WiMax krijgt komend jaar slagkracht

Terwijl grote Europese telecomaanbieders als France Telecom en British Telecom WiMax inzetten om buitengebieden van draadloos breedband te voorzien, kiest het Nederlandse Enertel juist voor uitrol van deze netwerken in de grote steden.

Telecomaanbieder Enertel, die eind 2003 een licentie verwierf voor zijn WiMax in de 3,5 GHz-frequentieband, heeft ervoor gekozen om WiMax in de vier grote steden te lanceren. "Het WiMax-net dat Enertel nu in de lucht heeft vereist nog steeds een tegel aan de gevel. Het is in deze opzet een goedkoop en snel alternatief voor vast breedband, waarnaar de vraag in de grote steden simpelweg het grootst is", zegt Keimpe Algra, directeur van de draadloze activiteiten van Enertel. "In een wereldstad als New York met bijbehorende infrastructuurvoorzieningen heeft aanbieder Towerstream WiMax juist tot een succes gemaakt", meent hij.

Algra verwacht dat WiMax een grote impact zal hebben op het telecommunicatielandschap in de steden als de chipsets en apparaten voor nomadisch gebruik op de markt verschijnen. "Ik weet dat veel isp’s die zich op bedrijven richten graag breedbandige draadloze toegang aan hun afnemers willen verkopen", vervolgt Algra. "Je moet je voorstellen dat medewerkers met de mobiele variant van WiMax hun laptop net zo goed thuis als op het werk kunnen openklappen. Die eigenschap boort een nieuwe markt aan, die juist in stedelijke gebieden het best te exploiteren is." Hij verwacht dat volgend jaar de eerste WiMax-chipsets voor laptops en andere producten zullen uitkomen. 

BT en FT zijn juist met WiMax begonnen in buitengebieden. BT gebruikt het in Noord-Ierland om bedrijven en consumenten toegang te geven. France Telecom heeft een proef lopen om Wi-Fi-hotspots te ontsluiten met WiMax. Ook voorziet dit concern de inzet in gebieden die door hun uitgestrektheid niet geschikt zijn voor adsl. France Telecom maakt bij de proeven gebruik van de 3,5 GHz band, waar het geen licentie op heeft. De Europese Commissie heeft lidstaten voorgeschreven om dominante telecombedrijven uit te sluiten van licenties in de 3,5 GHz-band, de voornaamste frequentieruimte voor WiMax.

 

Meer aandacht voor het onderwerp WiMax (onder meer met een artikel over de aanpak bij Alcatel) in de Computable van 1 april 2005.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-03-31T09:15:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.