Werknemer wil toetsen bij zijn tablet

Vrouw tablet

Van de werknemers die aangeven het liefst met een tablet te werken, wil 62 procent er graag een toetsenbord bij gebruiken, blijkt uit onderzoek door marktonderzoeksbureau Forrester. Van de ondervraagden zegt 27 procent een draadloos toetsenbord te prefereren, 35 procent wil een toetsenbord waarop de tablet vast wordt aangesloten met een soort docking station.

Forrester hield het onderzoek onder ruim duizend kenniswerkers in Noord-Amerika en Europa. ‘Hoewel de behoefte aan een toetsenbord relatief afneemt, zullen toetsenborden niet snel verdwijnen’, schrijft onderzoeker J.P. Gownder.

Het merendeel van de tablets die in gebruik zijn bij Amerikaanse en Europese kenniswerkers biedt in eerste instantie alleen een aanraakscherm. De Apple iPad en verschillende Android-apparaten maken 86 procent uit van de zakelijk ingezette tablets. Toch geven veel gebruikers aan dat zij voordeel zouden hebben bij het gebruik van een toetsenbord.

Van de ondervraagden geeft 35 procent de voorkeur te geven aan een toetsenbord dat van de tablet een soort laptop maakt. Populaire leveranciers zijn Logitech en Zagg voor de iPad en Lenovo’s ThinkPad Tablet 2 met Bluetooth-toetsenbord in de Windows-omgeving.

Galaxy Tab

Nog eens 27 procent zegt een toetsenbord bij de tablet te willen, maar losgekoppeld. Zo biedt Samsung een volledig toetsenbord als accessoire voor gebruik in combinatie met de Galaxy Tab-apparaten. Apple’s Bluetooth-toetsenbord voorziet in dezelfde behoefte.

Voor 34 procent van de ondervraagden heeft een toetsenbord weinig nut als aanvulling op een tablet. Bij computertaken die veel invoer omvatten, ruilen zij de tablet tijdelijk in voor een andere computer. Dat percentage is laag, vindt onderzoeker Gownder. ‘Wij weten dat zo’n tachtig procent van alle medewerkers het liefst over een pc, tablet en smartphone zou beschikken, als zij het voor het kiezen hadden. Dat betekent dat een groot aantal medewerkers ook tevreden zou zijn met een tablet met toetsenbord, aangevuld met bijvoorbeeld een laptop.’

Hyper-draagbaar

Doorslaggevend is volgend Gownder dat het toetsenbord optioneel is. ‘Het moet zeker afneembaar zijn, zodat het geen afbreuk doet aan de hyper-draagbaarheid van de tablet.’

Nog eens vier procent van de ondervraagden gaf aan geen specifieke voorkeur voor een tablet met of zonder toetsenbord te hebben. Het onderzoek werd in het tweede kwartaal van 2013 gehouden onder 1070 Noord-Amerikaanse en Europese werknemers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

goh, ik heb pas geleden hele leuke apparaten in de winkel gezien. Daar hebben ze het toetsenbord aan het scherm vastgemaakt, kun je mooi dichtklappen en dan makkelijk meenemen ...

Sorry, maar ik moet een beetje lachen om deze uitkomst. Als je een tablet wilt met toetsenbord, dan wil je mijns inziens gewoon een laptop, toch?

Want wat krijg je nu: dan heb je een toetsenbord bij je tablet, en dan wil je eigenlijk toch een groter scherm zodat je niet zo dicht erop hoeft te zitten om het te kunnen lezen
En een muis is ook wel makkelijk dan enz. enz.

@Pa Va Ke
Probleem is dan dat je met een laptop niet trendy overkomt.
Natuurlijk, als Apple met een iLaptop zouden komen dan wordt het probleem opgelost.

Een tablet is toch platter , lichter, kleiner. Ik kan me het wel voorstellen dat er mensen zijn die zo nu en dan een draadloos toetsenbord bij een tablet gebruiken. Zo heb ik laatst de Magic Cube in mijn handen gehad. Toch een hele leuke en praktische oplossing.

Beetje onzinnig onderzoek van het marktonderzoeksbureau
Vraag dan of ze een huishoudster willen hebben bij de tablet, is veel praktischer dan een extra keyboard.

Tablet is voor casual gebruik, surfen, om dingen effe op te zoeken, social media e.d. Voor zakelijk gebruik kan je beter een laptop nemen.

Mijn eerste tablet was (en is) een Asus TF700 met dockstation. Simpelweg omdat tienvingertypen op een aanraakscherm niet werkt, en je dus terugvalt op het tweevingersysteem. Een tablet is mooi, maar als ik zie hoe kort de mailtjes worden als ze verzonden zijn van een tablet, dan heeft bijna iedereen met een tablet een hekel aan het typen er op. Een hybride oplossing (zoals bijv. de Elitepad van HP) waarbij je zowel toetsenbord als display kan aansluiten is het ei van Columbus. Als je op de werkplek zit klik je alles in, en gebruik je een handig toetsenbord en een lekker groot scherm Als je op locatie bent, of in vergaderzaal oid, neem je alleen je tablet mee.

Wat zijn we toch diep gezonken in dit land.

Een typecover hoesje om je scherm waarmee je kan typen zoals Microsoft dit innovatief aanbood bij de Surface is prachtig. Wat je nu alleen ziet en wederom de Surface voorop is dat ze een laptop en tablet in 1 willen maken.

Ik geloof er niet in. Zoals eerder gezegd is een tablet om te consumeren en wellicht kun je nog net een type-cover gebruiken, maar als je meer wilt wordt de tablet te zwaar en verlies je de voordelen van een tablet en verlies je de voordelen van een laptop.

Ook tablets met een houder achter om hem rechtop te zetten. Niet alleen kun je de hoek niet kiezen, het werkt ook nog eens slecht op schoot.

@Erwin: zoals je aangeeft, het hangt heel erg af van het benodigde gebruik. Om kort wat aantekeningen te maken in een vergadering volstaat het meenemen van alleen de tablet, maar als ik 1 of meer weken op één van onze vestigingen in het buitenland zit, moet ik eigenlijk mij hele dockingstation meenemen om ook daar lekker te kunnen werken.

Dan maar iets minder trendy, maar op zo'n moment is een laptop weer handig.

@Pavake
macbook air; snel en zeer trendy.... alleen weer geen touch scherm..

Goh, dus de leveranciers kunnen niet meer beweren dat de productiviteit met tablet verhoogd wordt! Dat klopt, want het typen van een A4tje tekst zal met je vigers op het scherm meer tijd in beslag nemen dan met je toetsenbord.

Gelukkig is daar ook een oplossing voor: Hybride Laptop!

Een interessant onderzoek om meerdere redenen.

Medewerkers die veel data invoeren willen een toetsenbord bij de tablet. Dit zijn meestal ook mensen die blind met 10 vingers typen en die komen niet weg met een touchboard. (65% van de ondervraagden zegt dit)
Medewerkers die de tablet minder gebruiken om in te voeren gebruiken een ander apparaat als ze meer data willen invoeren (34% van de ondervraagden zegt dit)

"One size fits all" bestaat dus niet, maar alle medewerkers uitrusten met een tablet naast een ander apparaat (PC, Laptop ongeacht merk) lijkt ook niet de oplossing.

Mijn verwachting is dat we dadelik een werkplek krijgen waar een scherm en toetsenbord staat en medewerkers de tablet gaan gebruiken in plaats van een PC. De tablet wordt dus de desktop processor. Er zullen plekken zijn waar dit niet uitkomt, maar 80-90% zou je zo kunnen vullen.
De PC markt wordt dan geminimaliseerd.....Microsoft windows bestaat dan niet meer....stel je voor...

Nu nog zoeken naar de juiste oplossing voor een flexplekomgeving waar je draadloos en gebruiksvriendelijk het toetsenbord en scherm kunt aansluiten....

@Cli, dit is geen onzinnig onderzoek, alleen maar ontluisterend. Het onderzoek geeft bedrijven inzicht in de werknemer. Die wil met een tablet gezien worden, maar functioneel een lichte laptop of hybride laptop hebben om mee te werken. De eerste is niet hip genoeg, de tweede nog te duur voor de baas.

M.a.w. de werknemer doet de baas na die vroeger met een Psion of Palm, daarna met een Blackberry en nu met een iPad van de zaak wil rondlopen.
Pay your own gadget zou ik zeggen en dat geldt ook voor de baas. Geef alleen een tablet aan degene die deze voor het werk nodig heeft.
Daar ken ik een weinig hip voorbeeld van; de vuilnisman die de planner van gegevens wil voorzien over de hoeveelheid vuil die naast de container is gegooid omdat die te vol was. Kan deze er meteen een foto van maken en die draadloos naar kantoor sturen.

@PaVeKe - een laptop is niet bruikbaar in opgevouwen toestand, waardoor in veel situatie een tablet met aanraakscherm een stuk handiger is. Een muis gebruik ik al jaren niet meer - ligt altijd in de weg, nooit op de goede plek, en in de trein erg onhandig.
En dan is een laptop nog onzinnig zwaar ook, en erg onprettig om op je schoot mee te werken (doet zijn naam echt geen recht).
Nee dan voor mij erg graag een tablet met uitklapbaar toetsenbord.

Grappig artikeltje. Zeker komkommertijd.

Is het niet zus, dan is het weer zo. Het ene onderzoekje spreekt het ander weer eens tegen. Willen de werknemers gewoon de 'zooi' van thuis het liefst naar de zaak meenemen en brengen de baas toch heel erg graag in die chantable wurggreep met...... 'weet je nog sjaak? Vorig jaar op de kerstborrel? Wat lag je er geweldig bezopen bij..... hahahaha..... oh jah... ik neem morgen wel mijn eigen laptop mee...... regel jij even toegang voor mij???' en meer van dit soort 'kul', dan is het nu dat de afgedwongen tablet plots zou moeten worden voorzien van een keybord.

Ervaring
Laat ik het gewoon zo stellen zoals het is. Als je zegt dat je tablet sneller produceert dan een laptop, dan moet je vooral lekker je gang gaan op een tablet. Volgens mij is het nog steeds zo dat beiden namelijk een Gereedschap is waarmee je productie moet zien te leveren. Als je heel sec kijkt kom je tot twee zeer eenvoudige conclusies......

1. Een laptop als gereedschap, t.o.v. een tablet, verschaft je oneindig veel meer mogelijkheden productie te leveren en te multitasken.

2. Een tablet staat natuurlijk heel 'Kek'.

Kortom
Een dergelijk artikel is feitelijk een non artikel. Laat een ieder vooral zijn/haar gereedschap vormen zodat die het snelst en meest productief kan zijn. De rest is niet zo spannend.

Ergo..... met alle respect voor de auteur natuurlijk....

Gaat dit ergens over?


Maar ik wil dan wel een mechanisch toetsenbord, en geen rubber-dome troep. Een laptop met een mechanisch toetsenbord bestaat niet. Dus een laptop is geen goede vervanger voor een iPad met keyboard. (Al zitten de scissor-keyboards een beetje tussen rubber-dome en mechanical in.)
Een mechanisch toetsenbord voor de iPad is wel mogelijk; al moet er een adaptertje tussen:
http://www.daskeyboard.com/blog/how-to-use-daskeyboard-with-your-ipad/
Maar bij zo'n iPad heb je natuurlijk liever een poker-keyboardje ofzo, i.p.v. zo'n joekel.
Mechanische toetsenborden zijn zo underrated... (En duur, omdat bijna niemand ze maakt.)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-16T11:53:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.