Halfgeleiders schaars door Japanse natuurramp

De aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart 2011 troffen zal voor de ict-branche tot eind van dit jaar en begin 2012 voelbaar zijn. Door de natuurramp en de vrijgekomen nucleaire straling, kunnen leveringen van ict-componenten, zoals batterijen en halfgeleiders, vertraging oplopen. Dit meldt onderzoeksbureau Gartner.

Gartner zegt dat de productie wordt genormaliseerd, maar het onderzoeksbureau verwacht eind 2011 en begin 2012 wel nog problemen op het gebied van levertijden van halfgeleiders die gebruikt worden in notebooks, tablets en smartphones. De vraag naar dergelijke nieuwe halfgeleiders is groot. Volgens Gartner groet de omzet van application specific standard product (assp) halfgeleiders dit jaar naar 79,7 miljard dollar. In 2015 wordt er met assp-halfgeleiders een omzet gehaald van 99,4 miljard dollar.

De application-specific integrated circuit (asic) halfgeleidermarkt groeit de komende jaren ook verder, aldus Gartner. Dit komt onder andere door de sterke vraag naar Apple-producten, zoals de iPad-tablet en iPhone.

Prijsstijgingen

Het tekort aan hoogwaardige ict-componenten, zoals harde schijven, heeft al geleid tot prijsstijgingen. Hardwareleveranciers proberen nu zoveel mogelijk componenten in te kopen om aan klanten te kunnen leveren, zo melden handelaren en onderzoeksbureau Canalys.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fabels uit de oude doos, doen ze al jaren als er ergens een natuurramp heeft voorgedaan, nu worden de containers ook nog wat langer in de havens vast gehouden om de prijzen verder op te laten lopen en meer winst te pakken.
Wordt computergeheugen mogelijk weer de "koffieboon" van de computer zoals het ooit was.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-22T08:03:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.