Plannerstack zoekt app-bouwers reisinformatie

Dit artikel delen:
file

Het platform Plannerstack.org biedt op zijn platform een open toolbox aan waarmee geïnteresseerde partijen hun eigen dynamische reisinformatie-apps kunnen ontwikkelen en plug & play kunnen aanbieden. Het open source platform is een initiatief van een aantal marktpartijen die al eerder in het kader van het overheidsproject Beter Benutten een aantal dynamische reisplanners voor het openbaar vervoer opleverden. Doel van het platform is om deze oplossingen via open data en co-creatie door te ontwikkelen tot breder toepasbare mobiliteitsinformatieproducten.

Op Plannerstack.org vindt iedereen die interesse heeft, reeds beschikbare open source software voor planners en datavalidatie. De planner- en geocoding software zijn ook als managed services toegankelijk via een gestandaardiseerde Rest-Api (Planner API). Dezelfde gestandaardiseerde api wordt aangeboden in een Pub/Sub setup (XMPP/HTTP/0MQ) voor het doel van reisbewaking.

De stichting Plannerstock streeft ernaar een gereedschapskist aan te bieden waarmee nieuwe, dynamische reisplanners ontwikkeld kunnen worden die met multimodale reisinformatie (mmri) verschillende vormen van vervoer aan elkaar kunnen koppelen. Daarmee kan informatie over routes en vertrektijden samengebracht worden in een gepersonaliseerde omgeving. Actuele informatie wordt direct verwerkt in het advies. Op basis daarvan kunnen reizigers zien hoe ze hun reis het beste kunnen organiseren en of ze hun aansluitende trein wel of niet gaan halen.

Mmri

Daarnaast geeft de nieuwe generatie reisplanner aanvullende actuele informatie over hoeveel parkeerplaatsen er nog vrij zijn op de P+R, waar de files staan, hoeveel minuten de bus nog van de halte verwijderd is en wat de opgelopen vertraging betekent voor de overige afspraken in de agenda.

Voor het mmri-project Beter Benutten, waarvan de provincie Noord-Brabant de trekker was, leverde vijf consortia van hightech-bedrijven eind vorig jaar bijdrages aan de ontwikkeling van nieuwe, dynamisch-actuele reisplanners. De consortia hebben vervolgens de stichting Plannerstack opgericht om deze applicaties via een open source aanpak door te ontwikkelen tot oplossingen voor een sluitende reisinformatieketen.

Bounties en backers

Tot de leden van de stichting behoren Calendar42, Conveyal, GoAbout, Mecatran, Ovinfo, Opengeo, Waag Society, Accict en DAT.mobility. 'Als stichting hopen we dat innovatieve it-bedrijven zich bij ons aansluiten, met ons meedenken over en mee ontwikkelen aan nieuwe functionaliteiten voor reisplanning', zegt Michiel Boerrigter. 'Daarvoor werken we onder meer met zogenaamde bounties. Deze ontwikkelpremies zijn een variant op crowdsourcing of funding. Gebruikers, ook wel backers genoemd, zeggen geld toe voor taken die ze willen laten uitvoeren. Open source software ontwikkelaars kunnen deze taken vervolgens oppakken. Op die manier worden ontwikkelingen aangemoedigd.'

Een dynamische reisinformatiemarkt vraagt behalve om open source ook om open data. In Nederland zijn bijvoorbeeld alle ov-gegevens gebundeld in de Nationale Databank Openbaar Vervoer (NDOV). Ontwikkelaars kunnen hier geplande en actuele gegevens van treinen, bussen, trams, metro’s en veerdiensten ophalen en gebruiken voor hun toepassingen, of via de NDOV+ feed GTFS & GTFS-RT van Plannerstack.org. De provincie Noord-Brabant laat weten toe te zien op de kwaliteit van de NDOV-data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-19T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.