Jaarwisseling wordt vuurdoop 4G-netwerk KPN

Dit artikel delen:

KPN zet zich schrap voor de jaarwisseling. Tijdens dat jaarlijkse piekmoment van de netwerkbelasting wordt extra netwerkcapaciteit ingeschakeld en het bedrijf voert de bezetting op voor het monitoren het netwerk. De overgang naar 2014 is de vuurdoop van het 4G-netwerk.

De telecom- en internetaanbieder KPN meldt dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Er is een speciaal team aangewezen dat de dienstverlening tijdens de jaarwisseling in goede banen moet leiden. 'Op het Netwerk Operations Centre is de capaciteit verdubbeld van tien naar twintig man en in het hele land staan medewerkers stand-by', vertelt een woordvoerder.    

Oud en nieuw is het drukste moment van het jaar op het mobiele netwerk van KPN. Veel mensen gaan tegelijkertijd bellen, sms’en en mobiel internetten. Op plaatsen waar in de nieuwjaarsnacht veel mensen samenkomen wordt de netwerkcapaciteit uitgebreid door optimalisatie van de netwerkconfiguratie. KPN voegt toe: 'We schalen de netwerkcapaciteit op door het netwerk verder open te zetten. We zetten extra medewerkers in om het netwerk doorlopend te monitoren.'

4G

KPN heeft in 2013 fors geïnvesteerd in een 4G-netwerk. De apparatuurkasten, antennes en schakelstations (Base Station Controllers) van de 2G en 3G-netwerken zijn vervangen door nieuwe apparatuur. Volgens de aanbieder is het aantal 4G-klanten de laatste maanden van het jaar gestegen naar ruim 300.000. KPN stelt dat het een dekking heeft van ongeveer tachtig procent van de Nederlandse klanten.

Slag om de arm

Het bedrijf verwacht tijdens de nieuwjaarsnacht een vergelijkbare stijging van het mobiele dataverkeer ten opzichte van een jaar eerder, maar staaft dat niet met cijfers. Volgens het telecombedrijf is mobiele datagebruik in 2013 met ongeveer 50 procent gestegen en heeft dat onder meer te maken met de opkomst van 4G.

Het bedrijf houdt een slag om de arm over de dienstverlening: 'Ondanks de investeringen en alle extra voorzorgsmaatregelen kan het nog steeds zo zijn dat op piekmomenten tijdens de jaarwisseling en op plaatsen waar veel mensen samenkomen, een mobiele internetverbinding wat langzamer wordt, sms’jes later aankomen of dat het langer duurt totdat een telefoonverbinding tot stand wordt gebracht.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

echt interessant is pas de dimensionering van de koppeling tussen 3G en 4G...:-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-20T11:05:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.