Vodafone kijkt terug op 30 jaar mobiele telefonie

Vodafone Transportable VT1 1985

Afgelopen 1 januari was het dertig jaar geleden dat het eerste mobiele telefoongesprek op het Vodafone-netwerk werd gevoerd. Dat meldt het telecomconcern in een persbericht. De Britse Michael Harrison testte het mobiele netwerk op 1 januari 1985 in London door zijn vader, de toenmalige Vodafone-directeur Sir Ernest Harrison, te bellen. Harrison deed deze historische oproep met één van de eerste mobiele toestellen, de Vodafone VT1. Het toestel woog vijf kilo en bood ongeveer dertig minuten spreektijd.

Toen Sir Ernest Harrison de telefoon opnam, zei Michael: 'Dag pap. Ik ben het, Mike. Dit is het allereerste telefoongesprek via het Vodafone-mobiele netwerk.' Aan de andere kant van de lijn knalden de champagnekurken en legden fotografen het moment vast.

Mobiele telefoons van de eerste generatie waren zwaar en groot en waren al vanaf 1984 verkrijgbaar, nog voor de eerste Vodafone-producten verkrijgbaar waren en nog voordat het netwerk officieel in de lucht was. De vraag naar volledig draagbare, mobiele telefoons was zo groot dat het verkoopteam van Vodafone al meer dan tweeduizend bestellingen noteerde voordat Michael Harrison zijn telefoontje pleegde vanaf Parliament Square. Eind 1985 waren er meer dan twaalfduizend toestellen verkocht. 

Nederland

In 1995 kwam Vodafone naar Nederland en begon daar samen met Nationale-Nederlanden de eerste mobiele concurrent van het toenmalige PTT Telecom onder de naam Libertel. In 2002 werd de naam Libertel veranderd in Vodafone en nam het moederbedrijf alle aandelen over van de Nederlandse dochter.

Vodafone Nederland zegt inmiddels het tweede mobiele telecommunicatiebedrijf in Nederland te zijn op basis van omzet en winstgevendheid en heeft zo'n 5,2 miljoen klanten. De hoofdkantoren zijn gevestigd in Amsterdam en Maastricht en er zijn kantoren in Eindhoven, Capelle aan den IJssel, Bodegraven en Amstelveen. Wereldwijd heeft Vodafone 438 miljoen klanten in ruim dertig landen verspreid over vijf continenten.

Filmpjes

Vanwege het dertigjarig jubileum heeft Vodafone twee YouTube-filmpjes gemaakt. In een ervan zijn de reacties van (Britse) kinderen te zien wanneer ze  een mobiele telefoon uit de jaren tachtig krijgen. Het andere filmpje is een zogeheten 'spoof ad', een advertentie met een knipoog, waarin een jaren tachtig-telefoon opduikt als het nieuwste snufje van Vodafone.

Kinderen testen Vodafone-telefoon uit jaren '80

Vodafone spoof ad

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is dat niet het zelfde apparaat als destijds KPN (of was het toen nog de PTT ?) aanbood ?
Heel wat van die dingen zijn later door radio amateurs omgebouwd.
Mooi spul voor die tijd !

Ik had ook zo'n ding in de auto vroeguh. Bleef tie "hangen" (bleef actief op de een of andere manier" en was mijn accu de volgende ochtend leeg. Geweldige apparaten en door het analoge signaal nog best wel een hoge kwaliteit en groot bereikbaar. Je kon ook makkelijk een maandsalaris of meer verstoken met een halfuurtjes bellen per dag...leve de vooruitgang.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-05T11:51:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.