AND in zee met Amerikaanse kaartenbouwer

Dit artikel delen:

Digitale kaartenmaker AND heeft een contract getekend met branchegenoot ALK Technologies uit Princeton om een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada te bouwen. Het Rotterdamse bedrijf verwacht dat deze overeenkomst voor 2014 al een belangrijke bijdrage aan de omzet en het resultaat zal leveren. Dat is een opsteker omdat de omzet en winst in de eerste vier maanden van 2014 zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. AND continueert zijn verwachting het boekjaar 2014 winstgevend af te kunnen sluiten, net als in 2013.

ALK Technologies zal zijn huidige eigen navigatiekaarten van de Verenigde Staten en Canada inbrengen. Deze kaarten worden al langere tijd uitgebreid gebruikt in diverse navigatie-applicaties en logistieke oplossingen. AND is gerechtigd de verrijkte kaart aan derden te leveren. Samen met zijn West-Europese navigatiekaart kan de Rotterdamse kaartenbouwer zijn huidige dekking van navigatiekaarten verdubbelen. AND verwacht als gevolg hiervan nog meer mondiale klanten aan te trekken. Het upgrade- en verrijkingsprogramma zal naar verwachting tot medio 2015 lopen, maar delen van de kaart zullen al voor het vierde kwartaal 2014 commercieel beschikbaar komen.

AND-bestuursvoorzitter Hugo van der Linde: 'We zijn tevreden over de gang van zaken dit jaar. Wederom zijn we het jaar positief gestart met het belangrijke contract om een kwalitatief hoogwaardige navigatiekaart van de Verenigde Staten en Canada te bouwen. Daardoor kunnen we onze verwachting om het boekjaar 2014 winstgevend te kunnen afsluiten handhaven.'

Winst in onzekere markt

AND zegt dat 2013 wederom een goed jaar geweest, maar in het afgelopen jaar werd minder gepresteerd dan in 2012. De omzet (4,3 miljoen euro) bleef nagenoeg gelijk aan die van 2012 (4,5 miljoen), terwijl de winst zakte van 1,8 miljoen naar 1,2 miljoen euro. Het bedrijf merkt op dat de economische omstandigheden, marktontwikkelingen en verdienmodellen in de markt voor digitale kaarten in hoge mate onzeker blijft. Losse routeplannerspelers leggen het af tegen smartphones en tablets, waarvoor (gratis) navigatie-apps beschikbaar zijn. Hier liggen voor AND zowel bedreigingen als kansen, bijvoorbeeld door maatwerkdiensten aan te bieden naast de digitale kaarten en geodata. Daarmee speelt AND in op de vraag naar branche- en sectorspecifieke maatwerkoplossingen.

De resultaatontwikkeling in 2014 zal onder andere afhankelijk zijn van de sterkte van het economisch herstel, de ontwikkelingen in de markt voor navigatie en locatie-gebaseerde diensten en de succesvolle implementatie van AND's nieuwe koers, laat het bedrijf weten. Op basis van het ALK-contract alsook het positieve resultaat over 2013 heeft het beursgenoteerde AND op 9 mei besloten een uitkering uit zijn reserves van 372.714 euro aan haar aandeelhouders te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij AND

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-14T22:56:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.