Microsoft Worldwide Partner Conference 2011

Microsoft: een tablet is een PC

Microsoft beschouwt de tabletcomputer voortaan als een pc. De leverancier levert daarom het nieuwe besturingssysteem Windows 8 voor tablets in plaats van het Windows Phone 7 (WP7)-besturingssysteem, dat speciaal ontwikkeld is voor smartphones. Microsoft kiest hierbij voor een andere strategie dan Apple en Google, die hun iOS- en Android-besturingssystemen zowel installeren op smartphones als op tablets.

Andrew Lees, baas van Microsoft's Windows Phone Division, zei tijdens de Worldwide Partner Conference (WPC) in Los Angeles dat Microsoft Windows 8 voor tablets aanbeveelt in plaats van het Windows Phone 7-besturingssysteem voor smartphones. Hij ziet de tablet als een soort pc. Gebruikers die een tablet hebben, moeten dezelfde ervaring hebben als bij het gebruik van een pc, aldus Lees. Ze moeten onder andere goed gebruik kunnen maken van het netwerk, printers en applicaties, zoals Microsoft Office.

Texas Instruments, Nvidia en Qualcomm

Windows 8 komt in 2012 beschikbaar en ondersteunt tablet-processors vanTexas Instruments, Nvidia en Qualcomm. Windows Phone 7 is geschikt voor smartphones van onder andere Nokia, waarmee het een alliantie is gestart. Microsoft heeft tot nu het grootste marktaandeel met zijn Windows-besturingssystemen in de pc-wereld, bijna 90 procent, maar het marktaandeel van Microsoft voor besturingssystemen op smartphones is nog klein, bijna 4 procent. Dat moet in 2015 stijgen naar 20 procent, zo voorspelt onderzoeksbureau IDC.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Microsoft kiest hierbij voor een andere strategie dan Apple en Google, die hun iOS- en Android-besturingssystemen zowel installeren op smartphones als op tablets"

Bij Apple is dit inderdaad het geval. Bij Android gaat het te ver om dit als een strategie te bestempelen. Honeycomb (3....) komt nu standaard steeds meer op tablets, terwijl Gingerbread (2.3...). Dat Android hetzelfde besturingssysteem zet op zowel tablet als smartphone is dus niet juist. Op die eerste Android tablets na dan... (oa Samsung Galaxy Tab P1000)

Als je enige gereedschap een hamer is dan zie je elk probleem als een spijker..

Google en Apple hanteren de strategie dat de tablet in het verlengde van de mobiele telefoon ligt. Microsoft dus niet. Eigenlijk snap ik deze uitspraak van Microsoft wel. Want waarin verschilt (behalve de prijs) een tablet nou daadwerkelijk van bijvoorbeeld een laptop? Eigenlijk is dit alleen de manier van invoeren, touch vs. toetsenbord. Dat is ook precies waar Microsoft zich in Windows 8 op zal richten. Een tablet heeft veel meer weg van een PC dan van een mobiele telefoon!
Met de komst van Windows 8 zijn opeens de Intel-based tablets voor de zakelijke markt een zeer interessant alternatief. Want laten we eerlijk zijn, de huidige tablets worden dan weliswaar gretig bedrijfsmatig gebruikt, maar echte ‘business’ applicaties zijn er nog maar heel weinig. Zo wordt simpelweg e-mail lezen al snel lastig met een iPad zodra er specifieke VPN software nodig is bijvoorbeeld.
Door straks met Windows 8 de standaard voor PC’s ontwikkelde software te kunnen gebruiken, wordt er opeens een boel mogelijk!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-15T11:03:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.