Draka herstelt zich na dip van 2009

Kabelfabrikant Draka heeft zich in 2010 hersteld van de dip die het bedrijf in 2009 doormaakte. De Amsterdamse onderneming boekte over 2010 5 miljoen euro nettowinst bij een omzet van ruim 2,4 miljard. Een jaar eerder leed de fabrikant een verlies van ruim 18 miljoen terwijl de omzet net boven de twee miljard uitkwam. Draka was de afgelopen maanden onderwerp van een internationale overnamestrijd en komt waarschijnlijk in handen van het Italiaanse Prysmian.

De omzet van de fabrikant van glasvezel- en koperkabels groeide in 2010 met 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De toename is grotendeels te danken aan de hoge koperprijzen. Het verkoopvolume nam toe met ongeveer 3,5 procent, vooral door de gestegen vraag naar glasvezelkabels en hoogwaardige kabels voor speciale doeleinden. Dat meldt het bedrijf bij zijn voorlopige jaarcijfers.

Toch is de fabrikant nog niet terug op het niveau van voor de economische neergang. In 2008 schreef het bedrijf bijna 70 miljoen euro winst bij een omzet van ruim 2,8 miljard euro. Het jaar daarna kregen de Amsterdammers te maken met de krimpende markt voor kabelhardware. Ook in 2010 wordt nog niet overal weer meer omzet geboekt. Dat is bijvoorbeeld in de Benelux het geval.

Overname

Draka wordt waarschijnlijk in het voorjaar van 2011 overgenomen door zijn Italiaanse branchegenoot Prysmian. Bestuur en toezichthouders van de Amsterdamse kabelfabrikant spraken begin 2011 hun unanieme steun uit voor het ovenamebod van 17,20 euro per aandeel dat de Italianen deden.

De kabelfabrikant was in de laatste maanden van 2010 verwikkeld in een overnamestrijd. In oktober werd bekend dat investeringsmaatschappij Flint Beheer af wil van zijn belang van 48,8 procent in Draka. Daarop kwam de Franse branchegenoot Nexans met een bod van 15 euro per aandeel. Kort daarop brachten het Italiaanse Prysmian en het onbekende Chinese Tianjin Xinmao elk een hoger bod uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-21T10:29:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.