Nokia verkoopt navigatietak aan autofabrikanten

Netwerkleverancier Nokia verkoopt zijn navigatietak Here voor 2,8 miljard euro aan een consortium van autofabrikanten. In die groep zitten onder andere Audi, BMW en Daimler. Volgens Nokia past het afstoten van de kaartendivisie in de nieuwe strategie waarin het bedrijf zich op netwerkapparatuur en -diensten richt.

Here telt bijna 6500 medewerkers, de verkoop moet in 2016 afgerond zijn. De divisie voor digitale kaarten en zakelijke locatiediensten komt voort uit de in 2008 door Nokia overgenomen activiteiten van Navteq. Nokia betaalde ertoen 8,1 miljard dollar voor.

De opbrengsten van Here zullen Nokia goed van pas komen, het moet ruim 15,6 miljard euro neertellen voor de in april 2015 aangekondigde overname van Alcatel Lucent. Het afstoten van de digitale kaartentak is de tweede grote verkoop van een divisie door Nokia sinds het bedrijf wordt omgevormd van een mobieltjesmaker naar een leverancier van netwerkapparatuur en -diensten. In 2013 verkochten de Finnen hun smartphone-divisie aan Microsoft.

Tegenvaller voor TomTom

De overname van Here door de autobouwers wordt door analisten gezien als een tegenvaller voor TomTom, dat minder afhankelijk probeert te worden van de consumentenmarkt en samenwerkingsverbanden met autobouwers zoekt. Het bedrijf levert al kaarten aan Daimler en Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. Die krijgen nu via het consortium ook digitale kaarteninformatie en locatie-diensten in handen.

NRC-handelsblad analyseert: 'Over de overname van Here door het consortium deden al een tijdje geruchten de ronde. Naar verluidt hadden ook Facebook en taxibedrijf Uber interesse in de kaartendivisie. Steeds meer bedrijven zijn geïnteresseerd in goede kaarteninformatie, vooral vanwege de rage van zelfrijdende auto’s. Om auto’s steeds meer autonoom te laten rijden, moeten ze nauwkeuriger weten waar ze zich bevinden.'

Nokia na de overname

Nokia bestaat na de overname van Here nog uit twee divisies. Nokia Network voor netwerkproducten en -diensten en Nokia Advanced Technologies voor het licenseren van smartphones en tablets met de merknaam Nokia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-03T10:55:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.