Overheid 360°

Regio Utrecht ontwikkelt Fiware Lab

Dit artikel delen:

Nederland krijgt een Fiware Lab. In het lab kunnen ontwikkelaars gratis gebruikmaken van (open) datacenterfaciliteiten plus de voor Fiware beschikbare standaard bouwstenen die ontwikkeling van apps en toepassingen versnellen en herbruikbaar maken. Het Fiware Lab wordt gevestigd in Utrecht.

De gemeenten Utrecht en Amersfoort hebben de intentie om een aantal nieuwe (mobiele) toepassingen voortaan conform het Future Internet (Fiware) programma van de EU te laten ontwikkelen. Met de investering van 1,3 miljoen euro van bedrijven uit de regio Utrecht kan er ook een Fiware Lab in Nederland worden geopend.

Fiware is een EU-initiatief van voormalig Europees Commissaris Neelie Kroes. Landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië beschikken al over een Fiware Lab. Met het Nederlandse lab hoopt regio Utrecht de digitale informatierotonde van Nederland te worden. In het lab worden onder andere nieuwe digitale diensten ontwikkeld. Bedrijven en ontwikkelaars kunnen gratis gebruikmaken van (open) datacenterfaciliteiten of contact leggen met andere bedrijven en overheden met (maatschappelijke) vragen over digitale diensteninnovatie.

De nieuwe (mobiele) toepassingen die in het lab worden ontwikkeld zijn eenvoudig herbruikbaar en schaalbaar in heel Europa. Dit moet nieuwe kansen en werkgelegenheid voor de bedrijven in de regio opleveren. Dit tot een economische spin-off van circa vijftienhonderd arbeidsplaatsen en twintig miljoen euro (vervolg)investeringen tot 2020. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-22T14:47:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.