Tim Cook wordt nieuwe baas van Apple

Apple-CEO Steve Jobs treedt terug

Dit artikel delen:

Steve Jobs, ceo van Apple, stapt op. Dit heeft hij bekend gemaakt in een brief. Jobs schrijft te moeten stoppen omdat hij als Apple-ceo niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Het vertrek komt niet onverwachts. Jobs kampt al enige tijd met gezondheidsproblemen. Tim Cook wordt de nieuwe ceo van Apple. Jobs blijft bij Apple aan als voorzitter van de raad van bestuur.

Jobs heeft Tim Cook zelf voorgedragen als de nieuwe ceo van Apple. Cook werkt al dertien jaar bij Apple en was de laatste jaren werkzaam als chief operating officer (coo). Daar was hij onder andere verantwoordelijk voor de verkoopactiviteiten en logistieke zaken. Eerder was Cook baas van de Macintosh-divisie.

Voorzitter Art Levinson bedankte Jobs voor zijn inzet, onder andere doordat hij van Apple het meest waardevolle bedrijf van de wereld heeft gemaakt. Jobs richtte op 1 april 1976, samen met Ronald Wayne en Steve Wozniak, Apple op. Steve Jobs was in de jaren zeventig fruitariër (iemand die alleen rauw eetbare vruchten van planten eet) en kwam zo op het idee de firma 'Apple' te noemen. Het grote succes begon in 1984 met de eerste Macintosh-pc's. In 1997 stond het bedrijf aan het randje van de afgrond, maar met een investering van 150 miljoen Amerikaanse dollars (van Microsoft) werd Apple weer op de been geholpen. Op 11 augustus 2011 was Apple bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen ook al het meest waardevolle bedrijf van de Verenigde Staten. De beurswaarde van het technologieconcern kwam toen uit op ruim 337 miljard dollar.

Ziek

Bij Jobs (1955) werd in 2004 pancreaskanker (kanker in de alvleesklier) vastgesteld. In 2009 bleef hij zes maanden weg van zijn werk, onder meer voor een levertransplantatie. Begin 2011 werd hij weer ziek en Cook nam de zaken toen waar.

Onder Jobs groeide Apple wereldwijd door producten te maken die in trek zijn bij klanten, zoals de iPhone, iPad, Macbook, het OS X-besturingssysteem en de iLife, iWork en andere software. Muziekliefhebbers gebruiken iPods en de online winkel iTunes. In herfst van dit jaar komt het cloudopslagplatform iCloud beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sterkte de komende tijd Steve.

Dat klinkt niet goed. Hij is een van de oprichters van Apple. Cash-te. Vervolgens viel Apple bijna om. Kwam terug met een zak geld. En daar staat Apple. Groter dan Microsoft, die zelfs heeft meegeholpen Apple overeind te houden. Groot is de bewondering voor iemand met zijn karakter. Gestart in de garage met een oude HP-rekenmachine en nooit bang om risico's te lopen. De Lisa-voorloper van Windows-machines, de Newton-voorloper van de iPad en de apple //e-voorloper van de IBM-pc.

En dan zo ziek zijn en toch gewoon doorwerken.

Respect!

Als Apple alleen maar bestaat vanwege Steve Jobs dan klopt er iets niet met het bedrijf. Apple zal voorlopig wel marktleider blijven met de Ipad in dat segment maar moet zich even schrap houden of de Iphone5 ook een succes nummer wordt.

Op lange termijn zal Apple het op alle vlakken qua marktaandeel afleggen op de concurrentie. De vraag naar high-end/design is veel kleiner vergeleken met 'goed genoeg' maar (spot)goedkoop. En ze zijn ook geen prijsvechters dus mochten ze nog meer ambities hebben in consumenten electronica dan zullen ze hoogstens een niche markt kunnen bedienen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-25T09:01:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.