Apple streeft met iPad Dell en Lenovo voorbij

Dit artikel delen:
ipad apple tablet

Apple doet goede zaken met de iPad

Apple is erin geslaagd om in het vierde kwartaal van 2010 de derde plaats te bereiken in de wereldwijde pc-markt. Het bedrijf van Steve Jobs heeft nu een marktaandeel van 10,8 procent. Apple zag zijn omzet, vergeleken met een jaar eerder, met 241 procent toenemen. Hierbij werden 11,5 miljoen pc’s verkocht. Hierdoor streeft Apple concurrenten Dell en Lenovo voorbij.

Dit meldt het Britse onderzoeksbureau Canalys. In het vierde kwartaal van 2010 groeide de wereldwijde pc-markt met 19 procent, aldus het onderzoeksbureau. Daarbij werden 105,8 miljoen pc's verkocht. In West-Europa groeide de pc-verkoop met 10,7 procent. De sterke groei was te danken aan Apple, dat veel iPad-tablets en Mac-pc's wist te verkopen. Daarnaast was er veel vraag naar pc's in Azië en de Pacific. Niet alleen Apple wist te groeien. Lenovo zag zijn aandeel met 8,8 procent naar 9,1 procent toenemen.

Pads

Canalys meldt een sterke vraag naar ‘pads' ofwel tablets, een nieuwe productcategorie in de pc-markt. Deze tablets worden door mensen steeds vaker gebruikt naast een notebook. Canalys beschouwt de tablets, zoals de Apple iPad en de Samsung Galaxy, als pc's. Daarom wordt deze nieuwe categorie pc's in de cijfers voor de hele pc-markt meegenomen die bestaat uit desktops, netbooks, notebooks en nu dus ook tablets.

Andere analisten, zoals Gartner en IDC, doen dat niet. Ze beschouwen de tablets als een aparte categorie. Canalys zegt dat tablets even goed presteren als netbooks. Het is nu vooral Apple die profiteert van de ‘pads'. Dat is vergelijkbaar met een jaar eerder. Toen deden Acer, Samsung en Asus goede zaken met de verkoop van netbooks. Of toen jaren geleden Toshiba en Compaq enorm groeide met hun aanbod van notebooks.

BTW

In Azië, met name in China en India, doen Lenovo en Dell goede zaken. In Noord-Amerika en in Europa zijn er zorgen, omdat consumenten de hand op de knip houden. De opslaghallen bij distributeurs staan vol met niet-verkochte pc's die zijn bestemd voor de consumentenmarkt. Daarbij komt nog eens bij dat in sommige landen de btw wordt verhoogd, zoals in Polen, Letland, Slowakije, Zwitserland en Groot-Brittannië.

Consumenten wachten op pc's met de nieuwe Intel-chips. Canalys verwacht daarom dat veel pc-dealers en retailers flinke korting gaan geven op hun huidige voorraad pc's.

Overheid

Een lichtpuntje is dat grote bedrijven hun oude pc's vervangen door nieuwe, vaak met het nieuwe Windows 7-besturingsplatform. Vooral HP, Dell en Lenovo profiteren hiervan. Daarnaast neemt de vraag naar servers en storage toe, wat leidt to meer investeringen en nieuwe datacenters. Canalys maakt hieruit op dat ict-budgetten steeds minder onder invloed van de recessie staan. Wel zijn er zorgen dat overheden minder aan pc's uitgeven.

Grote ict-dienstverleners, die met ministeries en andere overheidsinstanties zaken doen, krijgen in 2011 te maken met een pittig jaar, zo besluit Canalys.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

We hebben eerder Tablet-PC Hypes voorbij zien komen, die waren tijdelijk. Ook deze Apple 'Tablet iHype' zal tijdelijk zijn. Hij zal iets langer duren, omdat de kwaliteit hoger ligt. Maar duurzaamheid en "Show Off" tegelijk heeft een hoge prijs - en niet iedereen kan die betalen, zeker niet in de recessie!
Let maar op, in 2012 staan er duizenden van die Tablet-Hype op de 2e hands markt, of te koop aangeboden door deurwaarders, omdat mensen zich tegenwoordig te makkelijk in de schulden steken in combinatie met zogenaamde flex-SIM abbonementen. Een half jaar gaat het goed, en dan geld lenen om de credits af te lossen.
Nee - dat is niet de manier om te houden van Apple's gadgets.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-26T16:32:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.