Mozilla werkt aan mobiel besturingssysteem

Dit artikel delen:

Mozilla, de organisatie achter de populaire Firefox-browser, werkt aan een webgebaseerd besturingssysteem voor smartphones en tablets. Het ‘Boot to Gecko’ besturingssysteem wordt volledig open source, en zal draaien op Android.

Gecko is een opensource-layout-engine (of rendering engine) die vanaf 1997 werd opgezet door Netscape. Tegenwoordig wordt Gecko verder ontwikkeld door de Mozilla Foundation. Het nieuwe besturingssysteem wil een soort van ‘Chrome OS' worden voor mobiele apparaten, waarbij alle applicaties online zullen staan. Als basis wordt Android gebruikt, waardoor iedereen die een Android-toestel heeft, in theorie ook het OS van Mozilla zou kunnen gebruiken.

Het is de bedoeling dat extra's zoals sms-, camera- en bluetooth-diensten, gebouwd worden door de open source community. Daartoe zullen alle programmeercodes meteen online beschikbaar worden gemaakt.

Boot to Gecko

Mozilla-werknemer Andreas Gal spreekt over het ‘doorbreken van de almacht van bedrijven zoals Apple, Microsoft én Google, die de mobiele wereld in een wurggreep houden'. Hij hoopt dat dankzij Boot to Gecko, webapplicaties voor mobiele toestellen toegankelijker en functioneler zullen worden.

Momenteel zijn de meeste apps ‘native' apps, die op maat van een bepaald besturingssysteem (OS) geschreven zijn, zoals iOS voor de iPhone, of Phone 7 voor een Windows Phone. Het gebruik van web apps is een interessant alternatief, hoewel ze ook hun beperkingen hebben. Zo missen ze vooralsnog de fijnheid van native apps, en zijn ze niet aangepast aan de ergonomie van een smartphone.

Mozilla is niet de enige die een mobiel platform ontwikkelt als alternatief voor Apple iOS, Android en Windows Phone 7. HP doet dat ook met WebOS.

In samenwerking met Datanews
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-27T13:42:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.