Nederlandse rechter verbiedt kort geding

Samsung mag Apple niet dagvaarden om 3G

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De rechtszaak die Samsung aanspande tegen Apple over het onrechtmatig gebruik van 3G-patenten in iPhones en iPads gaat niet door. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald. De Koreaanse ict-leverancier eiste een verbod op de verkoop van iPhones en iPads in Nederland, omdat die gebruikmaken van 3G, zonder dat Apple hiervoor een licentie heeft afgesloten met Samsung. De rechter oordeelde echter dat het om zo'n breed patent gaat, dat beide partijen in overleg met elkaar moeten gaan over een licentie. Samsung geeft geen reactie op de uitspraak.

Samsung wilde niet onderhandelen toen Apple in april 2011 vroeg onder welke voorwaarden het een licentie kon verkrijgen voor het gehele umts-octrooienpakket. Dat verklaarde Apple tegenover de rechter. De rechtbank meent dat Samsung een zodanig hoog bedrag van Apple vraagt, dat het er niet op lijkt dat Samsung bereid is een licentie af te geven. Het is nu aan Samsung om met Apple om de tafel te gaan zitten. Of Samsung dit van plan is, is nog niet bekend.

Samsung heeft deelgenomen aan werkgroepen waarin werd vastgesteld dat umts, dus 3G, de standaard werd. Later bleek echter dat het ict-bedrijf eerder al 3G-octrooien had aangevraagd, zonder hiervan melding te maken in de werkgroep. De rechtbank vindt dat Samsung dit had moeten melden, maar desondanks meende de rechtbank wel dat de octrooien officieel in handen zijn van Samsung. Dat betekent dat de Koreaanse ict-leverancier het recht heeft om een inbreukverbod te vorderen, zoals zij nu met Apple doen.

iPhone 4S

De rechtbank zegt echter dat het kort geding niet op zichzelf staat, omdat de ict-giganten procedures tegen elkaar zijn gestart over de hele wereld. Bovendien gebruikt Apple de 3G-technologie inmiddels al jaren en heeft Samsung hier eerder geen bezwaar tegen gemaakt. Volgens Samsung begint het bedrijf de rechtszaken echter nu omdat Apple Samsung er dit jaar in diverse rechtszaken van betichtte inbreuk op octrooien te maken. Apple meende dat Samsung het ontwerp van de iPad had gekopiëerd voor de Galaxy Tab en dat meerdere Galaxy-smartphones patentinbreuk maakten op het scrollen in de fotogalerij.

Samsung is in Amerika, Zuid-Korea, Duitsland, Japan, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië processen begonnen tegen Apple over octrooirechten. De Koreaanse ict-leverancier wilde met een rechtszaak in Nederland hier een verkoopverbod afdwingen van iPhones en iPads die met 3G-technologie werken. Ook de iPhone 4S valt hieronder. Voor elk dagdeel dat Apple nog iPads of iPhones met 3G zou verkopen, eiste Samsung een dwangsom van één miljoen euro. Bovendien wilde het bedrijf inzage in de verkoopcijfers van Apple.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-14T17:42:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.