Roeiers op weg naar Rio met Google Glass

Dit artikel delen:
Google Glass Nederlandse roeiers

Google Glass Nederlandse roeiers

Nederlandse roeiers zijn in hun voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio in 2016 te herkennen aan een noviteit: zij sporten met een speciale oranje bril op hun hoofd, waarin een applicatie voor Google Glass is verwerkt. Aan de binnenkant van deze bril zien de roeiers direct hun slagtempo, snelheid, verstreken tijd en geroeide afstand. Zo kunnen ze gerichter en efficiënter trainen.

Op initiatief van NOC*NSF hebben Ordina en de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), met financiële steun van technologiestichting STW, deze applicatie ontwikkeld voor Google Glass.

RoeiCoachCockpit

De applicatie is een vervolg op het InnoSportNL-project RoeiCoachCockpit (RCC), waarbij meetapparatuur voor een roeiboot is ontwikkeld die tijdens het roeien data genereert over onder meer snelheid, slagritme en vermogen op de riemen. Ict-dienstverlener Ordina heeft de software ontwikkeld voor Google Glass en maakt de koppeling met de RCC.

Met behulp van de applicatie worden de belangrijkste gegevens direct teruggekoppeld aan de sporter die zo zijn normale roeihouding kan behouden. Met de geprojecteerde parameters kan de roeier tijdens de training zijn prestaties monitoren en zo het trainingsproces optimaliseren.

De applicatie is ontworpen met het oog op de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2016 die plaatsvinden in Rio de Janeiro in Brazilië. De applicatie zal uitvoerig getest worden in aanloop naar het WK Roeien, dat van 24 tot en met 31 augustus op de Bosbaan in Amsterdam wordt gehouden.

Carintreggeland

Technologiestichting STW heeft het project financieel mogelijk gemaakt. De applicatie zal ook gaan worden gebruikt in het STW-project ‘Optimalisatie van voortstuwing door en over water’. Dit is één van de 25 gehonoreerde projecten in het Onderzoeksprogramma Sport dat in 2013 van start is gegaan.

De Google Glass-app voor de Nederlandse roeiers is een spin off van de Google Glass Contest die Ordina eerder hield. Dit idee werd tweede, de wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de app Carintreggeland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-27T11:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.