KPN schrapt duizenden banen

KPN snijdt na tegenvallende omzetresultaten de komende jaren zo'n vierduizend tot vijfduizend banen weg. Het telecombedrijf wil dit zoveel mogelijk realiseren via uitbesteding en offshoring van backofficefuncties. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten, meldt de nieuwe topman Eelco Blok. De kosten van deze reorganisatie bedragen zo'n 250 tot 300 miljoen euro.

De sanering betreft 20 tot 25 procent van de arbeidsplaatsen in Nederland en vormt de kern van een nieuw kostenbesparingsplan dat tot 2015 loopt. Topman Blok gaf aan dat KPN daarnaast dit jaar maximaal twee miljard euro wil investeren, onder meer in nieuwe abonnementsvormen, de uitbreiding van de distributiecapaciteit en een upgrade van het VDSL-netwerk. Op 10 mei 2011 geeft Blok een toelichting op zijn plannen.

Mobiele explosie

Volgens bestuursvoorzitter Blok zag KPN in de laatste paar maanden een versnelling in het veranderende klantgedrag, die een negatieve invloed heeft op de telecominkomsten. Meer dan in voorgaande kwartalen maakten klanten gebruik van social media en mobiele ‘apps' om te communiceren. Daardoor is er een daling van het ‘traditionele' sms-en mobiel belverkeer. De huidige abonnementsvormen spelen onvoldoende in op deze trend. Om ook in de toekomst vernieuwende mobiele datadiensten aan te kunnen blijven bieden, zal KPN nieuwe abonnementsvormen introduceren die mobiele data als uitgangspunt hebben in plaats van spraak.

De omzet en overige opbrengsten van KPN daalden in het eerste kwartaal van 2010 met 1,3 procent tot 3,24 miljard euro. Bij de Nederlandse telecomactiviteiten daalde de omzet, terwijl deze bij Getronics en Mobile International stabiel was. iBasis wist der omzet wederom te laten groeien. De nettowinst van KPN steeg echter met 32% naar 591 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van een belastingbate die betrekking heeft op fiscale faciliteiten voor innovatie.

Getronics

In de zakelijke markt drukten verplichte tariefsverlagingen de omzet. Het zakelijke segment heeft te kampen met toenemende prijsdruk en terughoudende klanten. De overgenomen bedrijven Atlantic Telecom en Yes Telecom droegen positief bij aan de omzet. De groei van mobiele data zette zich ook bij zakelijke klanten voort. Momenteel maakt 61 procent van KPN's zakelijke klanten gebruik van datadiensten. Getronics had ook in het eerste kwartaal van 2011 te maken met moeilijke  marktomstandigheden en prijsdruk. 'Klanten zijn nog steeds afwachtend met het maken van investeringsbeslissingen en de markten van Getronics tonen niet of nauwelijks groei', meldt KPN

Grote opdrachten bleven grotendeels uit. De omzet van de automatiseerder kwam in het eerste kwartaal van 2011 uit op 472 miljoen euro, tegenover 474 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. Het bedrijf blijft om de kosten te drukken zoeken naar offshore-mogelijkheden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blok zet meteen duidelijk een stap in een bepaalde richting...

Ik grijp de laatste tijd ook liever de mobiel dan de vaste telefoon omdat KPN de kosten van een telefoontje duurder gemaakt heeft. En met mijn mobiel houd ik meestal wel over van mijn bundel.

Daarnaast heeft een bedrijf ZAKELIJKE TELEFONIE middels een goed gelijkend antwoordkaartje min of meer een overname bekokstoofd in ons bedrijf. Per vergissing de verkeerde kaart opgestuurd. Bij ZAKELIJKE TELEFONIE hoef je geen kopie IDkaart mee te sturen maar met een antwoordkaartje dat iedereen uit het oud papier kan vissen ben je je contract met KPN kwijt. En KPN doet geen moeite zijn klanten terug te halen maar stuurt geeft gewoon een boete van 169 euro.

De reorganisatie kosten zijn 250 a 300 miljoen???

4000 mensen een paar jaar aan het werk houden kost veel minder(±40M p/j ,en aflopend doordat dit er elk jaar minder worden)

Met natuurlijk verloop, en geen nieuwe mensen aannemen kan dat veel goedkoper.
Daarnaast hoef je niet zo slecht in het nieuws te komen dat je er maar weer eens duizenden mensen uitgooit

KPN schrapt duizenden banen.
Wel wordt er een nieuwe topman (dhr. Blok) aangetrokken die weer tonnen aan salaris zal verdienen.
Erg in contrast met de werkelijkheid.

Tja nieuwe bezem....

Blok moet zichzelf bewijzen en wat is makkelijker dan snijden, weg doen etc...
Tenslotte innoveren en vernieuwen vraagt veel meer inzet en denk tijd terwijl zo kan hij op de golfbaan en met zijn dure vrienden lekker blijven feesten de hele dag.

Maakt me misselijk!

Staan de aandeelhouders weer aan de poort te rammelen? Het is toch werkelijk godgeklaagd wat KPN keer op keer weet te presteren. Zelfs in een periode van economische opgang hebben ze nog niet genoeg aan de normale winst die ze boeken. Het moet alleen maar meer, meer en meer zijn voor de aandeelhouders.

Was het Getronics al die als kleine slaafje van KPN de klappen moest opvangen, door welk doorgeschoven beleid de werknemers van Getronics werkelijk als een hond behandeld worden, nu blijkt dat zelfs nog niet genoeg te zijn. En alleen maar omdat de aandeelhouders gewoon nooit genoeg hebben. BAH!

Ik hoop dat de werknemers zich goed zullen realiseren wat KPN voor een toko is als ze weer staat te schreeuwen dat ze "geen goed personeel kunnen vinden". Asociaal tuig is het, die "top" van KPN.

@Rayman:

welke medewerker kost er nu 10.000 euro per jaar?
4000 mensen kost eerder 400M p/j. En dan levert een reorganisatie na een jaar al geld op....

Wat een kortzichtig geklaag weer in deze reacties.
Zelfs een blinde ziet dat de markt waarin KPN zich beweegt sterk aan het veranderen is. Logisch dat dit gevolgen heeft voor de organisatie. Ik vind juist dat een reorganisatie uitstrekken tot 2015 helemaal niet zo rigoreus is. Je zult zien dat tegen die tijd de verandering zodanig is dat dit niet de laatste reorganisatie zal zijn.
Voor de goede orde: Nee, ik ben geen aandeelhouder van KPN

Misschien heeft Ad S. toch niet zo'n Wirtschaftswunder volbracht. Het heeft in elk geval 50 MEuro's gekost.

In deze tijd heeft S verder geen schade kunnen aanrichten..... (Of toch enkele bij schraapjes)

@ Bobbert,

het is jou bekend, dat Blok reeds sinds tijden bij KPN werkt?

Als gepensioneerde KPN medewerker hoop ik van harte dat de medewerkers die hun baan kwijtraken toch elders aan de slag kunnen. Vanuit eigen ervaring weet ik dat KPN mederwerkers erg gewaardeerd worden bij niet KPN bedrijven gezien hun kennis, kunde, ervaring en goede werkhouding.Niet alleen de vakbonden maar ook de Ondernemingsraad zullen de vinger aan de pols moeten houden bij deze komende reorganisatie.Ik wens de OR en KPN veel wijsheid toe.

grote opdrachten blijven uit omdat Getronics deze allemaal verliest aan de concurrenten. Dit komt met name omdat bij Getronics de generieke accountmanagers weinig kennis hebben van Telecom. Als zij al niet weten dat er een tender aan zit te komen van een klant, dan vraag ik mij af wat zij doen bij de klanten. Mensen met ervaring worden weg gereorganiseerd. De zgn highflyers van KPN/Getronics kunnen geen pernoot verkopen.

Offshore kun je vergeten. ze hebben equaterra die geen verstand heeft van offshore ecosysteem. Die zijn nu druk bezig met eigen positie redden binnen de kpmg.

Wat een verschil: 50 M€ voor 1 man of 300 M€ voor 4000

Offshoring vermoordt de koopkracht in het kernland, vergelijk maar eens met de situatie in de US waar ze stonden te zwaaien met een zak roepies.
Investeer maar eens in een goed informatiesysteem. Beschouw IT'ers als een winstpost i.p.v. een kostenpost en wellicht overleeft KPN dit decennium.

@Nike,

Inderdaad al wat langer werkzaam bij KPN maar dus sinds kort als CEO, ik bedoel dus vrij recent aangetrokken als de topman bij KPN.
In ieder geval zal hij niet op die ontslaglijst voorkomen.

De duvel schijt toch altijd op de grootste hoop..

Ik kan me niet voorstellen dat iemand als Blok het leuk vind om medewerkers en collegae te ontslaan, temeer omdat hij zelf al heel lang bij KPN werkt. De wereld van KPN verandert, kijk maar eens hoe het is veranderd alleen al in de afgelopen 10 jaar. Binnen nu en een paar jaar moet er een totaal ander businessmodel komen, KPN is geen belbedrijf meer maar een multimediaconcern aan het worden, de vraag is zelfs wat Getronics er nog aan toevoegt met het IT gepruts.

10 jaar geleden was het nog Vast Vast Vast en een beetje mobiel en internet. Nu is het Mobiel Internet en Multimedia icm Apps de komende jaren.

Wat me wel verbaast is dat het als een verrassing wordt gepresenteerd. Iedereen met pubers en jonge gezinnen in de omgeving kan toch zien dat de wijze van communiceren totaal aan het veranderen is. Volumes, manieren van communiceren, social media...twitter wint tegenwoordig terrein van email....ik bedoel maar. Men belt niet meer...men pingt....we sms veel minder....we schrijven korte berichten naar iedereen in de wereld....we hebben 1000 vrienden die we in 1 klap kunnen bereiken ipv afzonderlijk. Kortom, volume neemt af, mogelijkheden nemen toe. Businessmodel van veel Telco's is nog gebaseerd op volumes.

Case Closed, time to change...It's sad but true!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-21T09:22:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.