Microsoft reduceert kooldioxide-uitstoot

Dit artikel delen:

Het nieuwe werken heeft Microsoft Nederland een kooldioxidereductie van 30 procent per medewerker opgeleverd ten opzichte van 2007. Hoewel het aantal werknemers de laatste vier jaar met 40 procent is toegenomen, is ook de totale kooldioxide-uitstoot van Microsoft Nederland afgenomen.

Door het nieuwe werken is in totaal anderhalf miljoen minder kilometer met de auto gereisd, omdat meer dan de helft van de mensen meer dan twee dagen per week thuis werkt en daarbij gebruik maakt van software om online per video te vergaderen en samen te werken. Verder zijn het reizen buiten de spits, het gebruik van zuinigere en elektrische auto's en het reizen met de trein de belangrijkste oorzaken voor de kooldioxideafname. Met deze reductie voldoet Microsoft nu al aan zijn doelstelling uit 2007 om eind 2012 30 procent kooldioxidevermindering per werknemer te realiseren.

Flexibeler werken

De kooldioxide-uitstoot van de medewerkers van Microsoft Nederland daalde sinds 2007 van 8,5 ton naar 5,9 ton per persoon, een reductie die gelijk staat aan de gemiddelde jaarlijkse kooldioxide-uitstoot van een Nederlandse auto. Door het nieuwe werken zijn mensen flexibeler om te werken waar en wanneer ze willen, zodat ze minder en op zelf gekozen momenten kunnen reizen.

Momenteel reist 70 procent van de duizend Microsoft Nederland-werknemers buiten de ochtend- en avondspits en leggen alle medewerkers gezamenlijk jaarlijks meer dan één miljoen kilometer per trein af. Aandachtspunt is de kooldioxide-uitstoot als gevolg van vliegreizen. Per persoon is de uitstoot weliswaar gedaald, maar omdat het aantal mensen de laatste vier jaar met 40 procent is gegroeid, heeft dit tot een toename van 14 procent voor het hele bedrijf geleid. Daar komt bij dat het Nederlandse hoofdkantoor een standplaats is voor veel medewerkers die een internationale functie bij Microsoft bekleden.

Virtueel vergaderen

‘Ik ben er trots op dat we onze kooldioxide-uitstoot met 30 procent per persoon hebben weten te reduceren', zegt baas van Microsoft Nederland Theo Rinsema. ‘We zijn op de goede weg en blijven streven naar kooldioxide-reductie met behulp van technologie en als gevolg van gedragsverandering, zonder daarbij de productiviteit uit het oog te verliezen. Deze cijfers laten zien dat we binnen Nederland flink hebben weten te besparen op het aantal autokilometers. De volgende stap is dat we moeten kijken hoe we de ideale balans vinden tussen het elkaar willen ontmoeten en het terugbrengen van het aantal vliegreizen. Gelukkig zien we dat de technologie ons steeds beter in staat stelt om virtueel te vergaderen.'

Microsoft Nederland en duurzaamheid

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zeer goede evoluties en persoonlijk geloof ik ook sterk in het nieuwe werken, vraag is wel of bij deze kooldioxide-uitstoot berekening ook rekening is gehouden met oa verwarming die dan thuis (extra >2 dagen per week) opstaat ipv op kantoor dit bvb tijdens de wintermaanden. Verder denk ik ook aan meerverbruik thuis van licht, water, keuken, ea nutsvoorzieningen die normaal gedeeld worden in de collectieve ruimtes op kantoor.

Ik maak al jaren gebruik van HNW. Files vermijden, efficiënt mijn tijd besteden, werken ook als het kantoor dicht is (productiviteit verhogen) en nog meer voordelen.
Ik denk dat Microsoft een grote bijdrage aan deze verbetering (reduceert kooldioxide-uitstoot)kan leveren als zij de prijs van MS licenties voor HNW-infrastructuur/componenten ook gaan reduceren. Dit is op dit moment de show stopper voor veel organisaties die graag van HNW willen genieten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-04-13T14:42:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.