NMa verlaagt kartelboete telecomproviders

Dit artikel delen:

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet de drie grootste telecomaanbieders van Nederland alsnog voor het maken van kartelafspraken. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben volgens de NMa in 2001 informatie over vergoedingen gedeeld. De oorspromkelijke boete van 88 miljoen euro bedroeg is bijgesteld naar een totaal van 16,2 miljoen euro. KPN betaalt van 7,9 miljoen, T-Mobile 4,6 miljoen en Vodafone 3,7 miljoen euro.

De NMa achtte in 2002 bewezen dat aanbieder Vodafone (destijds Libertel) in 2001 zijn concurrenten KPN, Orange (Dutchtone), Telfort (O2) en T-Mobile (Ben) heeft geïnformeerd over zijn plan om de dealervergoedingen te verlagen. Dat zijn de prijzen die worden gevraagd aan telecomdealers. De boetes van Orange en Telfort zijn niet meer van toepassing, omdat de NMa niet kon bewijzen dat de twee hebben deelgenomen aan het kartel.

De boete zat er dus al enige tijd aan te komen. In augustus 2010 schreef Computable echter dat de NMa het boetebesluit opnieuw moest onderzoeken, nadat de telecomaanbieders in beroep gingen tegen de boete van 88 miljoen euro. De NMa had die in 2002 opgelegd. Het onderzoek naar de gevolgen van de overtreden en of het delen van informatie daadwerkelijk leidde tot concurrentiebeperking, is nu afgerond.

Orange en Telfort

De boete is aanzienlijk naar beneden bijgesteld met een totaal van 72 miljoen euro. Dat komt door het wegvallen van Orange en Telfort in de zaak. Bovendien geeft NMa als reden van de enorme verlaging dat er inmiddels veel tijd over de zaak heen is gegaan. Of de telecomaanbieders gaan betalen of in beroep gaan, is nog onbekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-27T13:40:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.