OT2010

Overheid begint telecomaanbesteding OT2010

Staat eist 24 miljoen euro van KPN om OT2010

Tele2 krijgt alsnog vaste telefonie OT2010

KPN trekt bod voor vaste telefonie OT2010 in

OT2010 besteedt cluster Vast opnieuw aan

Opta dwingt KPN tot intrekken bod OT2010

OT2010 start aanbesteding VoIP-centrales

KPN vergoedt schade aan OT2010

Tele2 spant kort geding aan tegen OT2010

OT2010 cluster vaste telefonie naar KPN

OT2010 stelt besluit over cluster Vast uit

Rechter dwingt Staat tot gunnen aan KPN

OT2010 besteedt cluster 14+ netnummer aan

Staat in hoger beroep om aanbesteding OT2010


Reacties

Het heeft mij verbaasd dat OT2010 na de klacht van Tele2 en de uitspraak van de OPTA heeft besloten de gunning te wijzigen ten gunste van Tele2. Ik zou het logischer vinden om de gunning in tact te laten. De schade geleden door de concurrenten van KPN kan via een civielrechtelijke procedure schade worden hersteld, dan wel via een door OPTA aan KPN op te leggen boete. Nu is het aanbestedingsproces van OT2010 volledig verstuurd, terwijl OT2010 hier totaal geen schuld aan heeft.

ik vind het wel vreemd dat wanneer een partij iets onrechtsmatigs doet dat dat geen reden is om die partij uit te sluiten. Misschien niet helemaal goed uitgeschreven in de tender of wellicht krijgen we nu steeds een extra juridisch hoofdstuk in tenders.

Zo zie je maar weer: misdaad loont.
Vals spelen zou normaal gesproken automatisch tot diskwalificatie leiden, maar KPN weet het spel hard te spelen, ook al zijn ze zelf schuldig. Alsof ze een kind op straat aanrijden, maar vervolgens zeggen dat er niet in de straatregels staat dat je expliciet moet remmen als een spelend kind de straat oprent. KPN, neem je verantwoordelijkheid eens!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-11T14:18:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.