BT: omzet daalt, toch tevreden over boekjaar 2013

Telecomconcern BT heeft over het gebroken boekjaar 2013 zijn omzet met 5 procent zien afnemen van 19,31 miljard tot 18,25 miljard pond. De winst voor afschrijvingen en belastingen steeg wel, met 2 procent van 6,1 miljard tot 6,2 miljard pond. Volgens BT zijn de resultaten in de lijn der verwachtingen. Het bedrijf zegt zelfs tevreden te zijn over het vierde kwartaal, dat eindigde op 31 maart 2013. Daarin is de omzet weer gestegen, met name door de groeiende vraag naar glasvezel op de Britse thuismarkt. Op internationaal vlak zag BT Global Services zijn pijplijn met orders van in totaal twee miljard pond gevuld worden.

Volgens topman Ian Livingston was het afgelopen boekjaar een moeilijk jaar met teruglopende opbrengsten uit vaste telefonie, de Europese recessie en de crisis op de financiële markt. Desondanks is hij tevreden over de prestaties van zijn bedrijf. Niet alleen is de kostenstructuur en de schuldpositie verbeterd, ook investeert het telecomconcern fors in de uitrol van een glasvezelnetwerk in Groot-Brittannië. Dat levert ook nieuwe klanten op.

Livingston is over het huidige gebroken boekjaar 2014 voorzichtig positief. Hij verwacht een verbeterde omzet bij een min of meer gelijkblijvende brutowinst. Dat de winst niet stijgt komt door de investeringen in tv-zender BT Sport en hogere pensioenlasten.

Reorganisatie

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013 kondigde BT een wereldwijde reorganisatie aan. Daarvoor schreef het een eenmalige last van 204 miljoen pond in de boeken. Doel is het efficiënter en goedkoper maken van de operationele processen bij de divisie BT Global Services en het samenvoegen van de twee interne divisies BT Innovate & Design en BT Operate tot BT Technology, Service & Operations (BT TSO).

BT neemt nog eens een extra last van vierhonderd miljoen pond op voor een verdere herstructurering van het concern. Die moet in 2014 zijn afgerond en moet een jaarlijkse besparing van tweehonderd miljoen pond opleveren. Daarnaast zegt het bedrijf (bijna 90.000 medewerkers) in het afgelopen boekjaar zo'n 1600 nieuwe technische medewerkers te hebben aangenomen.  

BT haalde nog 130 miljoen pond binnen met de verkoop van een belang van 23,2 procent  in Tech Mahindra, een joint venture met de Indiase offshoreconcern Mahindra.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-10T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.