Samsung-tablet mag wel verkocht blijven worden

Rechter verbiedt verkoop Galaxy-smartphones

Dit artikel delen:

Samsung mag in Nederland geen Galaxy-smartphones meer verkopen, maar nog wel Galaxy-tablets. Dit heeft de rechtbank van Den Haag besloten nadat Apple het Koreaanse bedrijf aanklaagde wegens patentenschending. Volgens de rechtbank is er inbreuk gepleegd op een patent van Apple als het gaat om de scroll- en bladerfuncties in de Galaxy S, S II en Ace. Stijlnabootsing en modelrechtenschending van de tablet wijst de rechtbank van de hand.

De twee andere eigenschappen waarvan Apple aangaf dat Samsung hen na-aapte, hadden te maken met het opnemen van een 'flag' bij meerdere schermaanrakingen en het unlocken via een bepaalde versleping door aanraking op het scherm. Deze zijn door de rechter ongegrond verklaard, waardoor de Galaxy-tablets niet onder het verkoopverbod vallen.

Het verkoopverbod op de Galaxy-telefoons in Nederland geldt voor zowel het Koreaanse moederbedrijf en de Nederlandse vennootschappen. In de rest van Europa mag het moederbedrijf wel verkopen, maar de Nederlandse venootschappen niet.

Het verbod gaat op zijn vroegst op 13 oktober 2011 in, om Apple en Samsung de kans te geven onderling uit hun juridische strijd te komen. Apple en Samsung betichten elkaar al enige tijd over en weer van patentschending, maar omdat Apple ook onderdelen van Samsung afneemt, is de relatie extra complex.

Juridische strijd

Op 10 augustus 2011 stonden Samsung en Apple in de rechtbank voor het kort geding over Apple-patenten die Samsung zou hebben geschonden. Later, op 17 augustus 2011, werd in de Duitse rechtbank besloten dat de tablet Galaxy Tab 10.1 niet verkocht mag worden in Duitsland. In eerste instantie gold dit verbod ook voor de rest van Europa, maar dit vocht Samsung met succes aan in hoger beroep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

quote "Stijlnabootsing en modelrechtenschending van de tablet wijst de rechtbank van de hand."
Samsung doet haast niets anders dan goed verkopende modellen van concurrenten te kopiëren.
Voor een iPhone hebben ze een Galaxy S etc. als replica, maar zo heeft Samsung bijvoorbeeld ook toestellen die nagenoeg niet te onderscheiden zijn van modellen van RIM (Blackberry).
Jammer dat de rechter zulke replica's niet verbiedt en op die manier de fabrikant verplicht zelf met iets te verzinnen...

Niets aan de hand.

http://www.osnews.com/story/25098/Apple_Scores_Meaningless_Dutch_Court_Victory_Against_Samsung

Ach, Apple heeft toch ook nog nooit iets uitgevonden. Zelf de eerste Mac-interface kwam uit de Xerox Palo Alto labs. Maar helaas kun je tegenwoordig patent op allerlei onzin krijgen, zonder daadwerkelijk iets uitgevonden te hebben. En daarmee zijn patenten schadelijk geworden voor de innovatie.

Hoogste tijd dat er iets aan gedaan wordt, en daarna copyright ook sterk inperken. 30 jaar lijkt mij genoeg, is nu leven van de auteur + 90 jaar!

M.a.w. een overwinning voor Samsung en een klap in het gezicht van Apple.
- De rechter vindt de producten van Samsung niet op die van Apple lijken
- Samsung kan de specifieke softwarezaken zo aanpassen met een software-update.

Mooi uitgangspunt voor Samsung voor de rechtzaak in Duitsland.

@Ivo: Deze discussie loopt al jaren! Kun je andere fabricanten dan Coca Cola vervolgen voor het maken van 'hun' Cola? Het is ten slotte door Coca Cola uitgevonden.....

Als feitelijk blijkt dat Samsung Techniek heeft 'Gejat' van Apple dan is dat patentschending, maar kom op joh het uiterlijk en gebruik van een telefoon zou geen alleenrecht moeten zijn voor de eerste fabrikant die het gebruik van een mobiele telefoon naar een hoger niveau heeft gebracht. Het is niet voor niets dat de Samsung Galaxy telefoons met de aantal verkochten exemplaren de Iphone hebben verpletterd: Apple is gewoon een duur merk en de Apple fanaten zullen hier geen probleem mee hebben maar voor de gemiddelde consument blijft gelden dat als ze dezelfde functionaliteiten en kwaliteit kunnen kopen voor de helft van de prijs, dan is op voorhand al te voorspellen welke het gaat worden. Ik heb gelukkig mijn Galaxy S al, en mag over een jaartje weer een nieuwe uitzoeken. Tegen die tijd heeft Samsung allang weer iets nieuws, vast en zeker ook weer gejat van Apple of whatever! Ik lig daar zeker niet wakker van, uiteraard voor de iPhone-gebruikers is het frustrerend....

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-24T14:56:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.