Apple verliest marktaandeel in smartphones

Dit artikel delen:

Ict-leverancier Apple heeft in veel Europese landen marktaandeel op de smartphonemarkt verloren in het vierde kwartaal van 2011. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Kantar Worldpanel. Het is niet bekend wat de cijfers voor Nederland zijn, maar in omringende landen is het marktaandeel met 5 tot 10 procentpunt afgenomen.

In kwartaal vier van 2011 werd gespeculeerd dat Apple de iPhone 5 op de markt zou brengen, maar het kwam met de iPhone 4S. Het apparaat zou zeer goede verkoopcijfers hebben. In Frankrijk is het marktaandeel van Apple 20 procent, tegenover 29 procent in dezelfde periode in 2010 en in Duitsland ging het marktaandeel van 27 naar 22 procent.

Het slinkende marktaandeel van Apple komt door de populariteit van Google's platform Android, dat veel gratis apps kent. In Duitsland kreeg Android de laatste drie maanden maar liefst 61% van het marktaandeel in handen door de populariteit van smartphone Samsung Galaxy S II. 

 In de Verenigde Staten is het marktaandeel van Apple wel enorm gestegen met 11 procentpunt naar 36 procent. Ook in Groot-Brittannië ziet Apple het marktaandeel stijgen van 21.4 procent in het vierde kwartaal 2010 naar 30.9 procent in 2011.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het positieve nieuws is natuurlijk dat het aandeel smartphone nog steeds toeneemt. De mogelijkheden veroorzaken een storm aan bruikbare, interessante toepassingen. Dat veroorzaakt weer nieuwe wensen en mogelijkheden met de volgende geïntegreerde sensor ( gps, accelerator, nfc, ....) in de smartphone en dat heeft tot gevolg dat we weer de volgende generatie gaan kopen, alleen zal dan het OS wat er onderligt niet meer zo belangrijk zijn, maar want de focus is op de toepassing, waardoor het een onmisbaar gebruikers device gaat worden (is?).

Ik denk dat opensource hier de toekomst heeft. HP heeft aangekondigd WebOS vrij te geven voor de opensource community. Dit biedt veel mogelijkheden voor ontwikkelaars. Een applicatie schrijven voor WebOs is veel en veel eenvoudiger dan voor apple zijn iOS of voor android. Het ontwikkelen van applicaties gaat de doorslag geven, en inderdaad als het platform open en makkelijk is dan zal hier een winnaar uit voortkomen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-23T09:45:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.