Huawei levert apparatuur 4G-netwerk Tele2

De netwerkapparatuur voor het 4G-netwerk van Tele2 wordt geleverd door Huawei. Tele2 rolt vanaf 1 januari een 4G netwerk uit op basis van de hardware van de Chinese leverancier, meldt een bron binnen het bedrijf aan Computable. Eerder kozen telecomaanbieders KPN en T-Mobile ook voor de bouw van hun 4G-netwerken voor apparatuur van Huawei. Dat bedrijf neemt een belangrijke positie in als netwerkleverancier voor 4G-apparatuur in Nederland.

Tele2 kondigde eerder aan dat het vanaf 1 januari 2015 een 4G-netwerk uitrolt in Nederland. Bij de lancering op nieuwsjaarsdag moet dat netwerk een gebied van zo’n 2100 vierkant kilometer dekken en zich uitstrekken tussen Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Vanaf maart 2015 worden bestaande klanten die beschikken over een geschikt toestel overgezet naar de nieuwe 4G-infrastructuur. Aan het einde van maart 2016 verwacht Tele2 een landelijk dekkend netwerk te hebben.

Een kleine groep medewerkers heeft het nieuwe 4G-netwerk in de afgelopen maanden getest. In de komende weken krijgen alle duizend medewerkers van de telecomaanbieder in Nederland een recent lte-Advanced en Volte-enabled toestellen uitgereikt dat wordt overgezet op het nieuwe 4G-netwerk.


Tele2 schrijft in een toelichting dat het zijn netwerk op een geclusterde manier uitrolt. 'Dat betekent dat er geen individuele antenne opstelplaatsen worden gelanceerd, maar groepen van meerdere opstelpunten die samen een grote cel vormen. De clusters van antennes zorgen voor een zeer dichte dekking in een cel, met als resultaat een consistente en hoogwaardige gebruikservaring. Het eerste dekkingsgebied dat op 1 januari wordt aangezet bestaat uit zes cellen.'

Frequenties

Tele2 heeft door het hele land al veel meer opstelpunten gebouwd, maar kiest er bewust voor om deze nog niet aan te zetten, zolang zij nog niet voldoen aan de kwaliteitseisen die het bedrijf voor het netwerk heeft gesteld. 'De ambitie om klanten de allerbeste gebruikservaring te bieden, is mede mogelijk door de lage (800Mhz) en hoge (2600Mhz) frequenties die Tele2 tot zijn beschikking heeft. De mix van beide zijn cruciaal om in het hele land zowel binnen- als buitenshuis een uitstekende dekking te kunnen garanderen', aldus de leverancier.

KPN en T-Mobile

In Nederland levert Huawei onder andere het 2G, 3G en 4G-netwerk van KPN en T-Mobile. De Chinese leverancier schrijft op zijn wiki-site dat KPN voor zijn GSM/UMTS/LTE Radio netwerk Ericsson apparatuur gebruikt op een Huawei Core netwerk. T-Mobile zou sinds 2013 zowel voor zijn radio-netwerk als core Netwerk gebruik maken van Huawei apparatuur. Daarnaast zou Huawei ook door KPN gekozen zijn als hoofd-leverancier voor het DWDM glasvezel-netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-29T10:37:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.