Britse graafschap Kent krijgt draadloos internbet

Dit artikel delen:

Het Engelse bedrijf Telabria gaat een wimax-netwerk opzetten waarmee het heel het Britse graafschap Kent van draadloos internet wordt voorzien. Wimax is een soort straalzender voor wifi-ontvangst en wordt ook wel 'wifii op steroïde' genoemd.

Het is voor het eerst dat een zo groot gebied zal kunnen beschikken over draadloos internet. Kent is 3732 vierkante kilometer groot en telt anderhalf miljoen inwoners. Op dit moment zijn daar zowel adsl als huurlijnen beschikbaar.

Waar wifi een bereik heeft van enkele tientallen meters, reikken wimax-zenders tot zeker vijftig kilometer. De transmissiesnelheid is ook vele malen hoger: niet 54 maar zeventig megabit per seconde. Dat is bijna tien keer sneller dan het snelste adsl-abonnement.

Het netwerk, dat momenteel in aanbouw is, moet al in januari in gebruik worden genomen, maar de commerciële start is voorzien voor de tweede helft van 2005. Telabria, dat wifi-apparatuur levert aan klanten in Zuid Engeland, wil ook spraak- en videoverkeer aanbieden. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt, maar zullen gezien de goedkope infrastructuur vermoedelijk onder de reguliere adsl-tarieven liggen.

Gebruikers hebben voor de ontvangst van wimax (IEEE 802.16) overigens wel een aparte pc- of pcmcia-kaart nodig. Laptops met standaard wifi zender/ontvangers zijn niet geschikt voor wimax.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-10T13:00:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.