KPN blaast overname Caiway af

Dit artikel delen:

Telecomaanbieder KPN blaast de begin mei 2011 aangekondigde overname van kabelbedrijf Caiway af. Aanleiding zijn de bezwaren van de Nederlandse Mededinginsautoriteit NMa tegen de overname. KPN zou met de aankoop van Caiway regionaal een te groot marktaandeel krijgen op het terrein van digitale televisie, internet en telefonie. Het kabelbedrijf is eigendom van het investeringsfonds Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund (CIF).

KPN kondigde de overname op 2 mei 2011 aan. De netwerkinfrastructuur die Caiway gebruikt, was geen onderdeel van de transactie en zou in handen blijven van investeerder CIF en regionale kabelbedrijven. De overname hing nog op goedkeuring door de NMa. Caiway bedient een zeer versnipperd dekkingsgebied van Aalsmeer tot Gouda en van Den Haag tot de Utrechtse Heuvelrug. Het bedrijf ontstond in 1981 uit een aantal kabelbedrijven uit het Westland.

Een van de bezwaren van de NMa is dat het regionale marktaandeel van Caiway en KPN te groot zou worden. Zo zouden abonnees in bijvoorbeeld Krimpen aan den IJssel nog alleen zaken kunnen doen met KPN. Door de overname zou KPN er ruim 150.000 radio- en televisieklanten, ongeveer 75.000 internetverbindingen en meer dan 30.000 telefoonabonnees bij krijgen. Begin augustus werd duidelijk dat de NMa de overname nader wilde onderzoeken. KPN bevestigde toen nog eens de overname te willen doorzetten.

De investeringsmaatschappij blijft door het afblazen van de deal door KPN zitten met de dienstverlener. Eerdere overnamegesprekken met een andere partij werden eveneens na enige tijd afgeblazen. CIF laat weten op korte termijn geen andere partijen te benaderen. Het fonds zal de huidige strategie voortzetten om Caiway een voorloper te laten zijn op de Nederlandse kabelmarkt. De kabelaar biedt zijn diensten aan over een bijna volledig verglaasd netwerk.

Geloof

De investeerder zegt te geloven in een structurele scheiding van infrastructuur en dienstenlevering.'Een onafhankelijke infrastructuur maakt innovatie en concurrentie mogelijk, waarmee wordt voorzien in een toenemende behoefte aan telecomdiensten in een mobiele samenleving', zegt CIF-directielid Annette Gremmen.

De overname is eenvoudig terug te draaien, doordat in afwachting van de toestemming van de NMa geen veranderingen in het bedrijf zijn doorgevoerd. 'Caiway heeft vastgehouden aan de strategie zoals die er voor de aangekonigde overname lag. De innovatie heeft niet stilgestaan', zegt Gremmen.

Investeringsfonds CIF belegt in communicatie-infrastructuur, zoals zendmasten en kabelnetwerken. De aandeelhouders zijn institutionele beleggers, waaronder pensioenfondsen. CIF wordt beheerd door Bouwfonds Reim, dat deel uitmaakt van de Rabo Vastgoedgroep, een dochteronderneming van de Rabobank Group.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Lekker. Zitten we nog langer opgescheept met een monopolist op de glasvezel. Hier in IJsselstein lekker gemaakt met glasvezel van CIF. De enige aanbieder op het glas: Caiway.
Gevolg: Hoge tarieven voor telefonie, internet en TV. En dan ook nog middeleeuwse snelheden voor internet.

Is dit de bedoeling van NMa?

@ arie van someren: Als KPN caiway zou overnemen zou je nog geen keuze hebben via de kabel alleen KPN. Tevens is Caiway niet belachelijk duur ten opzichte van kpn hoor!
http://www.allesin1pakketvergelijken.nl/component/content/article/60-kpn-mag-kabelprovider-caiway-niet-overnemen

Het glasvezelnet in Uithoorn.
Caiway als monopolist.
Eindelijk was het in Uithoorn zover en werd er een glasvezelnet aangelegd. Grote teleurstelling want hier treedt momenteel Caiway op als enige provider. Dit in tegenstelling van netwerken die door Reggefiber worden aangelegd. Uitgerekend de provider wiens prestaties met het televisienet mij al jaren geleden er toe gebracht hebben mijn televisiesignaal via een stellietverbinding te ontvangen.
Vandaar dat ik enig onderzoek gedaan heb hoe dit kon ontstaan.
Allereerst heb ik de Gemeente Uithoorn gevraagd hoe dit kon gebeuren. Een spreker van de gemeente deelde mij mede dat de gemeente daarop geen invloed kon uitoefenen.
In de publicatie inzake het glasvezelnet staat een artikel waarin de trotse wethouder het glasvezelnet aankondigt en meldt dat een convenant getekend is met CiF (dit is de investeerder) en een aantal afspraken zijn gemaakt. Had hier geen afspraak over meerdere providers bij gehoord?
De aannemer meldt mij op mijn vraag dat zij in opdracht van CiF het netwerk aanleggen en geen invloed hebben op de gebruikers van het net.
Echter ( en dit is belangrijk) dat men op dit moment nog niet hoeft over te stappen naar Caiway. Men kan nu de kabel kosteloos laten afmonteren en niet kiezen voor een abonnement. Men kan dan wachten of er zich nog andere providers aanmelden.
Ook CIF heb ik benaderd waar men stelt dat alleen Caiway zich heeft aangemeld maar dat het niet uitgesloten is dat ook andere providers zich zullen melden.
Dat een en ander niet op zichzelf staat blijkt uit een klacht die ik op internet vond over een glasvezelnet in den Haag waar ook Caiway de enige aanbieder is hoewel daar meerdere aanbieders toegezegd waren.
Ik wacht dus even af!
Leve de vrije economische mededinging!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-10T11:02:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.