Surf zoekt operator voor 3,2 miljoen studenten

Dit artikel delen:

De Nederlandse organisatie voor hoger onderwijs Surf besteedt samen met onderwijsnetwerken uit vier andere Europese landen de inkoop van mobiele abonnementen aan. Zo hopen de instellingen de prijs te drukken voor ongeveer 3,2 miljoen studenten die voor hun studie steeds vaker gebruik maken van mobiel internet en telefonie. Volgens de onderwijsinstellingen sluit de aanbesteding aan bij de groeiende vraag naar mobiel bellen en internet en Het Nieuwe Leren.

De partijen uit vijf landen hebben een gezamenlijke inkoop opgezet volgens de principes van een Europese aanbesteding. Door de inkoopkracht van de vijf nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken te combineren hopen ze een gunstige aanbieding te kunnen doen aan ongeveer 3,2 miljoen studenten in Europa. De aanbesteding omvat toegang tot mobiele-netwerken voor ruim een half miljoen Nederlandse studenten en docenten. De partijen verwachten begin 2015 een aanbod te kunnen doen aan het hoger onderwijs in hun landen. In Nederland zal dit via Surfspot.nl zijn, de not-for-profit ict-webwinkel voor het hoger onderwijs.

De organisaties uit Spanje, Portugal, Zweden, Tsjechië en Nederland werken samen onder de vlag van GÉANT, een pan-Europese samenwerking tussen nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerken. 'We gaan er van uit dat door het samen inkopen van mobiele abonnementen we een korting kunnen bedingen die flink kan oplopen', zegt Michel Wets, inkoopadviseur van Surfnet en projectleider van de aanbesteding.

De vijf organisaties gaan niet zelf mobiele data of telefonie aanbieden, maar vragen bestaande aanbieders een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze specifieke doelgroep. Ze onderzoeken of de mobiele netwerken gekoppeld kunnen worden aan de eigen netwerken. Het zal dan als aanvulling dienen van het Wi-Fi-netwerk eduroam, dat in 52 verschillende landen door twintig miljoen gebruikers dagelijks wordt gebruikt.

Het Nieuwe Leren

Door een flinke korting aan studenten en medewerkers van hogescholen, universiteiten en UMC’s te bieden, verwachten de instellingen een impuls te geven aan Het Nieuwe Leren. Het gaat bijvoorbeeld om college's via video-verbinding of het delen van onderzoeksresultaten via internet.

Surf: 'Voor het nieuwe werken en leren is onbeperkte en hoogwaardige toegang tot het internet van groot belang. Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs en onderzoek maken steeds meer gebruik van mobiele apparaten. We stimuleren het gebruik van mobiele technologieën zoals Wi-Fi en 4G, met het doel gebruikers zonder belemmeringen te laten onderzoeken en studeren op elke tijd, plaats en met elk gewenst apparaat.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

uit het artikel: begin 2015 aanbod

en eind 2015 geen roaming tarieven meer....

winnaar is nu al duidelijk omdat het over 5 landen tegelijk gaat, tegelijkertijd hoeft dat per land niet de bodemprijs te zijn...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-15T14:17:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.