Veiling 4G-frequenties levert Rijk 3,8 miljard op

Dit artikel delen:

De frequentieveiling van het Agentschap Telecom voor nieuwe vergunningen voor mobiele telefonie en mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele-2 zijn er in geslaagd vergunningen te verkrijgen. Het consortium UPC/Ziggo trok zich terug. Bij de veiling werd extra frequentieruimte geveild waardoor de weg vrij gemaakt is voor supersnelle mobiele 4G-toepassingen.

Op dit moment zijn er in Nederland drie bedrijven die met een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden en daar komt vanaf 2013 Tele-2 als nieuwkomer bij. 'Met de komst van Tele-2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Er komt meer dynamiek in de markt en er ontstaat meer keuzevrijheid voor de consument. Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie', aldus minister Kamp van Economische Zaken in een reactie op de bekendmaking.

De opbrengst van 3,8 miljard euro van de veiling komt ten goede aan de schatkist. De vergunningen voor de diverse frequenties zullen in de loop van 2013 ingaan en hebben een looptijd van 17 jaar.

Tele2

Nieuwkomer Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling die op 14 december 2012 is geëindigd twee licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie is Tele2 nu in staat zijn als nieuwe netwerkoperator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie.

Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen. Deze nieuwe 4G-technologie zal een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige 3G in Nederland en stelt het bedrijf in staat om breedband internet mobiel te maken, aldus Tele2. Het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk.

Vodafone

Vodafone Nederland betaalde 1,4 miljard euro voor de frequenties. Het telecombedrijf verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet (4G) te kunnen bieden. In het gekochte pakket zaten ook frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren.

Volgens Vodafone is 4G de nieuwe generatie mobiel internet en biedt dit een veel hogere snelheid en grotere capaciteit dan het huidige 3G, vergelijkbaar met de internetverbinding thuis of op kantoor. Daardoor worden toepassingen zoals videobellen, realtime gamen en zorg op afstand beter en makkelijker mogelijk, aldus de telco.

Vodafone 4G

KPN

KPN heeft tijdens de frequentieveiling een combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1,35 miljard euro. Het verworven spectrum stelt KPN in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieën continueren.

De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014. 4G LTE diensten zullen zorgen voor significant hogere snelheden voor onze klanten vergeleken met de beschikbare snelheid die momenteel beschikbaar is over een 3G netwerk, aldus KPN.

T-Mobile

T-Mobile meldt maar liefst 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden te hebben verworven. Met het grootste pakket in de 900- en 1800-banden zegt T-Mobile in staat te zijn om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800 band zijn zo afgestemd om de klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.

In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G-internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band noemt het mobiele telecombedrijf een investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.

UPC en Ziggo

UPC en Ziggo laten in een persverklaring weten af te zien van de aankoop van een spectrumlicentie voor mobiele diensten tijdens de multibandveiling. Zij deden mee via een joint venture. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren.

Beide bedrijven hebben reeds ervaring met mobiele dienstverlening en willen dit uitbreiden middels Wifi, bestaande Mvno-overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum.

Radio

Radiofrequenties zijn de 'grondstof' die telecomaanbieders nodig hebben om een mobiel netwerk te bouwen en uit te breiden. Aangezien de vraag naar die frequenties hoger is dan het aanbod, veilt de overheid deze eens in de zoveel jaar. Tijdens de afgelopen veiling, die liep van 31 oktober tot en met 14 december 2012, konden telecomaanbieders bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. De veertig vergunningen die het Agentschap Telecom nu heeft uitgegeven, zijn 17 jaar geldig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben benieuwd hoe men denkt deze investering terug te verdienen. Met alleen sneller internet komt men er niet. Men zal het toch veel meer moeten gaan zoeken in een combinatie met nieuwe onderscheidende diensten. De triple is niet meer van deze tijd. Men beconcurreert elkaar op prijs met als gevolg lage of geen rendementen. Wat in nu het verschil tussen de mobile providers in Nederland? Het is allemaal veel van het zelfde. Ik denk dat er werk aan de winkel is voor het NMA . Zulke (onverantwoorde) investeringen zijn alleen terug te verdienen met hogere tarieven. Om dit te kunnen doen lijkt mij haast onmogelijk dit te doen zonder onderling prijsafspraken te maken.

Ooit dacht volgens de pers dat de OPTA meende 470 miljoen euro met de veiling te kunnen ophalen. Het resultaat is een factor 8 hoger. Het gaat hier dus niet om een succes van de OPTA, maar om een forse misinschatting. Waneer dit in een project plaats zou vinden, wordt dat niet eens meer ondeskundig genoemd.
Daarnaast het overheidsprincipe van transparantie is door de OPTA met voeten getreden. Dat maakt niet alleen on-inzichtelijk wat ze doen, maar werkt ook vertroebelend voor de markt en roept daardoor direct vragen op ten aanzien van het functioneren van bijvoorbeeld het veilproces etc.

Even terug naar de feiten:
Wat is er nu gerealiseerd: 3,8 miljard, dat lijkt veel als één bedrag, maar even terugrekenen op basis van 19 miljoen abo's (dual sim, sim-kaarten in systemen etc etc) betekent dat er gemiddeld iets minder dan 1 euro per abonnement per maand ingecalculeerd is. Dat is, optimistisch gezegd, echt niet veel.

Reactie op Maarten Oberman:
Om de alle simkaartjes te delen door 3.8 miljard, is natuurlijk veel te kort door de bocht. We hebben ca. 8.2 miljoen mobiele abonnees in Nederland. Laat nu eens 20 procent gebruik gaan maken van de 4G diensten. Dan kom je op ca. 1.6 miljoen gebruikers die 3.8 miljard aan investeringen moeten terug verdienen. Is per abonnee een investering van 2.375 euro. Hoe wilt men dit terugverdienen? Ik zou mijn aandelen van deze bedrijven morgen direct verkopen.

De KPN gaat een en ander financieren door (nog)minder dividend uit te keren. Moet men wel winst maken.

Dag Martien,
Het geheel heeft een looptijd van 17 jaar... Het GSM-netwerk heeft een fractie van de capaciteit van het komende LTE netwerk. GSM is een non IP netwerk, tijd om uit te zetten, het is ook al oud...., dus als LTE er is. Er is een groot aantal mogelijkheden met LTE..., het is ook sneller dan menig ADSL aansluiting thuis nu. Nu zijn er 19 M sim-kaartjes in omloop (!)... Kortom, voor de eerste paar jaar inderdaad niet, maar daarna meer. Het is een met onnauwkeurige getallen, nauwkeurig rekenen, een over de duim insteek dus...., maar die aardig klopt.

Dat KPN het van het beoogde slotdividend betaald, maakt niet meteen een betrouwbare indruk op de aandeelhouders, of de markt en zal zo zijn neerwaartse effect gaan krijgen. Daarnaast ze wisten ook al een jaar dat de veiling er aankwam, hadden dus al kunnen reserveren, dus hoe zo financieren uit het slot-dividend De uitkomst is m.i. voor iedereen die de markt een beetje goed kent echt geen verrassing, (anders dan voor de OPTA)

Aandeel KPN meer dan 13 procent onderuit! Er zijn meer mensen die zich zorgen maken. Ik denk dat straks de huidige minister van Financieen bij Gerrit Zalm op bezoek moet om te vragen hoe hij destijds de KPN gered heeft. Iedereen leert van het verleden doch de KPN niet.

dag Martien
Met dank voor je post...., hoe snel kan een mens gelijk krijgen....., De heer C.S. had nu voor het zelfde geld twee keer zo veel aandelen KPN kunnen hebben....
De conclusie is toch dat ze er kennelijk toch iets niet goed zit in de budgeteringsmethode bij KPN, dat ze aan de nooddivendrem hebben moeten trekken.

En de overheid jubelt bij deze opbrengst, maar het is nog maar de vraag of het iets oplevert. Als KPN banen afstoot of erger.. Wat blijft er dan van die opbrengst over?

De beurswaarde van KPN is al maanden in verval; dit sterkt alleen maar het negatieve sentiment rond KPN; of de koersval van vandaag ook echt op iets anders dan emoties gebaseerd is is maar de vraag.

Peter,
Het grote probleem bij KPN is het gemis aan ondernemerschap. KPN wordt geleid door mensen (managers) die precies doen wat ze op school geleerd hebben. Creativiteit is hen volkomen vreemd. Men had het hele 4G verhaal heel anders moeten aanpakken. Hoe het had gemoeten ga ik nu niet op in omdat dit te veel tijd zou vergen. Maar dat ze binnen 10 jaar weer een dergelijk blunder begaan (lees UMTS) is voor mij onbegrijpelijk. Ik voorzie een einde van de KPN. Deze club redde is niet meer nodig, aangezien andere dit gat perfect kunnen invullen. 10 jaar geleden lag dit anders. Jammer tot deze conclusie te moeten komen.

Verhoudingsgewijs is er nu per abo veel minder betaald dan toen de UMTS veiling geweest is. Minder abo's kortere looptijd... Dus nog steeds relatief gezien niet duur, maar er is meer en dat is denk ik ernstiger of wellicht t.z.t. fataal:
De markt is t.a.v. toepassingen en gebruik veel verder ontwikkelden sterk veranderd. "Toen" was SMS nog een money maker (1 SMS= 1 minuut spraak terwijl qua bitjes er meer dan 2000 SMS'jes in een minuut spraak (=30Kbit an bitjes gaan). Nu men onbedoeld afgelopen 2 jaar de grootste promotor van whattsapp geweest is, is dat op zijn retour, zonder dat men tot een ander businessmodel is (gaat??) gekomen. Omdat een SMS 99,99% winst is, is er ook niet op kosten te bezuinigen in dat segment, omdat er geen echte kosten tegenover staan. Het is ook nog een daluren dienst tenslotte.

Kortom ......je zou wel eens gelijk kunnen krijgen met je laatste zinnen.

@Henri

die banen gaan toch weg, want SMS verkeer is 99,99% winst en 0,01 % kosten. Door whatsapp e.d. neem het sms verkeer fors af en daar staan geen kosten afnames tegenover.

De enige weg daarna is dan mensen er uit om geld te besparen, op de kosten ervan valt niet te besparen want die zijn er nauwelijks met zo'n money maker. En dan zijn ze onbedoeld ook nog de grootste reclame maker voor whattsapp, krimpen dus is de ene mogelijkheid, nieuwe diensten de andere weg. Zo niet, dan wordt het vanzelf een bittentransport bedrijf.

Of.... 4G zeer snel realiseren en daar mee een aantal nieuwe diensten leveren.

Als KPN dit niet hadden gedaan, hadden ze de boot en daarmee hun toekomst gemist. Diegene die dat ook wisten zitten in Den Haag en hebben het spel (bewust) zo gespeeld.

De revolutie binnen de mobile telefonie is allang voorbij. Lees de overgang van bellen naar data en van telefoon naar tablet/smart phone e.d. We leven thans in een evoluerende periode, dat wil zeggen dat bestaande diensten en producten steeds een lichte verbetering ondergaan, zonder dat er meer opbrengsten tegen over staan. BTW, ook het grote Apple zit in een dergelijke fase , advies neem ook afscheid van de Apple aandelen. (Een K/W verhouding van 12 lijkt mij redelijk is thans 16). Er is eigenlijk maar een oplossing voorhanden om de mobiele markt nieuw leven in te blazen en dat is door te komen met echte nieuwe diensten. Speel hiermee in op de vergrijzing, milieu, veiligheid e.d. Business zat, mits men diensten komst waar de consument echt op zit te wachten. Of de KPN nog hiervan kan profiteren, betwijfel ik.

Het is uitstekend, goed voor de economie, dat de frequenties nu eindelijk zijn geveild. Eindelijk kan het Nederlandse bedrijfsleven gaan profiteren van een snel mobiel netwerk.

Het is jammer, dat het een dergelijk hoog bedrag is geworden. We kunnen misschien blij zijn voor de schatkist, maar we gaan het allemaal zelf betalen, aan de hand van de prijs voor de diensten. (Een indirekte vorm van belasting.)

Het zou verstandiger zijn geweest, indien de licenties voor minder van de hand waren gegaan. Want dit hoge bedrag, zal de prijs van bandbreedte niet ten goede komen. Goedkope bandbreedte zorgt voor innovatie en creatie (zie onze posititie binnen de Internet en gaming-markt). Goedkope goed toegankelijk bandbreedte biedt mogelijkheden voor het creeren van nieuwe diensten, meer innovatieve bedrijven, meer kans op leiderschap, kortom goedkope bandbreedte is positive voor de economische ontwikkeling.

De overheid zou het plaatje nog ten positieve kunnen laten keer. Dit, door in plaats van de staatskast te spekken, het geld terug te geven aan de ICT-industrie, b.v. door te investeren in fiber to the home/office projecten. Dit is goed voor de industrie, goed voor bouw en creeert binnen Nederland weer een nieuwe moderne en competative infrastructuur. Met 3,8 miljard, kan het resterende deel van Nederland verglaast worden.

Geweldig idee! Laten we actie voeren!

@ Ruud,
wat is duur? het gaat om teruggerekend om minder dan 1 euro per abo, de btw van elk type abo is al veel meer....

De rest van NL verglazen.... de coax-kabelmaatschappijen hebben t.o.v. adsl toch wel de wedstrijd gewonnen ten aanzien van de prijs/performance, dus verglazen is eigenlijk al verleden tijd. Daarbij komt als ik 50 Mbit/s via LTE echt krijg... hoezo dan thuis glas, met die snelheid kan je thuis echt alles wel. Nu allen nog de diensten...

Nu dat ik dit alles lees, heb ik toch een vraag
nu heb ik nog een abonnement van vodafone onbeperkt internet dat over 3g gaat.
Als straks het 4G netwerk er bij komt blijf ik dan 3G houden.
Of kan ik ook van de 4G verbinding profiteren??

@ Maarten
Je kunt het hebben over niet duur. Het is 237 € per Nederlander, een groot deel van het eigen risico in de zorg. Of tussen de 50 en 60 % van de totale mobiele jaaromzet. Of rond de 500 € per huishouden. Alles is niet Duurzaam en Val terug te verdienen. Maar het is de Telco Industrie die klaagt dat ze de groei van het mobiele data verkeer niet bij kunnen houden. Dat ze te weinig investerings ruimte hebben. Nu onttrek je hier 3.8 miljard aan. Dom.

En als jij denkt dat 50 mb in de toekomst genoeg is, vergeet het maar. De groei van het verkeer blijft de komende jaren gigantisch toenemen. Binnen een paar jaar is 50 NMB weer niets. We zullen voor een groot deel afhankelijk zijn van lokale WIFI verbindingen. Deze zullen gevoed moeten worden door fibers. Dus FTTH verleden tijd, vergeet het maar. Rem op investering in infrastructuur, betekent rem op voorsprong. Die diensten komen wel, kijk maar wat voor een ontwikkeling de Cloud afgelopen jaren heeft door gemaakt, en alle mobile apps.

@Caspido

stel LTE doet wat men nu suggereert:

50 Mbit/s, 2G bv GSM=30 Kbit/s, dan "krijgen" we een factor 1500 meer... 3 G is de factor natuurlijk wat kleiner... Kortom 2 G en 3 G kunnen als ze eol ( end of live) zijn opgedoekt worden, of misschien als een soort "noodnet" blijven bestaan.

@Ruud,

de BTW is meer dan twee keer zo veel in vrijwel alle abo's tegen die tijd :-) Dit ter relativering.

voor echt nieuwe diensten ben ik het met je eens, maar niet voor wat er nu met de informatiesoorten spraak data tekst en video gebeurt, daar zijn de grenzen wel van bekend.

FTTH, de h staat voor home en daar zal 99% ook prima met een LTE aansluiting uit de voeten kunnen, Glas leggen kost 50 euro per meter gemiddeld.. dat loopt hard op. Natuurlijk zal er glas nodig zijn om netwerkconcentratie-punten te kunnen voeden met voldoende capaciteit en bedrijven maar de H van Home kan dan wel FTTC :-) worden.

Glasvezel (FTTH) heeft niet alleen meer bandbreedte, doch ook de kwaliteit van de verbindingen zijn vele malen beter dan ether verbindingen. Denk hierbij aan de latency problematiek, packet loss e.d. Deze laatste zaken zijn de echte voordelen t.o.v. draadloze oplossingen. Bandbreedte is dus echt niet zaligmakend. (Deze optie is trouwens thans ruimschoot beschikbaar bij de kabelexploitanten) Komt nog bij dat ether verbindingen, dus ook 4G, kwalitatief zeer afhankelijk zijn van o.a. luchtvochtigheid en temperatuur e.d. Als men bijv. voor HD video conferencing gebruik maakt van 3G (met HSPDA) verbindingen, geeft dit (soms) heel veel problemen, ook al heeft met voldoende bandbreedte. Advies, gebruik de opbrengsten voor de 4G licentie om Nederland te verglazen!

@Martien

wat denk je ervan.... :

Surfnet uitbreiden met de 3,6 Miljard en eventueel samenvoegen met Nafin het Defensie glasnetwerk en dan er PTT-2 van maken? of samen met het bij die gedachte passende, nationaliseren van het netwerkbedrijf van KPN (

Verglazen gaat niet werken voor alle mobiele apparaten (waarvan er intussen al meer zijn dan vaste en dat gaat de komende jaren alleen maar erger worden). FTTH/O + WiFi gaat hopelijk ook meer komen maar niet helpen voor de echt mobiele apparaten. LTE is gewoon keihard nodig om Nederland ueberhaupt enigszins mee te kunnen laten doen in de grotemensenwereld, en de kosten van die spectrumveiliing (over 10 jaar en 10M users verdeeld) komt op paar kwartjes per maand, dat is peanuts.

We liepen lange tijd voorop in ons kleine platte landje en het wordt tijd dat er weer geinvesteerd wordt in dit soort nieuwe infra, plus de bijbehorende diensten!

@Rob,
Klopt, want wat zit er achter: Wi-Fi heeft voor nog vele jaren na nu, geen roaming, dus geen overschakeling naar de volgende Wi-Fi cel, dus voor mobiele, maar dan echt bewegende apparaten, zal het voor zeker 10 jaar nog geen oplossing worden of zijn. Daarnaast Wi-Fi komt uit de consumentenkant en de overheid heeft geen belang bij extra Wi-Fi frequenties, want dat levert niets op voor ze.

Het zou echter weer jammer zijn als de Wi-Fi-markt door LTE "gekilled" zou worden, omdat daar mee een stukje van de ontkoppeling van infrastructuur en randapparatuur markt om zeep geholpen wordt, datgene wat juist indertijd op 1/1/1989 in gang gezet is, als competitieve ontwikkeling.

Verhogen draadloze capaciteit is niet alleen een zegen, zweden loopt op ons voor...wel, in zweden heeft men ook ehs als reden voor arbeidsongeschiktheid erkend. Een zorgelijke ontwikkeling.
Raad van Europa geeft preventieve adviezen maar nederland luistert er niet naar. Winst gaat voor de volksgezondheid.
Decttelefoons, babyfoons, klokradios, wifiantennes, playstations, televisies, printers, smartfones, tablets, laptops je kan neerzetten wat je wilt en waar je wilt.
Nu hier alles op kabel na vele jaren wifigek te zijn geweest.
Veel werk met een smartfone en een krachtige zender bij de buren deed een van ons uiteindelijk de das om.
BobjGear USB to RJ45 Adapter voor alle tablets bij: nozamanederland.com/amazon-nederland

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-12-15T00:52:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.