Overheid test burgeralarmeringssysteem

Ministerie van Veiligheid en Justitie wil NL-Alert in hele land invoeren

Dit artikel delen:

De overheid is gestart met de eerste technische tests van NL-Alert. Dat is een nieuw burgeralarmerings-, informerings- en alerteringssysteem van de overheid dat gebruik maakt van mobiele telefonienetwerken. De tests vinden plaats in de gemeente Zoetermeer en duren tot en met 22 augustus 2011.

Er wordt de komende dagen een aantal tekstberichten op het testkanaal van NL-Alert verstuurd. Inwoners van Zoetermeer zullen daar volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie waarschijnlijk niets van merken, omdat mobiele telefoons in de regio nog niet staan ingesteld op het testkanaal. In deze testfase wordt een bericht verspreid met de tekst: 'Testbericht Rijksoverheid. U hoeft niets te doen. Voor meer informatie: www.nl-alert.nl.'

Invoering in heel Nederland

Als de tests goed verlopen, wordt NL-Alert in de rest van Nederland ingevoerd. De planning daarvan is afhankelijk van de testresultaten. NL-Alert berichten zijn erop gericht om burgers 'zo doelmatig mogelijk te informeren bij een ramp of crisis'. Alle mobiele telefoons in het betreffende gebied ontvangen deze berichten automatisch, mits de telefoon aan staat, het NL-Alert kanaal is ingesteld en de telefoon bereik heeft.

Een NL-Alert bericht komt binnen op de mobiele telefoon en bevat informatie over de aard en de ernst van een calamiteit, de eventuele persoonlijke risico's en wat men kan doen om zichzelf in veiligheid te brengen. Het systeem vervangt overigens niet het sirenenetwerk, zo laat het ministerie weten: 'Het huidige sirenenetwerk is zeker nog tot zeker 2017 operationeel.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met dit initiatief wordt het GSM netwerk dus voor nóg een doel gebruikt. We hebben de laatste tijd een paar storingen gehad in het GSM netwerk waardoor bijvoorbeeld de besturing van trams, o.m. in Utrecht en Rotterdam, uitviel.
Deze storingen brengen een kwetsbaarheid van het netwerk aan het licht. Een kwetsbaarheid die de gemiddelde GSM gebruiker niet zoveel zal boeien, vaak kun je best even later bellen of sms-en, maar met real-time besturing worden er andere eisen aan zo'n netwerk gesteld. Met 2 grote storingen in enkele maanden tijd lijken de telecomproviders dit nog niet zo te beseffen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-04T12:43:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.