Nutssector in actie om graafschade te beperken

Ondertekenaars van het convenant

Glasvezelbedrijf Reggefiber, netbeheerder Endinet en drinkwaterbedrijf PWN hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om graaf- en aanlegschades verder terug te dringen. Ook Stedin, Liander en Enexis, die al eerder een overeenkomst sloten met Reggefiber, ondertekenen dit nieuwe convenant. Door met alle samenwerkende partijen dezelfde afspraken te maken, wil Reggefiber eenduidigheid en duidelijkheid scheppen.

In het gesloten akkoord zijn onderlinge afspraken gemaakt over het voorkomen van graafschades in de verzorgingsgebieden van de vijf nutsbedrijven. Zo is er onder andere vastgelegd dat er uiterlijk zes weken voor aanvang van graafwerkzaamheden contact is tussen Reggefiber en de nutsbedrijven om informatie over de ligging van huidige netwerken met elkaar te delen. Op die manier wordt de veiligheid van de bewoners in het gebied en de uitvoerende partijen beter gewaarborgd.

Volgens Frank ten Berge, manager Gebiedsontwikkeling en Bouw bij Reggefiber, wordt er in het licht van de samenwerking ook gezocht naar innovatieve methodes om de aanleg van glasvezel te verbeteren en de kans op schade te minimaliseren. 'Zo gebruiken we waar mogelijk een bodemradar en borstelmachine bij de aanleg.'

Terugdringen

In mei 2012 tekenden Reggefiber en energienetbeheerder Stedin een samenwerkingsconvenant om graafschades in het verzorgingsgebied van Stedin terug te dringen. Een samenwerking die al heeft geleid tot zichtbare resultaten, aldus Joep Weerts, directeur storing & onderhoud bij Stedin: 'Graafschades veroorzaken helaas nog steeds een aanzienlijk deel van de storingen. Sinds we deze samenwerkingsafspraken met Reggefiber hebben, is het aantal graafschades door de aanleg van glasvezel met zo'n 40 procent afgenomen.'

Agentschap Telecom kondigde in 2013 aan extra controles uit te voeren bij bedrijven die veel graafschade veroorzaken aan kabels of leidingen in de grond. Daardoor kunnen stroom, ict, water en gas uitvallen. Wie niet zorgvuldig graaft kan een boete krijgen die kan oplopen tot 250.000 euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij PWN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-07T11:49:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.