KPN schrapt 2500 Getronics-banen

Dit artikel delen:

KPN schrapt 2000 tot 2500 banen bij ict-dienstverlener Getronics. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van 2011. De ontslagen zijn onderdeel van een eerder aangekondigde reoganisatie waarbij moederconcern KPN vier- tot vijfduizend banen schrapt. Nu blijkt dat ongeveer de helft van die banenreductie bij Getronics valt. De banen verdwijnen onder meer door uitbesteding naar India.

De omzet van Getronics (dat sinds 2007 deel uitmaakt van KPN) daalde in het tweede kwartaal van 2011 met ruim 3 procent tot 462 miljoen euro. In 2010 was dit 478 miljoen euro. De winst bij de ict-dienstverlener was het tweede kwartaal van 2011 met eenderde deel ingezakt. Over de hele linie zag KPN de winst met 11 procent dalen. De omzet van heel KPN daalde met bijna 2 procent. Het bedrijf meldt te kampen met grote prijsdruk op de zakelijke markt.

In mei 2011 maakte de KPN-ceo Eelco Blok bekend dat de naam Getronics wordt geschrapt. De plannen om de komende jaren vier- tot vijfduizend banen te schrappen, werden in april 2011 gepresenteerd.

Eerder 1900 banen weg bij Getronics

In die maand stapte Getronics-directeur Erik van der Meijden op. KPN maakte diezelfde maand bekend dat Getronics 'ook in het eerste kwartaal van 2011 te maken had met  moeilijke marktomstandigheden en prijsdruk. Klanten zijn nog steeds afwachtend met het maken van investeringsbeslissingen en de markten van Getronics tonen niet of nauwelijks groei.'

In 2009 verdewenen bij Getronics meer dan 1900 arbeidsplaatsen. Deze maatregelen kostten de dienstverlener destijds 44 miljoen euro.

De dienstverlener verwacht dat de reorganisatiekosten van de aangekondigde reductie  invloed zal hebebn op de financieele resultaten over de tweede helft van 2011.

Getronics had in juni 2010 nog 12.221 medewerkers in dienst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

VUmc gunt Getronics virtualisatieklus 5,1 mln.

Getronics helpt Gronings computercentrum met kosten

KPN schrapt naam Getronics

Getronics-CEO verlaat KPN

Getronics behelpt zich met kruimelwerk

Getronics verliest 1030 medewerkers in 2010

Getronics helpt MBO'er Limburg aan HBO-baan

Getronics beheert vaste telefonie Enexis

Getronics verkoopt Pharmapartners aan TSS

Getronics levert online werkplek TNT Post

Getronics profiteert van mislukte tender RWS

Nieuwe stoelendans bij KPN en Getronics

Getronics verhuist 120 banen naar India

Getronics en vakbond bereiken CAO-akkoord

580 banen weg bij KPN Zakelijke Markt

KPN integreert IT Solutions in Zakelijke Markt

KPN eist van partner 20 procent tariefsverlaging

KPN ontslaat versneld 4000 tot 5000 man

KPN Corporate Market ziet inkomsten verdampen

KPN verkoopt buitenlandse tak Getronics

KPN stoot Franse mobiele dochter af

KPN verplaatst 450 Getronics-banen naar India

Getronics stelt tijdelijke directeur voor vast aan

Getronics wordt KPN Corporate Market

KPN: na zomer meer duidelijk over Getronics

Computerstoring KPN legt metro Rotterdam plat

KPN in zwaar weer door mobiele apps


Reacties

Als de banen blijven verhuizen naar het buitenland krijgen we hier dezelfde toestand als in de US. In de US krijgt de middenklasse de meeste en harde klappen, de rijken worden steeds rijker. De kans op een imploderende US is aanwezig en dit was tot een aantal jaren geleden ondenkbaar.

Triest. Heb er jaren gewerkt. Zoveelste bedrijf dat vaporiseert na te zijn overgenomen door aan ander. Waar Getronics zichzelf trouwens ook veelvuldig schuldig aan heeft gemaakt. Nu ondergaat het dus hetzelfde lot.

Sneu voor de medewerkers die de rekening gepresenteerd krijgen.

Volgens mij heeft het overigens niet alleen te maken met offshoring naar India maar ook gewoon met het feit dat Getronics het zwaar heeft. De grote partijen worden aan alle kanten aangevallen door specialisten en kleinere partijen.

Wel triest dat er net voor deze aankondiging nog een grote wervingscampagne was op internet bij Getronics.

Triest inderdaad. Dat je repeterend en beschrijfbaar werk gaat offshoren, vind ik logisch. Er zijn altijd landen/mensen die het voor een korrel rijst willen doen, bij wijze van spreken. Daar win je de concurrentieslag nimmer van èn dat soort landen zijn er genoeg. Desalniettemin, wanneer je je als high performance organisatie wil profileren, moet je een lange termijnvisie hebben en die ontbrak de laatste jaren volledig bij beide. En ach, het blijft een sinusvorm; wij zijn druk met offshoring, vele bedrijven hebben hun business jaaaaren geleden alweer teruggehaald. Ik wens hun klanten sterkte en wijsheid.

Reuze jammer voor allen die het betreft bij Getronics. Al zijn het ex-collega's, ik leef nog wel met ze mee. Ben nu blij er op tijd uitgestapt te zijn. Van een bedrijf met ruim 30.000 medewerkers en enkele vestigingen in het buitenland is het inmiddels zover uitgekleed dat KPN de naam ook maar wil schrappen.
Wel duidelijk dat het KPN alleen om de klandizie te doen was van de kabel en netwerk onderdelen. Alles wat met het voormalig PinkRoccade te maken had is direct doorverkocht aan Cap en TSS. Wat er bij Cap met die mensen is gebeurd is inmiddels ook duidelijk.
Mensen spelen tegenwoordig geen rol meer, alleen maar geld.

Ik krijg meer de smaak van een hedgefonds dan van een Telecombedrijf als ik dit zo lees. Als ik dit nieuws moet geloven is het nieuwe bestuur van de KPN
een ongeleid projectiel en de KPN een zinkend schip.Ik denk dat ze duidelijk een andere koers moeten varen. Meer een explosieve dan een implosie en je Desktop Support Organisatie er uitgooien is met zoveel gebruikers je eigen glazen in gooien naar mijn idee zo ver ik als ict'er bedrijfskunde snap.

KPN en Getronis worden binnenkort overbodig in de ict-wereld.

En waarom verbaast me dit niets? Ik ben blij net in 2009 opgestapt te zijn daar; ik voelde de bui al hangen.
Wat al eerder gezegd is: KPN en Getronics verdwijnen langzaam uit ICT land. Ach, meer ruimte is er voor bedrijven met een gezonde visie.

@wim de Raadt en @Rasman; als er een storing zich voordoet op een willekeurige werkplek komt er nu iemand uit India die elk probleem direct begrijpt en oplost.
Maar het gaat hier neem ik niet aan om de WerkPlek- Diensten als wel het softwarehuis van KPN. Of betreft dit een foute aanname?

In deze egocentrische maatschappij moeten de managers ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk winst wordt gemaakt op korte termijn. Een sociaal verantwoorde manier van bedrijfsvoeren zit er niet meer in. Op deze manier komt een bedrijf in een negatieve spiraal die niet meer doorbroken lijkt te worden. Er is werk zat en zometeen zijn er helemaal geen mensen meer die het werk kunnen uitvoeren, waardoor klanten ontevreden worden en bij de concurrent gaan shoppen.
Hoog in de bedrijfstop verdient men salarissen waar wij als medewerkers meerdere jaren voor moeten werken. Zij hebben makkelijk praten en kunnen zonder problemen een sabatical nemen van meerdere jaren.
Wanneer men eens zou sturen op lange termijn visie en kwaliteit, dan zijn de klanten meer tevreden en zal men ook eerder bereidt zijn om te investeren. Accepteer dat het economisch even minder is waardoor de winst wat lager uitvalt. Door nu in deze tijd te blijven investeren en te blijven geloven in de mensen komt alles vanzelf wel in een positieve drive en zullen bedrijven ook zien dat de kwaliteit gewaarborgd blijft waardoor ze eerder geneigd zullen zijn om te investeren.
Dat de telecom markt veranderd is en dat daardoor de inkomsten lager uitvallen is een feit, maar investeer
in innovatie en probeer op nieuwe markten voet aan de grond te krijgen zoals de ict met Getronics, maar
probeer niet ten koste van alles te doen of er niets veranderd is en dezelfde winstmarges te hanteren en
daardoor de resterende business kapot te maken. Zoals het nu gaat is er op korte termijn helemaal geen
business meer voor KPN.
Wordt wakker!!!

Een van de gedupeerde medewerkers.

Ik zie het bovenstaande al jaren bij veel (grote) ICT bedrijven. De mens is in de ICT-branche al jaren niet meer interessant. De mens is in de ICT-branche gereduceerd tot een kostenpost waarvoor je van alles moet verzinnen om er zo snel ( en goedkoop) mogelijk vanaf te komen.

Natuurlijk moeten bedrijven naar hun kosten kijken, maar de kaalslag die op dit moment gaande is in de ICT-branche is belachelijk. Alle kennis aangaande onze ICT structuur is dadelijk verhuist naar lage-loonlanden. Het gaat beslist niet alleen om simpel werk wat wordt weggebracht.

Het wachten is op het moment dat er een crisis uitbreekt in 1 van deze landen ( en India is een uitstekend voorbeeld) en deze crisis zal impact hebben op ons dagelijks leven want ineens is er niemand meer in India die je internetverbinding reset.

Maar goed we gaan lekker door met de blinddoek voor, en we luisteren vooral niet naar de mensen die waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van deze kaalslag.
ow en het zinnetje "lange termijn denken.." dat is een vies zinnetje..
Gelukkig vond Maxime Verhagen het off-shoren goed voor de economie en zag hij geen enkele reden tot ingrijpen...

Sterkte aan alle Getronics medewerkers !

Hhet is pijnlijk om te zeggen, maar het zijn uitsluitend de tweederangs bedrijven die outsourcen naar India, winnaars doen dat eenvoudigweg niet - kijk alle voorbeelden van de laatste jaren er maar op na en je zult zien dat het klopt.

En ondertussen maar blijven roepen (vanuit de werkgevers) dat er sprake is van een enorm tekort aan ICT'ers. Hoe hypocriet kan men zijn?

Want er is natuurlijk helemaal geen tekort. Het zgn tekort is een tekort aan schoolverlaters, want die zijn lekker goedkoop en kunnen door de grote detacheerders met vette margers worden weggezet. Boven de 40 ben je te oud en vooral te duur, dus dan tel je niet meer mee.

Aan de andere kant: mocht je als IT'er willen switchen van werkgever, dan wordt je natuurlijk wel aan alle kanten tegengehouden. Lease contracten moeten dan plots worden afgekocht, wat duizenden euro's kost en er wordt natuurlijk gewapperd met de concurrentie- en relatiebedingen.

Geen wonder dat steeds minder mensen trek hebben in een baantje binnen de ICT. Vooral omdat dit dankzij het groeiende leger aan ZZP'ers, die lekker onderling tegen elkaar worden uitgespeeld (zie daar de zeer lage tarieven van dit moment), steeds meer een vechters & haantjes branche aan het worden is. Treurig, maar waar.

@De Master, mogelijk heb je gelijk.
als je als ZZPer ergens wil eindigen dan moet je zorgen dat hetgeen wat je kan, beter doet dan een ander, maar vooral dat het niet datgene is wat je buurjongetje van zestien ook kan.
Met die gedachte kunnen zowieso de meeste ICTers beter naar wat anders uitkijken.
Verder dan wat standaard paketjes instaleren, wat netwerkjes inrichten of wat dotnet geneuzel komen de meesten toch niet.

Kan iemand mij vertellen wat Getronics is? Niet wat het doet (c.q. wat het gedaan hoeft of droomt te willen doen). Daar maakt de hele IT-wereld zich al schuldig aan. Echter voor zo een grote enterprise als Getronics is dat killing. Kan iemand mij met 1 woord vertellen wat Getronics is? Kom dan niet met 'KPN company'. Denk dat de leiding het zelfs niet kan. Zou daar het probleem misschien zitten? ....tronics....kijk nou is wat ze ambieert....het klopt allang niet meer. Het lijkt alsof niemand in de leiding serieuze veranderingen durft in te zetten. Je kunt er naar kijken en je ziet het ondergaan. Where's the pitch?

Wat er bij KPN gebeurd staat niet op zichzelf. Hetzelfde vindt plaats bij BT, AT&T en Deutsche Telekom/T-Systems. Met telefoontikken en mobieltjes kun je steeds minder verdienen en dus gaan we er maar wat ICT bij doen. En dat valt even tegen....

Kan iemand mij vertellen of de aantallen die worden genoemd alleen betrekking hebben op Nederland? Ik las dat Getronics een samenwerking is opgestart met een outsourcer, maar is er ook een outplacementbureau bij betrokken voor boventallige mensen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-26T09:39:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.