Tablets kannibaliseren verkoop notebooks

Dit artikel delen:

Zakelijke gebruikers en consumenten kopen in 2011 veel meer tablets. Voor elke tien verkochte tablets worden er vijf notebooks minder verkocht. Tablets zijn niet alleen populair bij consumenten. Steeds meer zakelijke gebruikers nemen hun tablet mee naar de zaak, aldus onderzoeksbureau Canalys.

Volgens Canalys groeit de pc-markt in 2011 met 14 procent. De groei wordt mede mogelijk gemaakt door de grote vraag naar tablets, zoals de Apple iPad of de Samsung Galaxy. De vraag naar notebooks neemt dit jaar toe met 8 procent, maar de vraag naar netbooks daalt met 13 procent, aldus Canalys.

Windows 7

Consumenten nemen steeds vaker hun tablets mee naar het werk. Dat heeft invloed op de verkoop van zakelijke notebooks aan bedrijven, aldus Canalys. Gebruikers van tablets zijn vooral managers, verkopers en marketeers die vaak onderweg zijn. Deze groep mobiele werknemers groeit in 2011 verder, aldus Daryl Chiam, analist bij Canalys. Veel groei wordt verwacht in verticale segmenten, zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, waar steeds meer applicaties geschikt worden gemaakt voor tablets.

Deze ontwikkelingen leiden er toe dat de verkoop van netbooks en notebooks gaat afnemen. Voor elke tien verkochte tablets worden er vijf notebooks minder verkocht. Tablets kannibaliseren de markt voor notebooks en netbooks, aldus Canalys. Er zit nog wel groei in de verkoop van notebooks, omdat zakelijke gebruikers vertrouwen hebben in Windows 7 en het herstel van de economie. Maar de verkoop van netbooks zal drastisch afnemen, zo voorspelt de marktvorser.  

Midden-Oosten en Japan

Canalys verwacht dat de komende maanden notebooks en netbooks op de markt worden gedumpt tegen lage prijzen. Dat komt omdat er nog veel voorraden over zijn, doordat er rond de feestdagen in 2010 minder pc's werden verkocht. Daarnaast kan de groei van de pc-markt worden beïnvloed door de politieke onrust in het Midden-Oosten en de aardbeving en tsunami in Japan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-17T12:44:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.