Neelie Kroes wil één Europese telecommarkt

Dit artikel delen:

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft een plan ingediend om de versnipperde Europese telecommarkt te consolideren tot één grote markt. Zodoende kunnen de kosten voor bellen en internetten over de grens verlaagd worden en kan er een maximumtarief voor internetroaming ingesteld worden. Ook pleit Kroes voor meer consumentenbescherming en wil ze dat de verschillende frequenties worden gestroomlijnd naar Europese maatstaven.

Een dergelijke ingreep hangt al langer in de lucht. Op dit moment is de Europese telecommarkt opgedeeld in achttien, voornamelijk regionale deelmarkten. Hierdoor blijven de prijzen voor het gebruik van de netwerken onnodig hoog. Door de deelmarkten samen te voegen ontstaat er een transparanter prijsmodel en hoeven aanvullende kosten voor het gebruik van buitenlandse netwerken niet meer te worden doorberekend.

Kroes moet haar voorstel nog wel presenteren. Dat is al twee keer met een dag uitgesteld, maar waarschijnlijk zal zij vandaag, donderdag 12 september 2013, het wel toelichten. Het uitstel volgt zeer waarschijnlijk nadat de Europese Commissie zich tegen verschillende onderdelen van haar voorstel heeft verzet. Het zou dan vooral gaan om Kroes haar paradepaardje, de netneutraliteit. Kroes wil dat grote bedrijven prioriteiten kunnen inkopen bij internetaanbieders. Hier zijn haar collega-eurocommissarissen het niet allemaal mee eens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uit het artikel: de verschillende frequenties worden gestroomlijnd naar Europese maatstaven.

Ze bedoeld de frequenties voor de operators, maar ze zou zich bijvoorbeeld ook eens druk kunnen maken voor:

meer bandbreedte voor Wi-Fi
meer zend vermogen
richtantennes
etc etc

wat de non-operator markt is.

De bandbreedte die daar voor toegewezen is staat al zeker 10 jaar stil.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-12T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.