Deel medewerkers krijgt ook tablets

St. Antonius geeft personeel 5500 smartphones

Dit artikel delen:

Medisch personeel van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht krijgt in 2012 smartphones en tablets. Hiermee hoopt het ziekenhuis de zorg efficiënter te maken, zodat er meer tijd is voor de patiënt. Woordvoerster Marie Jeanne Douven van het St. Antonius geeft aan dat het ziekenhuis medio 2012 zo'n 5500 zorgverleners van smartphones zal voorzien. Douven: 'We doen dit project in samenwerking met Vodafone en Dimension Data. Het zal waarschijnlijk gaan om Android-smartphones van Samsung, maar dit wordt nog onderzocht. Er komen ook tablets bij voor sommige beroepen.'

Een van die beroepen is volgens Douven de verpleegkundige. 'Als de patiënt iets vraagt, hoeft hij of zij niet meer eerst naar een pc te lopen en van alles in te voeren. Je kunt veel efficiënter werken met deze nieuwe apparatuur en je hebt daardoor meer handen aan het bed. We moeten nog kijken hoe we smartphones en tablets verder op de werkvloer kunnen inzetten, maar in ieder geval krijgt iedereen een smartphone.' Het ziekenhuis was toe aan vernieuwing van de vaste lijnen en heeft besloten de gehele communicatie-infrastructuur te vervangen.

Dimension Data richt een nieuw Avaya-communicatiesysteem in en doet het technisch projectmanagement. Vodafone verzorgt het netwerk en ondersteunt het beheer van de apparaten. Hiermee kan via het 3G-netwerk contact worden gemaakt met de ziekenhuissystemen. Zo kunnen doktoren en andere zorgverleners patiëntendossiers opvragen vanuit het elektronisch patiëntendossier van het St. Antonius, zonder deze informatie op het apparaat op te slaan. Bovendien is het personeel op de hoogte van de agenda van collega's, omdat deze nu op de apparaten is op te vragen.

Beveiliging

Mocht het netwerk uitvallen, dan wordt er een netwerk van een andere provider gebruikt. Douven: 'We zijn zorgvuldig met de beveiliging, want hoewel de patiëntinformatie niet wordt opgeslagen op het apparaat, willen we niet dat informatie buiten de deur komt. We hebben toestelbeveiliging, applicatiebeveiliging en netwerkbeveiliging om de risico's zoveel mogelijk uit te sluiten. Bovendien kunnen we toestellen op afstand beheren als dat nodig is.'

Er wordt binnenkort een pilot gestart om te kijken hoe het St. Antonius de moderne apparatuur het beste kan gebruiken op de werkvloer en welke beroepen het meest baat hebben bij een tablet naast de smartphone.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hm, hoe zit het eigenlijk met interferentie tussen de 3G frequenties en de medische apparatuur? Gaat dat niet storen?
(Ik kan mij herinneren dat het jarenlang verboden was om mobiel te bellen in ziekenhuizen).

Laat ik even een rekensommetje los op dit voorstel:
5500 PDA/smartphones/Tablets met gemiddelde kosten van €700 = 3.8M, tel daarbij de infrastructuurkosten en beheer dan praat je toch al gauw over een investering van ongeveer 5M.
Als ik dit deel door de salariskosten van een verpleegkundge, laten we zeggen 55K, dan heb je toch snel 90 paar handjes aan het bed extra.
Dus is de patient beter af bij minder handjes, maar met PDA/tablet aan het bed of met vrije handjes die wel persoonlijk de patient toespreken/verzorgen?

Ik zou kiezen voor de vrije handjes, maar ja dat ben ik.

En i er ook nagedacht over de straling en de invloed op alle apparatuur? Gezellig op de IC als je aan de hartbewaking etc ligt?? OF gewoon op zaal.

Ik geloof niet dat het er beter op wordt met al die 'vervuiling' om je heen...

Hier krijg ik toch wel de kriebels van.
Eerst maar de hardware naar binnen duwen en pas daarna over de implementatie nadenken. Dat zal qua infrasturctuur wel gedaan zijn maak ik uit dit artikel op, maar de koppeling met de zorgsoftware is bij dit soort projecten vaak het meest lastige onderdeel (maatwerk, beveiligingskwesties) en de grootste kostenpost. Wat nu als bijkt dat hiervoor ook miljoenen extra nodig zijn. Een dergelijke oplossing beheren en op langere termijn goed in stand houden (zonder dat de apparatuur in de la verdwijnt (het werkt toch niet)) is dan ook nog zo'n ding.
Al met al lijkt dit zo uit de koker te komen van een paar hoge piefen die er van dromen dat hun ziekenhuis met al deze gelikte gadgets werken, terwijl ze geen idee hebben waar ze het over hebben. Laat staan of ze op een goede wijze kunnen aantonen dat de zorg hier beter van wordt. (chapeau Roel)

Roel,

Afgezien dat ik vind dat je wel erg hoog met je inschatting zit, is de investering van 5 miljoen voor meerdere jaren en zijn de salarissen jaarlijks terugkerend.
M.a.w. stel dat er ongeveer 5 jaar gedaan kan worden met de tablets dan gaat het om 18 extra handjes versus nieuwe techniek. Ik kan me voorstellen dat dergelijke technische hulpmiddelen meer opleveren dan de 18 handjes. Maar ja dat ben ik.

Bouw er een patienten-portal bij in, en geef iedere bedganger een tablet te leen gedurende het verblijf. Kan hij/zij mooi haar eigen status checken. Scheelt weer handjes ;-)

Ferry,

Het Antonius heeft een eigen gebouwd "EPD" (binnen het ziekenhuis, niet het landelijke EPD)
Aangezien deze al helemaal webbased is zal de implementatie voor mobiele devices niet zo'n probleem zijn gok ik. (Het zal al vast in pilot hebben gedraait.)
De vraag is eerder of die, laten we zeggen, 80 euro per maand per device (een redelijk ruim bedrag voor zoiets inclusief alle kosten, zo maar uit mijn duim gezogen) zich terug gaat betalen.
Er zal dus ongeveer p.p. 2 uur tijd bespaard moeten worden om dit rendabel te maken.
Dat lijkt me in ieder geval niet onhaalbaar....

Prima idee. Het zal zeker met de nodige aanloopproblemen van de grond komen maar welk goed voorbereid project niet?

Gewoon visie hebben als ziekenhuis en weten dat je de slag niet wilt missen.

Tablets hebben de toekomst en we moeten eerst nog een paar jaar met huis, tuin en keuken apps aan de gang. Daarna zal de slag van consumentenspeeltje naar een serieuze business device gemaakt worden.

Roel,

Een handheld kost inderdaad geld maar de PC waarop de verpleegkundige anders haar werk zou doen ook. Ik denk dat de prijs van een PC de handheld niet ontloopt.

Jackie,
Net zoals jij weet ook het ziekenhuis dat de IC een uitzondering is en je goed om moet gaan met extra apparatuur.

Leuke zinssnede:
"Hiermee hoopt het ziekenhuis de zorg efficiënter te maken"

Ik dacht dat je toch wel enig vooronderzoek zou moeten doen en misschien zelfs wel een businesscase moet opstellen, alvorens je dit soort investeringen gaat / kan doen.

Ik snap dat het zorgbedrijf met haar tijd wil meegaan. Maar het inrichten en beheren van 5500 tablets en smartphones is geen kattenpis. En wat gebeurt er met de PC’s die er nu nog staan? Vervallen die? Hoe werk je dan statussen en patiënten informatie bij? Ga je dan even aan het bed zitten en tik je dat snel even in, of zit er een app. op om gesproken woord om te zetten in leesbaar schrift (“Patiënt Jansen heeft bloeddruk x, hartritme y en temperatuur z.”)? Ik begrijp dat ze allemaal virtueel werken (deden de bestaande PC’s dat dan nog niet?) en dat in geval van netwerk uitval het netwerk van een andere provider wordt gebruikt. Deze aanpak vraagt volgens mij behoorlijk veel extra bandbreedte en dat kost ook het een en ander. Of is de info niet helemaal compleet en wordt in principe binnen een eigen netwerk (lokale zendmast o.i.d.) gewerkt. Oh ja, waar laat je zo’n tablet? Wordt het uniform aangepast, of krijgt iedereen een tasje? En waar laat je e.e.a. als je naar huis gaat? Kost dat allemaal?
En last but not least: is aan het verplegend personeel gevraagd wat zij handig vinden of wat zij denken dat nodig is om de zorg te verbeteren?
Alles bij elkaar heb ik het idee dat dit medio 2012 nog niet gaat lukken.

@Anko Tijman
Juist het aanleggen van antennes in de buurt van je telefoons zorgt voor een sterke verlaging van de hoeveelheid straling. Juist het creëren dus van goede 3G dekking is heel verstandig om het stralingsniveau zo laag mogelijk te krijgen. En verbod of niet, denk je dat de honderden mensen die dagelijks een ziekenhuis in lopen in deze dagen hun telefoon nog uit zetten?

Medische apparatuur is tegenwoordig ook CE gekeurd en kan prima tegen GSM straling. En als er echt gevoelige apparatuur staat, dan wordt die omgeving al afgeschermd voor meerdere invloeden, waaronder mobiele telefoons. Dan gaan er hele andere eisen spelen. Voorzichtigheid is altijd vereist, maar dat zit naar mijn ervaring in de meeste ziekenhuizen beter tussen de oren dan bij mening IT leverancier of adviseur. Antonius is ook niet het eerste het beste ziekenhuis, hier is vast goed over nagedacht.

Als je kosten aan het berekenen bent, reken dan ook even de kosten van de PBX en de vaste toestellen mee voordat je dit tegen het salaris van een verpleegkundige gaat houden. Vast professioneel toestel is vele malen duurder dan een GSM en het draadje dat daar aan zit is ook een peperduur netwerk. Denk dat je op ene heel gunstige TCO uitkomen op deze manier en nog efficiënt en gebruikersvriendelijk ook. Denk dat het Antonius op een hele goede manier geld aan het besparen is en een hele goede stap maakt hier. Wat mij betreft alle lof voor de durf en het initiatief.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-14T09:04:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.