Almere vormt grid met computers van bewoners

Dit artikel delen:

Almere wordt de eerste stad in de wereld waar een zogenoemd computergrid of stadssupercomputer in gebruik wordt genomen. Inwoners uit onder meer de Staatsliedenwijk kunnen hun pc tijdelijk beschikbaar stellen aan de wetenschap en in de nabije toekomst ook aan ondernemingen.

Het project mikt op de 2200 adressen met een glasvezelkabel die tot in het huis is doorgetrokken. Almere is een van de weinige steden met glasvezel tot aan de woning.

Het concept van gedistribueerd rekenen is niet nieuw: Op de pc draait een stukje software dat complexe berekeningen uitvoert op het moment dat de computer even niet gebruikt wordt. Door de berekeningen te bundelen ontstaat een soort supercomputer.

Een van de bekendste gridprojecten is SETI@Home, waarbij de software radiosignalen van buitenaards leven analyseert. Al ietwat ouder is Distributed.net, dat naar priemgetallen zoekt.

Almeregrid is een initiatief van het technologiebedrijf Genias Benelux (http://www.genias.nl) uit Almere en kent een groot aantal partners, waaronder Unet, LogicaCMG, Oracle, de Provincie Flevoland en Vleg.net, dat het midden- en kleinbedrijf ondersteunt.

Voorlopig wil men zich concentreren op wetenschappelijke klussen die vanwege de hoge kosten anders onuitgevoerd zouden blijven. In de nabije toekomst zouden echter ook bedrijven op het grid kunnen worden aangesloten. Zij zouden dan - in ruil voor een bescheiden vergoeding – eveneens van goedkope rekenkracht kunnen profiteren. Voorwaarde is dan overigens wel dat gebruikers hun pc ook ’s nachts aan laten staan.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Graag zou ik iedereen in dit verband wijzen op de site van de DutchPowerCows, Nederlands grootste distributed compting team. http://www.dutchpowercows.org Hier kan men tekst en uitleg vinden over de verschillende projecten die er zoal te vinden zijn op het internet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-31T09:11:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.