Apple eist weer verkoopverbod Galaxy Tab 10.1

Dit artikel delen:

Ict-leverancier Apple eist opnieuw in Nederland een verbod op de Galaxy Tab 10.1-tablet van ict-bedrijf Samsung. Eerder oordeelde de Haagse rechtbank dat de tablet gewoon verkocht mocht worden, maar Apple vecht dit nu in hoger beroep nogmaals aan. Het apparaat zou inbreuk maken op patenten die op naam van Apple staan. Bovendien zou Samsung onzinbeweringen doen over onder andere de ronde hoekjes van de platte pc.

Apple vindt dat de ronde hoekjes zijn gestolen van het ontwerp van de iPad, maar volgens Samsung is dit om te voorkomen dat consumenten er hun kleding mee beschadigen. Volgens Apple is dit kul en schermt Samsung met eigenschappen van tablets van concurrenten om onder het modelrecht uit te komen. Samsung heeft de Galaxy Tab 10.1 zo ontworpen om hem zoveel mogelijk op de iPad te laten lijken, zegt Apple. Het Amerikaanse bedrijf wil dat de rechtbank de Galaxy Tab 10.1 en iPad 1 laat vergelijken. Wanneer de uitspraak volgt, is nog onbekend.

Samsung lijkt vooral te profiteren van de rechtszaken van Apple. Bijvoorbeeld in Australië, waar de rechter de Galaxy Tab 10.1 verbood, zoals eerder een Duitse rechter deed. Toen dit verbod werd opgeheven, zette het Koreaanse bedrijf in de kranten een advertentie met daarin: 'The tablet Apple tried to stop. It's time to tab.'

Patentoorlog

De patentenoorlog tussen Samsung en Apple laait hoog op. In augustus 2011 kreeg Apple het via de Nederlandse rechter voor elkaar dat Samsung niet langer de Galaxy-telefoonserie in Nederland mag verkopen. Dit verbod is ingegaan in per 13 oktober 2011. Het Koreaanse bedrijf is hier onderuit gekomen door een update in de scrollfunctie van de fotogalerij door te voeren.

Ook in Duitsland werd de Galaxy Tab 10.1 verboden, maar inmiddels wordt deze via andere wegen toch in het land verkocht. Ook in Zuid-Korea, Amerika, Japan en Frankrijk lopen rechtszaken tussen de ict-giganten rondom tablets en smartphones. In Australië is Samsung eind september 2011 ook een procedure tegen Apple gestart om patenten rondom draadloze communicatie. In Nederland probeerde Samsung in oktober 2011 eenzelfde rechtszaak te starten, maar dat werd door de rechtbank afgewezen omdat het patent op 3G te breed zou zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is en blijft tenenkrommend dat op deze manier een fabrikant ervoor kan zorgen dat ik niet zelf mag weten welk apparaat ik wel of niet mag kopen.
Ja, via omwegen kan ik dat natuurlijk altijd. Maar het gaat hier om het principe..... Apple gaat mij niet dicteren dat ik geen Samsung mag kopen of vice versa.

Arrogante kwasten!!!!

Ik kan niet goed inschatten of en hoe patenten geschonden worden. Als de discussie op het niveau van ronde hoekjes komt, dan denk ik dat het een kansloze bezigheid is. Wat mij stoort aan Apple is dat ze continu een alleenheerschappij over tehnologie wil hebben. Samenwerken ten bate van de consumenten en het hogere levensdoel is voor deze bedrijven blijkbaar niet interessant. Apple snijdt zichzelf in de vingers met deze strategie en zal op langere termijn de strijd verliezen. Mensen willen nu eenmaal keuzevrijheid en ook al was iPad de allerbeste, dan nog laat een consument zich niets opdringen.

Tot slot, er zou zich een deskundige jury moeten buigen op de patentproblematiek en uitvogelen welke patenten nou werkelijk belangrijk zijn en welke niet. Verder ook erachterkomen of patenten in licentie genomen kunnen worden of dat Apple zich zelfs niet wil laten betalen voor het gebruik van een patent in andere apparaten van andere fabrikanten.

Ik had vroeger waardering voor het merk Apple omdat dit altijd met vooruitstrevende technologie kwam.
De laatste tijd is mijn vroegere waardering overgegaan in ronduit een hekel hebben aan het merk Apple. En dan vooral door de recente acties tegen Samsung e.a.

Ze kunnen zich beter weer gaan bezighouden met innovatieve producten en stoppen zich te gedragen als een patenttrol!

Misschien zou er bij de aanvraag van dat soort patenten een betere screening moeten plaatsvinden. Een patent aanvragen op ronde hoekjes gaat natuurlijk nergens over.
Verder denk ik dat Apple met deze kermis vooral zichzelf in de vingers snijdt. Het bedrijf begint steeds meer op een stampvoetend klein kind te lijken dat zijn zin niet krijgt.

Heel simpel, als apple op deze manier doorgaat verkoop ik mijn iPad en dan komt dat stuk fruit bij mij in ieder geval nooit meer binnen. Het is zo langzaam maar zeker misselijk makend zoals dit bedrijf zich opstelt. En dan maar wat roepen over Microsoft en Intel over markt dominantie enz. Het is een beetje raar dat de politiek wil dat er concurrentie op de markt is en dat anderzijds een bedrijf zich zo kan opstellen. Het feit dat Samsung een apparaat op de markt brengt waar Apple blijkbaar geducht voor is zou Apple moeten drijven een apparaat te maken wat nog geliefder is.

Apple mag dan innovatief zijn, Samsung is beter. Want beter goed gejat, dan slecht bedacht geeft je voorsprong om ontwikkelingskosten te steken in het verbeteren van concept van je concurrent. Daar is consument bij gebaat doordat er meer aanbieders komen waardoor prijs naar beneden gaat. Natuurlijk mag innovatie ook beloond worden door bescherming met patenten maar straks gaat Apple nog roepen dat ze het wiel uitgevonden hebben.

Persoonlijk ben ik het wel eens met het feit dat de consumenten er baat bij zouden hebben als de prijs van dit soort producten omlaag gaat. Maar als je in de schoenen van de producent zou staan dan zie je dat diefstal beloont zou worden. Jobs heeft er altijd -in tegenstelling tot anderen- voor gepleit een mooi product te ontwerpen en op dat ontwerp beroept men zich nu. Het is geen open-source waar we het hier over hebben.

Ronde hoekjes bestaan er al sinds mensenheugenis bij apparaten. Apple heeft daar vast geen patent op.
Het gaat dus om het totaalplaatje. En de grens tussen een kopie en een niet-kopie zal daar altijd arbitrair zijn - dus inderdaad: iets waar een rechter zich op kan/moet/hoort te richten als er onenigheid is.

Maar ik zou hier simpelweg zeggen: form follows function. En ik persoonlijk vind het onzin om op zo'n doodnormaal logische vorm patent te kunnen krijgen.
Maar ja, je afvragen waar de grens ligt kan dus altijd. Die is niet eenduidig (vooraf) te trekken. Dus dat een bedrijf probeert een groot marktaandeel te houden/winnen door een erg eenvoudig ontwerp te patenteren, dan moet je daarop zich niet vreemd van op kijken.

Kennelijk is de Samsung Galaxy Tab een interessant alternatief voor een iPad 2. Waarom zou Apple er anders een rechtszaak over beginnen? Toch maar eens gaan uitproberen dat ding.

@ van Mierlo ,"Jobs heeft er altijd -in tegenstelling tot anderen- voor gepleit een mooi product te ontwerpen en op dat ontwerp beroept men zich nu." Dat “altijd” was vooral het laatste decennium. Kijk eens naar de Apple hardware voor de iMac uit 1989. Ik denk dat weinig mensen de hardware uit de periode 1976 - 1998 mooi vinden. Veel mensen vinden de iMAc zuurtjeskleuren trouwens ook niet zo mooi en de Power Mac G4 Graphite van 1999 pas echt mooi.

Ben zelf een liefhebber van Apple, maar bij een claim over ronde hoekjes zeg ik“kul”. Mijn Logitec- en MS-muizen hadden al jaren ergonomische rondingen toen die van Apple nog steeds heel lelijk vierkant waren (en maar één knop hadden, geen wieltje en een vuilgele kleur). Laten de partijen zich maar tot echte uitvindingen beperken.

En laat de klant verder vooral zelf kiezen en niet de rechter. Voor designliefhebbers, de randen bij Apple hebben ten opzicht van het beeldformaat een meer evenwichtige breedte en fijnere rondingen en dat maakt de iPad toch net iets mooier. Maar het gaat (mij) toch vooral om de techniek, m.n. het verschil iOS versus Android, respectievelijk een iets mooiere look en soepeler manier van werken versus meer vrijheid en het beter aansluiten bij de huidige standaard webtechnieken zoals Flash. En een tablet waar je niet eens gewoon mee kan bellen, vind ik zonde van het geld. All-in-one is niet altijd even handig, maar allerlei aparte gadgets met aparte accuopladers, accu’s, is dat nog minder handig.

Toch nog even @ICT-er; lees de bio van Steve; over smaak valt te twisten en "standaard webtechnieken zoals Flash" da's niet waar, Apple hanteert de W3C standaarden en daar zit Flash niet bij.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-15T13:49:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.