Personeel ziet spontaan af van keuzevrijheid byod

Wortell geeft medewerkers Nokia Lumia 800

Dit artikel delen:
Nokia Lumia 800

Ict-dienstverlener Wortell uit Lijnden heeft voor zijn 120 medewerkers de Nokia-smartphone Lumia 800 gekozen. Aanleiding is de verbetering van klantrelaties en productiviteit die het bedrijf met dit toestel kan bereiken. Het toestel draait op het besturingssysteem Windows Phone 7.5 en biedt applicaties als Microsoft SharePoint, Lync, Dynamics CRM, Office 365 en Outlook. Wortell is Microsoft-partner.

Al in 2007 koos Wortell voor een zogeheten byod-strategie, waarbij medewerkers zelf hun favoriete mobiele apparaat konden kiezen en op kosten van de werkgever konden aanschaffen. Daar is het bedrijf van teruggekomen. De vrije apparatuurkeuze zette een fikse druk op de ict-afdeling om de apparaten te beheren en de integratie met de bedrijfsinfrastructuur te verzekeren. Sommige medewerkers kozen twee apparaten: een voor crm-toepassingen en een voor het bijhouden van de projectvoortgang. Daarbij gebruikten de Wortell-medewerkers verschillende online diensten om data te creëren en op te slaan. Dit maakte het lastig voor collega's en teams toegang te krijgen tot deze documenten.

Wortell gaf zijn medewerkers de Nokia-smartphone in december 2011 op proef, één maand nadat het toestel in Nederland uitkwam. Na een paar maanden kregen zij de keuze om het toestel te houden of terug te geven. Van de medewerkers bleek 95 procent de Lumia 800 te houden als enige toestel en leverde de andere toestellen in. De telefoons, voorzien van een simkaart van Vodafone, werden los aangeschaft en aan het personeel gegeven. De medewerker werd eigenaar van de telefoon.

De belangrijkste redenen was de mogelijkheid het toestel te koppelen aan verschillende back-endsystemen en de integratie met Microsoft-oplossingen. Zo gebruiken de medewerkers Lync voor unified communications en aanwezigheidsmeldingen. De smartphone synchroniseert bestanden automatisch met die op de laptop of desktop.

Zooitje van Excel

Medewerkers hebben mobiel toegang tot Microsoft Dynamics CRM, met verkoopgegevens, offertes en contactgegevens en de mogelijkheid om klanten rechtstreek vanuit de applicatie te bellen. Via SharePoint kunnen Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden worden bewerkt. Andere telefoons hebben, zo merkte Wortell, de neiging van Excel-sheets een zooitje te maken.

In 2012 zal Wortell ook zijn projectmanagement naar de telefoons brengen. ‘Momenteel ontwikkelen we een eigen app die consultants toegang geeft tot projectinformatie via Windows 8 en Windows Phone. Zo hebben zij een beter overzicht van projectdocumentatie, projecttijdregistratie en de planning van taken', vertelt commercieel directeur Luc Joziasse van Wortell.

Databeveiliging

De druk op de ict-afdeling van de dienstverlener is verlaagd door de databeveiliging en het beheergemak van het toestel. ‘Een gebruiker registreert zijn toestel één keer en alle standaardinstellingen zijn ingesteld. De smartphone heeft het locken en wipen van het toestel via een website als standaardinstelling. De gebruiker kan de smartphone zelf eenvoudig beheren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel opmerkelijk: vorige week heeft Microsoft bij de presentatie van Windows Phone 8 aangegeven dat de huidige hardware op WIndows Phone 7 NIET compatible is met Windows Phone 8.

Medewerkers van Wortell kunnen nog 1 OS-update verwachten en bezitten daarna een obsolete device.

@Alex
Ik heb je opmerking voorgelegd aan Luc Joziasse van Wortell. Hij merkt dat er veel onduidelijkheid is op dit punt. De Lumia 800 kan idd geen Windows Phone 8 draaien. De update die je bedoelt, Windows Phone 7.8, biedt Lumia 800-bezitters de gebruikservaring van Windows Phone 8, inclusief opstartscherm. Aan de integratie met applicaties die Wortell benut verandert niets. Joziasse ziet dan ook geen probleem voor de nabije toekomst.

@Alex
Andere telefoons krijgen weer updates die de telefoon en/of traag maakt en/of functie missen waardoor juist die telefoons eerder als obsolete genoemd kunnen worden. Terwijl de verwachting avn de gebruiker is dat je met de update alles wel krijgt, is de teleurstelling daarna juist groter. Met de update naar 7.8 weet je dat je meer krijgt én een snelle en soepel werkende telefoon hebt. Het is dus maar door welke bril je het bekijkt.

"Via SharePoint kunnen Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden worden bewerkt. Andere telefoons hebben, zo merkte Wortell, de neiging van Excel-sheets een zooitje te maken."

Nee, dit is de wereld op zijn kop. Excel bestanden zijn de *oorzaak* van het zooitje en gebrek aan standaardisatie. Er is 1 afdeling die misschien gebruik zou mogen maken van Excel en dat is de financiële afdeling, maar zelfs daar twijfel ik nog over :-)

Ik snap dat er gekozen wordt voor een Window Phone (7.x) door Wortell; om zo te laten zien dat je aan dogfooden doet. Maar dat de huidige toestellen geen Windows (Phone) 8 zullen draaien is natuurlijk wel een grote teleurstelling. Dit introduceert een onzekerheid en dat is nu juist niet wat MS op dit moment zou moeten willen.

Het zijn spannende tijden en daarom reuze interessant. Als heel Wortell overgaat op Windows Phone denk ik overigens wel dat dit een enorm groot voordeel introduceert. Daarnaast wordt er zo veel kennis op gedaan wat ook een groot voordeel geeft, kan dat alleen maar toejuichen...

Ik vraag me toch af waarom dit zo een interessant onderwerp kan zijn. Dat computable een organisatie een plek biedt om reclame te maken voor ´een´ mobiel met specifieke oplossing van ´een´ leverancier afgenomen door een andere leverancier met sterke binding met ´een´ leverancier.

Laten we het eens over www.worklight.com hebben.

De keuze voor Windows Phone door Wortel is een wij van WC eend constructie lijkt het gezien hun hoge MS gehalte. Daarnaast er is een betere keuze dan de Lumia 800. Dat is niet echt een licht onder de smartphones.

Een ieder die Windows Phone/Lumia 800 gebruikt in een Office/Sharepoint omgeving weet dat Windows Phone simpelweg de beste keuze is.

Afgelopen maanden is er veel over de BYOD hype geschreven, en zijn veel van mijn commentaren m.b.t. beheer etcetera weggewuifd. Het doet me dan ook deugd onderstaand citaat aan te treffen in dit artikel:


Al in 2007 koos Wortell voor een zogeheten byod-strategie, waarbij medewerkers zelf hun favoriete mobiele apparaat konden kiezen en op kosten van de werkgever konden aanschaffen. Daar is het bedrijf van teruggekomen. De vrije apparatuurkeuze zette een fikse druk op de ict-afdeling om de apparaten te beheren en de integratie met de bedrijfsinfrastructuur te verzekeren.


Op papier klinkt BYOD heel mooi, maar zoals ze bij Wortell gemerkt hebben is de praktijk weerbarstiger.

@Henk,

zo klinkt het wel als vendor lock-in.....

@PaVaKe @Henk
Microsoft omgevingen zijn dus niet zo geschikt voor BYOD; is dat een goed conclusie?

@ Willem

zo lang je maar alleen Windows Phone kiest in een MS omgeving is het goed......

Heel goed voor BYOD omgevingen. Ook Google services werken prima. Het exceleerd daarnaast nog extra in Office/Sharepoint omgevingen ;)

Dit is nu een hele goede stap van Wortell. Wat we tussen de glittertjes en gadgets vergeten is dat een zakelijke telefoon integratie moet teweeg brengen tussen business en device. Ik heb zojuist mijn Samsung aandelen verkocht en Nokia/Windows aandelen gekocht.

Wow reacties allemaal. Het is denk ik goed om even wat antwoorden op het commentaar te geven:

Zijn wij afgestapt van BYOD: Nee

Wij stappen juist niet van een BYOD strategie af. Sterker nog wij promoten juist een BYOD strategie binnen onze organisatie. Van een BYOD strategie leer je, het is immers een nieuwe en andere manier van werken. Het is niet alleen maar de technologie kant en iedereen maar toelaten op het netwerk met hun devices. In 2007 waren er er geen draaiboeken het was nieuw. Dit past in onze strategie altijd de eerste te willen zijn met nieuwe technologieen en trends wij leren er van, en kunnen dat weer overbrengen binnen onze projecten.

Wat bedoelt het artikel dan:

Het persbericht is geschreven rondom de Phone kant van BYOD. Wij hebben gemerkt dat bij binnenkomst van verschillende devices het werkterrein verschuift van de laptop naar devices. Medewerkers willen inzicht en snel op een apparaat wat ze altijd voor handen hebben. Waar voorheen data, bestanden op mobiele telefoons werd uitgewisseld. De telefoon is dus heel belangrijk voor onze medewerkers. We konden dit oplossen door verschillende oplossingen aan te bieden aan onze medewerkers, echter iedere telefoon heeft zijn eigen appstore met zijn eigen apps die allemaal op een net even andere manier geschreven zijn met verschillende functionaliteiten.

Wat wilde wij bereiken:
Door één plaform te bieden aan onze medewerkers, dus één Microsoft Phone platform hebben we nu de mogelijkheid om te werken aan applicaties die het leven makkelijker maken voor onze mensen. Anders zouden we apps moeten maken voor alle platformen. De keuze voor ons is uiteraard Microsoft met name met de uitwisselbaarheid richting (straks) Windows 8. We bouwen nu de apps en die werken strakt keurig op Windows 8 kosten technisch best insteressant.

Hoe hebben wij het aangepakt:
Er is een Project Centric Information project opgestart. Hieruit kwam naar voren wat voor een medewerker de meest belangrijke informatie bronnen waren. Project, Klant en planning. Vervolgens zijn wij gestart met het promoten van één plaform en hebben met kerst Lumia's uitgegeven met de boodschap: Get Your Phone, Test Your Phone, Keep Your Phone or Drop Your Phone. Dus simpel, ervaar zelf hoe het werkt. Ben je niet tevreden of ben je van mening dat je huidige telefoon beter bij je past dan mag je die houden. Immers het blijft het Your Device. Inmiddels is ruim de meerderheid over naar één platform niet omdat het moet, maar vanwege de mogelijkheden en de kansen.

Nu richten we ons op de apps kant. Door de integratie van alle systemen met Windows Phone en straks Windows 8 hebben we de mogelijkheid om één app te ontwikkelen welke inzicht geeft in de actuele status van informatie juist wat de medewerker nodig heeft.

Upgrade naar Windows Phone 8:
Dit is weer typisch zo'n overhyped verhaal: Windows Phone 8 is een kernel update. Met ondersteuning voor NFC, SD en meerdere resoluties en meer harware matige ondersteuning. Windows Phone 7.8 levert alle updates voor de eindgebruiker met de zelfde functionaliteiten. Ook werken de apps prima op deze versie.Ook blijft Microsoft deze 7.8 updaten met nieuwe releases en functionaliteiten.

Nog meer weten, stuur me maar een bericht.

Niet zo vreemd natuurlijk. Wortell biedt uitsluitend Microsoft oplossingen. Dan wil je natuurlijk niet dat je medewerkers met een Apple of Google telefoon rondlopen.

Maar los daarvan Windows Phone vind ik zelf prima werken. Jammer dat mijn werkgever ze niet uitdeelt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-26T11:47:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.