Staat kan geheim bellen met Sectra Tiger 7401

Dit artikel delen:
Sectra Tiger 7401

Sectra Tiger 7401

De Sectra Tiger 7401 is goedgekeurd voor staatsgeheime mobiele telefonie. Het apparaat kan worden gebruikt voor beveiligde spraak- en datacommunicatie op het hoge rubriceringsniveau Stg. Geheim. Deze beveiligde telefoon is door de Zweedse leverancier Sectra samen met de AIVD ontwikkeld voor overheidsdiensten, defensie en vitale onderdelen van de maatschappij. De Tiger 7401 kan zowel via vaste en mobiele netwerken als satelliet en ip-netwerken aangesloten worden.

Sectra meldt verder dat de Tiger 7401 interoperabiliteit biedt tussen verschillende beveiligingsdomeinen. Dit maakt het makkelijk om geclassificeerde informatie te delen op zowel nationaal als bijvoorbeeld EU-niveau. De Tiger 7401 is gebaseerd op en tevens compatibel met de voorganger van de Tiger 7401, de Tiger XS, de standaard voor beveiligde mobiele communicatie binnen de EU. De Tiger XS is zowel nationaal als door de EU en de NAVO goedgekeurd tot op het niveau SECRET.

'Met de Tiger 7401 komen we tegemoet aan de wensen van de eindgebruikers om beschikbaar, flexibel en mobiel te zijn, terwijl ze toch op een hoog beveiligingsniveau kunnen communiceren. Dat geeft ons de mogelijkheid om binnen dit segment goede zaken te blijven doen', aldus Jeroen de Muijnck, directeur van Sectra Communications BV.

Samenwerking

De Tiger 7401 is het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen Sectra en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging  van de AIVD adviseert het Rijk als onafhankelijke en betrouwbare partij over het beschermen van staatsgeheimen met behulp van ict-beveiligingsoplossingen. Het NBV heeft de Tiger 7401 goedgekeurd.  

Sectra werd in 1978 opgericht als afsplitsing van het Linköping Institute of Technology. De activiteiten van de groep omvatten producten en diensten in de nichesegmenten van beveiligde communicatiesystemen en medische systemen. Het encryptiebedrijf bedient voornamelijk ministeries van Defensie en andere overheidsdiensten in Navo-landen. De aan de Zweedse beurs genoteerde firma realiseerde voor het boekjaar 2011/2012 een omzet van 823 miljoen Zweedse kroon (bijna 95 miljoen euro). Sectra heeft vestigingen in twaalf landen, waaronder in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt je ook afvragen natuurlijk waarom hier ruchtbaarheid aan word gegeven als iets dan ook echt 'SECRET' zou moeten zijn. Of ben ik nu als oud security specialist te 'kritisch'?

@NumoQuest

het was al een openbare aanbesteding neem ik aan....

Prachtig natuurlijk dat de lijn beveiligd is maar als de muren oren hebben wordt er altijd nog steeds 50% van de communicatie opgenomen;-)

@ Maarten .....
Dat zou zo maar eens helemaal goed kunnen ;O)

@ Ewout
Die schroef in de muur van van roy zuydewijn toch? ;O)))

Ben vele jaren terug Sectra op een ICT event tegengekomen, en daar werd toen al verteld dat ze dit leverden hier.. is dus eigenlijk voor Nederland geen vernieuwing op bestaande reeds in gebruik midddelen van Sectra..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-22T11:48:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.