Skype kapt met open source-telefonie

Dit artikel delen:
voip telefoon communicatie

Voice over IP-leverancier Skype, dat sinds twee weken in handen is van Microsoft, is begonnen met afscheid te nemen van open source-partners. De eerste open source-partner die de deur wordt uitgezet is pbx-platformleverancier Asterisk. Dit meldt de ceo van Asterisk op zijn website.

Skype heeft zijn samenwerking met telecomleverancier Digium niet verlengd, zo staat op de website van Asterisk te lezen. In deze samenwerking werd het open source-telefoniesysteem Asterisk met diensten van Digium geïntegreerd met Skype. Digium levert uniforme communicatieoplossingen waarmee klanten VoIP-systemen kunnen creëren. Deze zijn gebouwd op het Asterisk-platform en kunnen geïntegreerd worden met software van Skype. Nu geeft Skype geen toestemming meer om zijn software aan die van Digium en Asterisk te koppelen. De samenwerking houdt 26 juli 2011 op. Skype zegt nog twee jaar ondersteuning en onderhoud aan de systemen te bieden. Danny Windham, ceo van Digium, vindt het stopzetten van de samenwerking met Skype een typische vorm van ‘Microsoft proprietary-tactiek'.

Avaya, Cisco, ShoreTel

Wereldwijd gebruiken bedrijven en overheden het gratis verkrijgbare Asterisk voor gebruik van VoIP, ook in Nederland. Door het te integreren met Skype kunnen ze gebruikmaken van goedkope spraak- en videodiensten. Na 26 juli kunnen Asterisk-gebruikers niet meer verbinden met het Skype-netwerk. Skype wordt dan benaderbaar met een gehoste versie van Microsoft's Lync unified communication-systeem, dat deze zomer uitkomt. Skype werkt overigens met meerdere telefoniesystemen via Skype Connect, onder andere met Avaya, Cisco, ShoreTel en Freetalk.

Microsoft kocht Skype voor 8,5 miljard dollar.  Microsoft zal Skype verder integeren in het Windows Phone Mango-platform voor smartphones.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gelukkig, die hele telecom-markt zal in de toekomst verwijnen omdat al het IP verkeer gerouteerd kan worden over het publieke internet.

En waar is de andere helft van het verhaal? Dit is alleen het verhaal van Digium, niet van Skype. Misschien waren er wel veel te weinig gebruikers van deze versie van Skype om het rendabel te houden en heeft dit nul komma niks met open source te maken. Jammer dat er geen informatie is opgevraagd bij Skype, gemiste kans.

Daarnaast is Skype een grootgebruiker van open source software en dat krijgt ook Microsoft niet even in een paar maanden of zelfs jaren de deur uitgewerkt. Skype gebruikt maatwerksoftware geschreven in PostgreSQL (PlProxy) om hun databases te schalen, dat gaat met SQL Server niet lukken omdat SQL Server deze mogelijkheid helemaal niet kent. Voorlopig blijft Microsoft dus nog wel even een grootgebruiker van PostgreSQL.

Ps. PostgreSQL en SQL Server zijn verre familie, zijn beiden afstammelingen van het Ingres-project op Berkeley. SQL Server is dus eigenlijk een succesvol open source product, wat verder is ontwikkeld in gesloten vorm. PostgreSQL (post - Ingres) is als open source variant verder ontwikkeld.

In 2003 kocht Microsoft Gecad, de fabrikant van antivirus software RAV.
Ik was gebruiker van RAV en het was een goed en goedkoop produkt. Na een paar maanden kon je de licenties niet meer verlengen en moest je naar de duurdere concurrentie overstappen.

Denken ze nou echt dat ze met het verminderen van connectiviteit ze Skype gebruikers blij maken?
Hoogstwaarschijnlijk gaan de concurrenten van Skype het de aankomende jaren veel beter doen.
Er zijn er genoeg maar er kan altijd nog een nieuwe speler opstaan.

Na problemen met Skype connectiviteit die nu al en paar dagen tussen Brazilie en Nederland communicatie onmogelijk maken, heb ik ooVoo geinstalleerd en weer met mijn familie kunnen praten.
Skype gaat dood, lang leve ooVoo!

@Marcus: Ik denk wel dat nu na de overname het erg snel zal gaan rammelen met Skype.

Wel jammer op zich, omdat het een mooi product was (momenteel nog is), maar de geschiedenis leert dat ze alles wel snel kunnen vernaggelen.

@Technicus
Skype heeft zo'n grote naam dat er weinig essentieels gaat veranderen.

Conform verwachting. Bedrijven waren net bezig de mogelijkheden af te tasten om interlokale en internationale telefonie via Skype gateways te doen die het transport over internet tussen de lokale PBX-en op de vestigingen regelden. Microsoft heeft met zijn eigen Lync telefonieplatform een marsroute ingezet die er op gericht is om koppelingen met concurenten moeilijk dan wel onmogelijk te maken. Het bereiken van unified communications (UC; integratie van e-mail, telefoon, chat etc.) is dan voor bedrijven die sowieso al Exchange of OCS hebben alleen nog maar mogelijk middels de softphones en centrales van Microsoft.

Wie hier vanuit functionele overwegingen voor kiest moet zich terdege bewust zijn van de lock-in situatie die dan ontstaat. Éénmaal gewend aan de vergaande integratie (adresboek, presence informatie etc.) zullen gebruikers dit niet snel meer willen opgeven. Het is echter nog maar de vraag hoe open Microsoft in de toekomst zal zijn naar andere UC platformen of vendor-agnostic brokers zodra de behoefte ontstaat om tussen bedrijven onderling federaties op te zetten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-27T09:31:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.