Morgan Stanley koopt 10 procent van KPN

Dit artikel delen:
Euro

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft op 4 mei 2012 een belang van 10 procent genomen in de Nederlandse telecomleverancier KPN. Dat blijkt uit het register van de beurswaakhond AFM. Op 8 mei 2012 kondigde de Mexicaanse telecomaanbieder América Móvil aan een belang van 28 procent te willen nemen in KPN. Eigenaar van dat bedrijf is de rijkste man ter wereld, Carlos Slim.

De belangstelling van investeerders voor KPN is geen toeval. Door de eurocrisis staan de koersen van aandelen van Europese telecomaanbieders al een tijdje onder druk. Dat maakt ze aantrekkelijk voor beleggers die speculeren op koerswinst wanneer de Europese economieën zich weer herstellen.

Morgan Stanley heeft met zijn aankoop van KPN-aandelen nu al gezwijnd: door de aankondiging van América Móvil op 8 mei is de koers flink opgeveerd naar ruim 7,60 euro. Op 4 mei deed het aandeel KPN gemiddeld 6,50 euro. Hierdoor heeft de zakenbank in enkele dagen tijd op papier al vele miljoenen winst geboekt.

Speculatie

KPN heeft lauw gereageerd op het bod van América Móvil. ‘We hebben er kennis van genomen', luidt de korte reactie. In financiële kringen wordt erop gespeculeerd dat de aankoop van aandelen door Morgan Stanley is gebeurd op verzoek van KPN, dat voortijdig op de hoogte was van de voorgenomen aankondiging van América Móvil.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vind dit niet kunnen, KPN is verantwoordelijk voor de infrastructuur in dit land en dat mag niet in 'vijandelijke' handen vallen.

Ik begrijp even iets niet...Morgan Stanley koopt op 4 mei maar liefts 10% aandelen KPN, vervolgens komt op 8 mei het bericht van America Movil...Hier moet iets niet kloppen...dit zal wel eens een staartje kunnen krijgen..

Dan had KPN nooit geprivatiseerd moeten worden en nooit naar de beurs moeten gaan. Ditzelfde geldt voor alle overige voormalige staatsbedrijven. Logisch gevolg is dat inderdaad een partij, ergens op wereld en met voldoende geld en dus aandeel, een grote vinger in de pap kan krijgen in een land.

Ik vraag mij wel af waar al die interesse in KPN vandaan komt. Morgan Stanley koopt 'toevallig' enkele dagen voor een belangrijk beursbericht een flink aantal aandelen KPN die daarna ruim 20 procent in prijs stegen. Om nou te zeggen dat KPN met wonderbaarlijke strategiën of onderscheidende proposities op de markt komt, nee niet echt.

Kennelijk staat iets groots te gebeuren binnen KPN, wat het een interessante belegging maakt?

Ja, had je ook kunnen zeggen over NUON en Essent om er maar een paar te noemen.

Is deze plaatsing van aandelen een gifpil?

Stellen dat Morgan Stanley door toeval nu een meevaller heeft lijkt me nogal naïef.

"In financiële kringen wordt erop gespeculeerd dat de aankoop van aandelen door Morgan Stanley is gebeurd op verzoek van KPN, dat voortijdig op de hoogte was van de voorgenomen aankondiging van América Móvil."

Dat is nogal een boude uitspraak en als het waar is, een belangenverstrengeling en handel met voorkennis. Wordt dit het zoveelste schandaal met Eelco Blok in de hoofdrol?

Nee een gifpil zit niet in de constructie bij KPN, wel een mogelijkheid tot voorkeursstemmen op de aandeelhouders vergadering. De wijze waarop kan het anderen zeer lastig maken.

@Edwin
misschien doen ze samen met Carlos Slim. Want die wel 28%, wil die meer hebben dan moet hij een openbaar bod doen op alles. Dan kan je beter een andere partij hebben die mee de Mexicaanse tango doet. Samen 38% , Slim+ Morgan, dan kan je de zaak wel naar je hand zetten want de rest is toch versnipperd.

Ik mis in het artikel het toch niet onbelangrijke feit dat Morgan Stanley min of meer de 'huisbank' is van America Movil (1-2 dagen terug gehoord bij BNR).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-10T11:29:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.