Brandweer vervangt C2000-portofoons

Dit artikel delen:

De brandweer vervangt in 15 van de 25 veiligheidsregio's zijn portofoons en mobilofoons. Voor de levering van de apparatuur en aanvullende diensten loopt een aanbesteding die wordt gecoördineerd door de brandweer Midden- en West-Brabant. Opmerkelijk daarbij is dat de objectportofoons, waarmee brandweerlieden ter plekke direct met elkaar kunnen praten, niet meer gebruikmaken van het communicatiesysteem C2000 voor de zwaailichtensector. De gunning van de opdracht staat gepland op 15 januari 2014.

Voor De Telegraaf is deze keuze aanleiding om te melden dat de brandweer voor een belangrijk deel definitief zijn handen aftrekt van het omstreden communicatiesysteem C2000. Dat is te stellig geformuleerd, omdat er in de aanbesteding ook gevraagd wordt om nieuwe Tetra C2000-portofoons voor bevelvoerenden, Tetra C2000-mobilofoons met bijbehorende bedienterminal en conventionele P2000-pagers (zonder terugmelding).  

Volgens de brandweer is uit testen gebleken dat er goedkopere en vooral betere portofoons zijn dan de C2000-objectportofoonsapparaten. De te leveren objectportofoons dienen voorzien te zijn van de aan de brandweer toegewezen 16 UHF-frequenties.

De C2000-apparatuur bleek de afgelopen jaren een aantal keren niet goed te werken bij onderlinge communicatie van hulpverleners. Met het systeem ging het onder meer mis bij de crash met een toestel van Turkish Airlines, de strandrellen bij Hoek van Holland en de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Brandweerlieden konden door storingen nauwelijks contact met elkaar maken.

Interregionale Brandweer Aanbesteding Radio Communicatiemiddelen (IBARC)

 

Gevraagde apparatuur

Periode 2014 t/m 2017

Objectportofoons

6216 stuks

Tetra C2000-portofoons bevelvoerenden

4505 stuks

Tetra C2000-mobilofoons

1730 stuks

Bedienterminal voor mobilofoon uit 1C

  905 stuks

Conventionele P2000-pagers

5171 stuks

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit klinkt als een stap met verstrekkende gevolgen, interessant dus. Wanneer deze stap wek goed functioneert in de praktijk, klinkt het als dat C2000 geflopt is. Het lijkt mij een goed aandachtspunt voor de redactie om hier eens verder in te duiken. Dit gaat nog een boel stof doen opwaaien.

Prachtig verhaal.
Alleen gaat dit helemaal niet over C2000.
C2000 gaat over Tetra, over de verbindingen in een netwerk.
Dit verhaal gaat over de portofoons in DMO (Directed Mode Operation),
en heeft helemaal niks met C2000 te maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-11T13:50:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.