Bluetooth-uitvinder genomineerd voor prijs

Dit artikel delen:

De Nederlandse uitvinder van de Bluetooth-standaard dr. Jaap Haartsen is door het Europees Octrooibureau (EOB) genomineerd voor een European Inventor Award (EIA) in de categorie Industry. Deze prijzen worden jaarlijks toegekoend aan bijzondere uitvinders voor hun bijdrage aan technologische, sociale en economische vooruitgang. De winnaars van de EIA 2012 worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op 14 juni 2012 in het Deense Kopenhagen.

De European Inventor Awards worden toegekend in de vijf categorieën Industry, Research, SME's, Non-European countries en Lifetime achievement. Een internationale jury van vooraanstaande persoonlijkheden uit de industrie, de wetenschap, de politiek en de media koos uit bijna tweehonderd ingediende uitvinders en teams vijftien finalisten.

LM Ericsson Telephone

Dr. Jaap Haartsen is genomineerd in de categorie Industry voor de uitvinding van de Bluetooth-technologie. Dit deed hij in 1994 toen hij bij LM Ericsson Telephone werkte. Bluetooth wordt toegepast in meer dan twee miljard apparaten over de hele wereld. Hiermee heeft Bluetooth niet alleen de manier waarop elektronische apparaten met elkaar communiceren veranderd, maar ook de wijze waarop mensen met elkaar verbinding maken en communiceren.

De uitvinding begon toen dr. Haartsen de opdracht kreeg om naar oplossingen voor korteafstandsradioverbindingen te zoeken om de toepassingsmogelijkheden van mobiele telefoons te vergroten. Omdat de nadruk op mobiele telefoons lag, kon hij zich zelfs na de ontwikkeling niet voorstellen dat zijn eigen uitvinding in de toekomst voor andere producten zou worden gebruikt, waaronder headsets, spelapparatuur, in de automobielindustrie en meer.‘Bij dit succes komt ook geluk kijken', zegt dr. Haartsen. ‘Negen van de tien onderzoeksprojecten mislukken. Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn, en met de juiste mensen.'

Overige finalisten Industry

De overige finalisten in de categorie Industry zijn prof. Hugo Katus van de Universiteit van Heidelberg (Duitsland) samen met dr. Klaus Hallermeyer van Roche Diagnostics en hun team, genomineerd voor het ontwikkelen van een nieuwe bloedtest, die een revolutie bij de diagnostiek van hartinfarcten betekende, en het team van Jan Tøpholm, Søren Westermann en Svend Vitting Andersen (Denemarken), die een computerondersteunde methode voor het vervaardigen van op maat gemaakte comfortabele gehoorapparaten voor Widex ontwikkelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-02T12:45:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.