Nokia kiest Windows Phone 7 als standaard

Dit artikel delen:

Mobieltjesfabrikant Nokia voorziet zijn nieuwe smartphones van besturingssysteem Windows Phone 7 van Microsoft. De twee technologiebedrijven sluiten daartoe een strategische samenwerking. Beide organisaties zijn op zoek naar manieren om hun aandeel op de markt voor smartphones te vergroten. Nokia schippert met teleurstellende verkoopcijfers en Microsoft zoekt naar een afzetmarkt voor zijn mobiele besturingssysteem. De meeste Nokia's draaien nu op Symbian.

Nokia wordt voor Microsoft een belangrijk afzetkanaal voor zijn mobiele platform Windows Phone 7. De mobieltjesmaker wordt ook betrokken bij de ontwikkeling en bij het in de markt zetten van het besturingssysteem. Bovendien integreert Nokia Microsofts zoekfunctie Bing in zijn apparaten. Kaartensoftware Nokia Maps wordt geïntegreerd in de topografische producten van Microsoft.

In ruil hiervoor bouwt Microsoft voor Nokia-smartphonegebruikers specifieke clouddiensten. Ook opent de Amerikaanse softwarereus de deuren van zijn online toepassingenwinkel Marketplace voor content en toepassingen die nu in de Nokia Ovi Store staan.

Gebruiksvriendelijkheid

Windows Phone 7 werd begin 2010 aangekondigd en is de opvolger van Windows Mobile 6.5. Met het nieuwe platform hoopt Microsoft te breken met alles wat het softwarebedrijf tot dusver op smartphonevlak heeft ontwikkeld. Dat liet namelijk vaak te wensen over.

Veel fabrikanten die het oude Windows Mobile op hun toestellen gebruiken, bouwden er een eigen gebruikerslaag overheen om zo de gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

Symbian

De toekomst van besturingssysteem Symbian staat op losse schroeven, nu Nokia kiest voor het concurrerende platform van Microsoft. Nokia is nu nog de grootste telefoonfabrikant die Symbian gebruikt. Bovendien leiden de Finnen de stichting Symbian die het product verder ontwikkelt. Enkele andere fabrikanten nemen ook deel in de stichting.

Topmannen Stephen Elop (Nokia) en Steve Ballmer (Microsoft) bekrachtigden de samenwerking op 11 februari 2011. De twee kennen elkaar goed. Elop gaf tot september 2010 leiding aan de Microsoft-divisie die het kantoorsoftwarepakket Office ontwikkelt en is sindsdien ceo van Nokia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nokia neemt heft in handen bij Symbian

Android na Symbian tweede op mobieltjesmarkt

Symbian gaat komend jaar op in stichting

Nokia koopt ook Samsung uit Symbian

Minder omzet, meer mobieltjes voor Symbian

Nokia wil Symbian volledig overnemen

Android zet marktgroei begin 2012 door

Windows Phone krijgt eindelijk Skype-app

Nokia koopt Noorse Smarterphone

Windows Phone-marktplaats biedt 50.000 apps

Windows Phone 7 krijgt Tango en Apollo versies

Nokia toont eerste Windows Phone-toestellen

Nokia lijdt verlies van 68 miljoen euro

Eerste Nokia Windows Phone komt nog in 2011

Nokia ontslaat 3500 werknemers

Microsoft Windows Phone 7.5 is er in 2 weken

Kansen keren voor Windows Phone 7

Nokia rust Symbian Belle uit met Microsoft-apps

Nokia introduceert Nokia 500-smartphone

Microsoft integreert Skype met Windows Mango

Nokia haalt Nederland uit Benelux-organisatie

Android-smartphones domineren in 2011

Microsoft vertraagt Windows Phone 7-update

'Microsoft redt het wel op tabletmarkt'

'Microsoft met Windows 8 terug op tabletmarkt'


Reacties

Een duidelijk win-win van hardware en software fabrikant.
Helaas is er de legacy van Windows Mobile nog steeds. Dat was goed te zien in het nieuwsbericht op RTL4.
Er is veel werk te verrichten om het imago te verbeteren.
Aan de werking van Windows Phone 7 zal het niet liggen. Windows Phone 7 (op een HTC Trophy) bevalt me nu al beter als iOS (op een iPhone3 en 4) en Android (op een Galaxy S) Combineer dit met de zakelijke voordelen als met Exchange en Sharepoint en menigeen kon wel eens heel positief verrast worden. Hopelijk wordt het mede door deze samenwerking tussen Nokia en Microsoft een positief concurrerende "three horse race"

@Henk: "Hopelijk wordt het mede door deze samenwerking tussen Nokia en Microsoft een positief concurrerende "three horse race"

Ik ben bang dat het beste racepaard geen enkele race kan winnen al hij met een ronde achterstand start. En dat is de positie van de Nokia/Microsoft-troika

@Jozk
De combinatie Nokia-Microsoft start sommige races met een ronde achterstand en weer andere met een ronde voorsprong.
Vergeet niet dat de samenwerking tussen Nokia en Microsoft verder gaat dan alleen Windows Phone 7.

@Henk,

Dus jij wilt graag een vendor lockin?

Verder: Nokia en Windows Mobile zijn allebei een zinkend schip. Een keuze voor Android was beter geweest, kijk maar naar Samsung.

@Mario
Juist niet: three horse race.
Kijk ook naar de huidige situatie met o.a. het NRC verhaal. Daamee hebben we nu feitelijk een vendor lockin. Een eco system lockin.
Dat je Windows Mobile zegt, zegt me dat je niet bekend bent met het enorme verschil tussen Windows Mobile 6 en Windows Phone 7.

Vind het wel prima dat Nokia voor w7 phone heeft gekozen.
Dit houd de concurrentie op softwaregebied scherp.

Momenteel vind ik ios nog het meest stabiel en gebruiksvriendelijk, ben benieuwd of Nokia hier eindelijk weer eens verandering in kan brengen.

De Qt C++ cross-platform ontwikkelomgeving zal niet ondersteund worden op Windows Mobile. Vreemd, want technisch gezien zou het weinig om handen hebben. Nokia, die Qt in feitelijk bezit heeft, zou daar juist baat bij hebben, maar Microsoft wil natuurlijk vooral de eigen ontwikkeltools promoten.

MeeGo zal niet helemaal losgelaten worden, dus Nokia houdt een eigen OS. Net zoals Android is MeeGo gebaseerd op Linux, dus 't heeft 's werelds beste kernel met een hoop mogelijkheden voor eigen aanpassingen.

Verder geloof ik wel dat 't iets worden kan. Nokia is nog steeds groot en Microsoft heeft al meermalen bewezen om door te kunnen zetten, ook als het initiële resultaat tegenviel. Bovendien zijn veel mensen positief over Windows Phone 7.

"Slimme" keus ja.
Met deze micro$oft sponsering helpen ze zichzelf zo het graf in.
Glossy hoor zo een MS windows telefoon.
Ik wil daar in ieder geval niet mee betrapt worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-11T15:33:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.