Agentschap Telecom regelt ruimterechten SES-8

Dit artikel delen:

De nieuwe grote telecommunicatiesatelliet SES-8, van de Nederlandse vestiging van de Luxemburgse satellietoperator SES, is dinsdagnacht succesvol gelanceerd. Dit is de allereerste lancering van een commerciële telecommunicatie satelliet met een lanceerraket van een private firma, namelijk door het Amerikaanse SpaceX. Agentschap Telecom heeft de toegang tot de ruimte voor deze satelliet geregeld door internationaal de frequentierechten en baanpositie voor de SES-8 te coördineren.

Lanceringen waren tot dusver het domein van staatsbedrijven en intergouvernementele instellingen. De lanceerfirma SpaceX maakt daar een eind aan. De Nederlandse satelliet is nu op eigen kracht onderweg naar zijn uiteindelijke positie, globaal gelegen boven Azië. De SES-8 satelliet weegt ruim 3100 kilogram en zal radio-, tv-, telefonie- en internetdiensten gaan verzorgen in het Midden-Oosten, Rusland, midden en westelijk Azië en Australië.

Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, zegt al zo’n zeven jaar geleden te zijn gestart om de toegang tot de ruimte voor deze satelliet te regelen. Nog steeds is het agentschap internationaal bezig om de frequentierechten en baanposities te verkrijgen voor toekomstige satellieten van de Nederlandse vestiging van SES.

Agentschap Telecom regelt ook ruimterechten voor vier andere satellietbedrijven met een vestiging in Nederland. SES-8 is de tiende Nederlandse satelliet in een geostationaire baan om de Aarde. Daarnaast cirkelen er momenteel ook nog vier nanosatellieten - kleine satellieten met een gewicht tussen 1kg en 10kg - om de aarde waarmee het totaal aan Nederlandse operationele satellieten in de ruimte op veertien komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

uit het artikel: Agentschap Telecom ...... regelt


misschien een suggestie uit de markt.... AT regel eens wat meer Wi-Fi frequentieruimte na ruimt 20 jaar "stabiliteit", wordt toch wel eens tijd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-04T15:13:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.