HP Touchpad niet in Nederland te koop

Dit artikel delen:

De tabletcomputer HP Touchpad ligt voorlopig nog niet in de Nederlandse winkels. Het antwoord van HP op de populaire iPad van Apple ligt vanaf 1 juli 2011 in de winkels in de Verenigde Staten. 'Binnen enkele dagen' wordt de HP-tablet in Europese landen als Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland verkocht, zo meldt de leverancier. Later dit jaar volgen onder andere Spanje en Italië.

Nederland wordt niet genoemd. Het is volgens een woordvoerder van de leverancier nog onbekend of en wanneer de tablet in Nederland wordt verkocht.

Met de verkoop van de tabletcomputer bindt HP de strijd aan met de Apple iPad en iPhone. De tablet werkt op het besturingssysteem WebOS, dat van het overgenomen Palm afkomstig is. Daarnaast introduceert HP twee smartphones die op WebOS werken. Hiermee bindt HP de strijd aan met Google Android. Later is HP van plan WebOS op pc's te installeren. Dat is minder goed nieuws voor Microsoft die aan Windows 8 besturingssysteem werkt.

De HP TouchPad is een 9,7-inch tablet van 13 mm dik en weegt 760 gram. De HP Touchpad heeft een scherm van 1024 bij 768 pixels. Het apparaat is uitgerust met een 2 gigahertz dual-core Snapdragon-processor, heeft één camera voor videochat, 16 of 32 GB ingebouwd geheugen, 'Beat by Dre'-speakers en ondersteunt Adobe Flash Player. Voorlopig ondersteunt de TouchPad alleen Wi-Fi-verbindingen. Later komt er een 3G/4G-versie van de HP Touchpad op de markt, aldus de leverancier. Volgens HP wordt de HP Touchpad eerst verkocht in landen waar meer WebOS-gebruikers zijn.

Microsoft Windows

HP concurreert met zijn WebOS direct met Apple's iPad and iPhone die werken op het iOS-besturingssysteem. Tevens concurreert WebOS met Google's Android-besturingssysteem. HP zegt zijn besturingssysteem WebOS in de toekomst ook op zijn pc's te willen uitbrengen. Wanneer precies is nog onduidelijk. Aangezien HP een grote speler is in de markt voor zakelijke pc's zou deze nieuwe strategie vooral impact hebben op de verkoop van het Microsoft Windows-besturingssysteem. Dit is opmerkelijk, want HP en Microsoft zijn al lange tijd trouwe partners van elkaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ook in de IT business is retro in. Het lijkt weer een beetje op de tijd van de kloon pc's in de 80'er jaren. Ieder had zo'n z'n eigen idee over standaarden. Meestal gebaseerd op onmin met een andere industriële partner (HP microsoft). En waarom HP Nederland nu vergeet is mij een raadsel. Ik ben wel benieuwd naar de tablet van HP maar ik ben teleurgesteld dat we er blijkbaar weer een OS bij hebben. PS/2 was destijds geweldig. Wanneer komt IBM met een tablet met een "opgepoetst" PS/2. Neem dat laatste aub met een korreltje zout.

@Johan: ik denk zelf dat die proliferatie van OS-en nu minder een probleem is dan in de jaren 80/90. Wat vroeger vooral een probleem was, was gegevensuitwisseling.

Ik denk dat de tegenwoordige focus op webtoepassingen dit probleem verkleint. Aan de ene kant zijn er nu echte platformonafhankelijke internet applicaties, anderzijds hebben de meeste applicaties manieren om data uit te wisselen via internet.

Verder komt het mij voor dat wat betreft de tablets, het OS minder in de weg zit dan bij een desktop op laptop computer. De primaire functies zijn touch gedreven en vereisen nauwelijks nog tekstinvoer. Bijgevolg moeten OS en applicaties veel meer zelf doen zonder gebruikers input. Neem nu die app store/android market: eindelijk eens applicatiebeheer op een manier die door eindgebruikers begrepen wordt en gemakkelijk uitgevoerd wordt, zonder dat je met allerlei technische details wordt lastig gevallen als bestandspaden.

Ook is het touch-tablet nog erg jong. Een beetje verschillende smaken in OS-en is gewoon nodig om uit te vinden wat goed werkt en wat niet, en levert de nodige inspiratie voor de OS bouwers om het beste product voor de klant te leveren.

Voorlopig ben ik alleen maar blij met de diversiteit.

Volgens een HP PR-bureau is te kennen gegeven dat het ontbreken van een webOS-infrastructuur in Nederland de voornaamste reden is voor het uitblijven van een lancering in Nederland.

Ik vraag mij af wat zij hiermee bedoelen, want ik gebruik sinds begin 2010 een Palm Pre en nu een Palm Pre2 die beiden op webOS draaien. De HP TouchPad en HP Veer/HP Pre3 smartphones zullen naar verwachting medio juli in Nederland te koop zijn. Het gaat hier met name om geïmporteerde exemplaren.

Meer weten? Volg mijn tweets @Pre2Ries of www.tabletguide.nl

@Ries: De Pre was niet bepaald een succes in Nederland, en de Pre2 is hier niet eens officieel uitgebracht. Dus als HP zegt dat Nederland nog niet WebOS-ready is, geloof ik dat wel.

Ik sluit trouwens niet uit dat ik ooit nog eens een WebOS-apparaat ga aanschaffen, als trouwe Palm(OS)-gebruiker.

@Edwin: Dat 't geen succes was klopt. Denk dat 't meer te maken had met het feit, dat de exemplaren die hier werden verkocht zo'n 1,5 jaar oud waren. Alleen de echte fans waren bereid voor een outdated model te betalen. Een ander probleem was de geo-restrictie. Omdat Nederland geen oficieel 'launch country' is, dient een toestel voor eerste in gebruikname in een officieel launch country (UK, Duitsland, Frankrijk, Spanje)met een simkaart van een locale provider te worden geactiveerd. Je hebt namelijk niet de volledige App Catalog tot je beschikking als je deze eerste activatie met een NL simkaart doet. Tegenwoordig is dat verholpen door Impostah te installeren van webOSInternals (Rod Whitby). Overigens volkomen legaal!

Buiten dat zijn in Nederland de iPhone, Android en Blackberry toestellen zo ingeburgerd dat een 'vreemde eend' al snel wordt afgedaan als een niet goed totdat ik mensen laat zien wat mijn Pre2 kan... ;-)

@Ries

Mee eens. Heb zelf een 1e gen Pre en zelfs die maakt indruk op mijn gezinsleden (7*Android) en vrienden (iOS). Heb de mijne van eBay en zal mijn touchpad daar ook asap betrekken. Kan niet wachten.

Jammer dat in de reviews nu wordt gefocused op wat er allemaal niet aan deugt ipv van wel. We zullen over een jaar nog eens moeten zien hoe de markt heeft gereageerd. Zeker als HP andere leveranciers een WebOS licentie gaat bieden. Ben benieuwd wat WebOS doet op een Samsung Galaxy S2.

In tegenstelling tot wat de de titel van dit artikel aangeeft, is de TouchPad wel degelijk vanaf vandaag te koop in Nederland!

Kijk eens op: www.pdatechcenter.nl

Ik heb mijn TouchPad al besteld! Wie volgt? ;-)

PS. ik heb geen aandelen in dit bedrijf...

@ Johan van de Merwe, 01-07-2011 "Het lijkt...op..de 80'er jaren. Ieder had zo'n z'n eigen idee over standaarden. ...Ik ben wel benieuwd naar de tablet van HP maar ik ben teleurgesteld dat we er blijkbaar weer een OS bij hebben. PS/2 was destijds geweldig. Wanneer komt IBM met een tablet met een "opgepoetst" PS/2. Neem dat laatste aub met een korreltje zout."

? Ik ben juist blij dat er op OS-gebied weer wat gebeurt! Was een fantastische tijd, met OS/2, BeOS, Amiga, Dos, Unix.......Er werd nog volop geinnoveerd, in de hardware en in de software. Daarna kwam een lange tijd van Wintel-eenheidsworst.

En die uitwisseling van gegevens is allang geregeld, met open standaarden. Daar moet je dan wel aan mee willen doen he? Dus niet zoals veel beheerders vasthouden aan non-standaard protocollen.

Een week in het bezit van de HP Touchpad. Lekker snel - na installatie van webos 3.02 nog sneller. Fijne bediening met de multitasking schermen! Uitstekend toetsenbord. Mooi, helder scherm binnenshuis (buitenshuis zijn spiegelende schermen minder). Er zijn nog weinig bruikbare apps, maar hij kan alles waar ik 'm voor nodig heb.
Vastlopers (zoals gemeld in sommige recensies) niet tegengekomen.
En voor zo'n klein ding is het geluid echt prima.

Heb er net een besteld bij www.pdatechcenter.nl
Na wat info te hebben ingewonnen bij diverse bronnen denk ik dat deze pad zeer geschikt is voor gebruik binnen onze verkoop org.. niks bewerken alleen veel tonen..als folders (pdf) prijslijsten (excell) foto`s (jpeg).. Kan niet zo goed tegen de filosofie van Apple en ben dus heel blij met deze oplossing... zeker gezien het feit dat er nu wat juridische problemen zijn met andere aanbieders!!.

Laat het wel weten hoe goed hij is...of niet.

Just 49 days after the TouchPad's launch, HP announced that it planned to stop production on all webOS devices, including the chunky tablet. HP noted that the tablet failed to achieve the expected number two market position

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-01T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.